用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 諗咗好耐仲未做到決定, 誠心請教各位........ ...
go

諗咗好耐仲未做到決定, 誠心請教各位........ [複製鏈接]

小女10月中出世,自從N班屋企附近唯一收佢果間學校俾人逼遷無得返之後,我地至知道做細B 原來好慘, 被標籤做細B, 好多學校都不成文規定要收大B....又仟幾(甚至幾仟)人爭幾十至佰幾個位, 冇讀過Nursery嘅又話輸舌咗.....但係細B報Nursery又間間話無位俾你揷班......有的人仲要未出世就入定表排隊....村校國際學校都係咁....我都唔明點解唔收細B唔算係一種年齡歧視..... 呻完......

正題:
經過長久而激烈嘅玩玩玩(我同呀女講我地去唔同嘅學校玩玩玩....),最後我地係2間半龍二揀一  ==>聖心am或者St Clare am (其他無註冊),不過一定都係要搬屋........

小女係活潑好動但係喺一群小朋友裹面又唔係時時會太主動果種.......

考慮緊st Clare 上小學易的,同埋係英小全日,聖心上小學爭崩頭同得半日,係中小, 好似有少少side咗佢n班的語言training (小女n 班係NET + LOCAL 班主任 + teacher asst, 中英普語境唔錯, 佢有時喺屋企自己會講)....

St Clare 好似低調的,聖心太出名,我都有的驚小女謮唔上⋯ 而佢又百厭好動,爸爸驚st Clare 的sisters 唔鍾意佢(因為比較傳統)⋯ 聖心我又驚小女咁有性格....如果第時唔谷得就俾人踢出校...... 好難揀.........

最近有朋友話讀St Clare英小辛苦過聖心中小, 我仲以為學術係聖心難的谷的, 鍾意小朋友活潑的, st clare就學術易的但德育要文靜乖乖果的.......

唔知係咪我對兩間學校嘅了解唔正確....

請問有無人可以指點一下..... 先謝過......

0    0    0    0

回覆:miffythepooh 的帖子

聖心都係勁傳統嘅天主教女校,可能比聖加勒更甚。吾驚得咁多,小朋友適應力十分強,在家跟在學校係兩個樣,吾駛擔心。比我會揀聖加勒,因為上小學易啲,同埋幼稚園有NET。

回覆:諗咗好耐仲未做到決定, 誠心請教各位........

多口問句女女而家做大b定細n?

引用:多口問句女女而家做大b定細n? +

原帖由 megumiyu 於 14-03-27 發表
多口問句女女而家做大b定細n?
細b, sorry!

miffythepooh  唔駛sorry啦, 太客氣喇 :)  發表於 14-3-29 01:38

Saw from other posts saying that Sacred Heart 2014-15 K1 can only allow less than 50% kg students promote to P.1 Private session due to no.of classrooms sth like this……u better to check this out or call schools directly to ask for more information!

Sh, 半日好過全日,多些時間。

miffythepooh  thanks, 都係wor。。。。  發表於 14-3-29 01:44

你不如到兩間學校門口觀察下,比較喜歡那一間的學生。我根據個人喜好及經驗,只會報考聖心。

在你的心裡不是已經選了嗎?相信自己吧!

引用:在你的心裡不是已經選了嗎?相信自己吧! +

原帖由 C-Line1127 於 14-03-27 發表
在你的心裡不是已經選了嗎?相信自己吧!
係law,你成篇文章都有晒答案啦

miffythepooh  未呀.... 兩間各有各好....   發表於 14-3-29 01:55

miffythepooh 發表於 14-3-26 14:57
小女10月中出世,自從N班屋企附近唯一收佢果間學校俾人逼遷無得返之後,我地至知道做細B 原來好慘, 被標籤 ...
10月b考到兩間offer? 唔錯啊

miffythepooh  好感恩, 不過果幾個月真係睇住呀女長大, 果幾個月真係關鍵成長期.....  發表於 14-3-29 02:01

你女10月細B好勁呀

miffythepooh  多謝, 其實佢兩間都有答錯, 好感恩小女有這幸運........  發表於 14-3-29 02:05

回覆 Ackl1002 的帖子

多謝您意見, 呢兩間真係好難決定, 如果講英語語境就一定係St clare, 因為之前讀過的人話佢地morning assembly 用全英文.... 再同爸爸商量下先, 因為佢偏向聖心多的......... thanks ar.....

回覆 Chocolatefree 的帖子

係呀, 就係之前睇咗呢個post驚升小會爭崩頭,但有家長話佢小朋友果年只要係想去聖小校長會盡量幫。。。

回覆 meowymeowy 的帖子

又係wor, 我只喺學校網頁睇過, 去現場視察下都好wor.....多謝提議.....

之前都見有的人話st clare的老師好嚴... 又有話過有唔好經驗, 請問可唔可以分享下你經驗導致你只係報聖心嘅? thanks>..

回覆 miffythepooh 的帖子

平時有沒去邊度上當train佢interview呢? 或你自己點教佢interview野架?

回覆 miffythepooh 的帖子

of course 聖心am

回覆:miffythepooh 的帖子

朋友個囡讀 st clare說學校太傳統,老師真係嚴架,她後悔無選聖心,英文不足要外補,因為始終有學卷,課程淺!以上只作參考用。

miffythepooh  多謝您分享呀.... :)  發表於 14-4-7 03:01

我會揀讀聖心!

miffythepooh  又多一票  發表於 14-4-7 03:12

回覆 happybbpig 的帖子

冇去上堂train 架, 只係同佢講去學校玩玩玩, 帶佢去咗兩三間open day, 同佢講下間學校有的咩玩(如泳池, 滑梯...), 問佢鍾唔鍾意果間學校, 同佢講如果鍾意下次再帶佢唻同老師玩果時要乖乖有禮貌,要答問題, 咁老師就會收佢入去讀書玩玩玩架嘞.....咁tum佢咋........
‹ 上一主題|下一主題