用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 國際班及沙田樂基
樓主: expensiveflower
go

York 國際班及沙田樂基 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+14-03-28+發表

原帖由 sakbbjaijai 於 14-04-01 發表
你決定讀York?  我覺得佢真係好貴。。。。。我係pm offer
係呀!一站式唔洗出去再上英文班,或興趣班。已有violin同tennis class。唔想讀間平既但要出去上英文班。

回覆:cherryird 的帖子

你仔有沒有在外面學嘢呀

回覆:careysum 的帖子

Hello,  我要找k2插班, 樂基係考慮之一, york好似比較谷同commercial同贵,可以share你係lee 2間學校既經驗.  tkx!

回覆:York 國際班及沙田樂基

其實睇你點睇!我有三個小朋友,我三個都讀不同嘅學校,之前有學卷嘅迦南、同學校一齊谷嘅sc丶仲有商業嘅York!
等我作出三間幼稚園嘅特質先
迦南
迦南平!老師有愛心,有禮貎,但學術真係追唔上小一,出去考學校時一睇自己仔仔真係同自已小朋友比下去!之後成日要搵學術興趣班!興趣班加埋價錢真係同york有得揮!

Sc
無可否認sc係一間比人聽個名好威嘅學校!入去讀好似會升仙咁!但我經過三年嘅結論係!一定要家校合作!好多時佢哋唔係谷小朋友,係谷家長,每次老師打嚟都係話你仔女邊樣唔得邊様差小小!搞到我壓力都幾大!每次見到學校電話感覺不安!(我個人咋),所以如果你係一個唔多想參與學校太多嘅嘢的話!請你好好考慮!

York
真係幾商業!但商業得嚟又覺得值嘅!首先講學術先!佢地以活動教學!令小朋友好入腦不死版!仔仔唔洗四圍找學術興趣班!但一定要係屋企教中文!我以教詞語為主!另外對比以上兩間!老師真係好有愛心,無論仔仔係學校乖定唔乖老師都會打嚟講!但每月連校車!雜費差不多七千貴到無朋友!但我就唔洗點理仔仔!

以上以個人用家身!不喜勿插!

York 教學我不評論啦,我講樂基啦(同Kln tong 無關), 佢好多家長追捧,因為佢派位係沙田區應該數一數二,就上年睇,超過八成都係入一線區內加區外名校,只計兩間沙呂都25%

回覆:mimwing 的帖子

派位唔關讀邊間幼稚園事架噃!

回覆 mimwing 的帖子

小朋友係咪係樂基讀緊?佢既英文語境教學如何?因之前聽家長講, 中文兩個普通話老師, 不是問題, 但英文就無咩net同個課程有點混亂, 家長覺得如何呢?我小朋友會於9月插k2, 想了解多些, 謝謝!

Chocolatefree, 應該係派位加叩位..
以我所知的三年都有返咁上下, 有年4%入女拔..以前兩呂15%到, 現在去到25%..
兩呂都有少量叩位..都收好多樂基學生, 但學校好低調, 入學成績只張貼校內board..
況且, 派表只得3小時..就知都唔憂收生...

謝謝各位mama!!

回覆 jutma 的帖子

Hi Jutma, 我會來緊星期五去IN Pictorial K2 新學年插班, 會大概考什麼?  Tkx!!

jutma  其實唔難, 考簡單拼圖及溝通, 我想主要看父母對學校看法及照顧小朋友情況, 看跟學校理念是否一致。  發表於 14-4-9 17:15

jutma, 我女女班教英文的外國長大o既華人, 咁算唔算net?
阿女現在pn 下學期, 開始學寫字畫圖畫...
至於課程唔覺得混亂, 學校有攪過家長班 模擬授課俾家長了解,
現在主要 一三五學術, 二四體育(體適能教練教),

樂基校舍好簡潔, 不像一般幼稚園..

jutma  謝謝!有了你的分享, 我又再放心了~因之前聽一些家長講, 覺得老師的發音不似net, 所以有擔心, 中國人不是問題, 是希望他們的accent要好, 小朋友才會學到  發表於 14-4-9 17:14

回覆:York 國際班及沙田樂基

那沙田pictorial樂基同九龍塘樂基,兩者都要坐校車,應如何決擇?謝分享!

回覆:mimwing 的帖子

咁快開始學寫字,你囡囡係碧濤定駿景讀

講真我都無buy 校長果套,但interview 對安排满意,老師都算nice 。就算甘都好無放心送個崽入york.如果最後無得選唯有讀一年pn ,k1再來過。

hi mimwing, 你小朋友係駿景定碧濤? 我個女有駿景樂基offer.  想問下多唔多課外活動要放學後參與架? 如參與的話有冇校車安排? 因我女要搭校車的, 謝.

JojoBibe, 碧濤呀..
都係寫 1-10, A-Z...
讀左差唔多一年了, 阿女成熟左好多.. 刷牙洗瞼上廁自己攪..
識得畫個得三條毛o既爸爸...ha ha

careysum 發表於 14-3-28 06:57
你地係咪講緊我呀?我囡囡在York(國際班)轉左去沙田樂基(國際班),讀左2個月,之後轉返去York, York係非常 ...
我有同樣煩惱, 本來一心唸住讀York, 今日碧濤樂基突然打來說收我個仔讀pm,
唔知點揀好...

mimwing 發表於 14-4-25 12:56
JojoBibe, 碧濤呀..
都係寫 1-10, A-Z...
讀左差唔多一年了, 阿女成熟左好多.. 刷牙洗瞼上廁自己攪..
有人話碧濤樂基老師流失率好高, 係咪真的? 佢地教英文有無教Phonics? 有無碟比家長伴讀?

引用:York+教學我不評論啦,我講樂基啦(同Kln+to

原帖由 mimwing 於 14-04-09 發表
York 教學我不評論啦,我講樂基啦(同Kln tong 無關), 佢好多家長追捧,因為佢派位係沙田區應該數一數二,就 ...
兩間沙呂係津小,計父母父姊宗教分,關幼稚園事??唔通樂基入呂小都係叩門入?

引用:jutma,+我女女班教英文的外國長大o既華人,+

原帖由 mimwing 於 14-04-09 發表
jutma, 我女女班教英文的外國長大o既華人, 咁算唔算net?
阿女現在pn 下學期, 開始學寫字畫圖畫...
至於課 ...
朋友個女係big to ,英文老師似華人,口音與本港長大地道港人英文無異,閒唔時有港式英文

‹ 上一主題|下一主題