用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 國際班及沙田樂基
go

York 國際班及沙田樂基 [複製鏈接]

想請教兩間學校課程有何可取之處?

兩個選擇煩惱中,兩間都要坐校車。

8    0    0    0

上年都有喱兩間OFFER, 揀咗YORK.
其實無讀過兩間好難比較.
不過知道有個YORK媽咪本來由YORK轉咗返沙田樂基, 讀咗兩個月走返返來YORK. 箇中原因睇吓佢會唔會出來答啦~

講真,如果york真係唔適合到令一個家長幫小朋友中途轉校,而咁不幸轉左去一間更唔合適的學校-沙田樂基; 如果你係果位家長,你會唔會轉番去york? 定係全港幼稚園已無位只剩下york和沙田樂基?當中一定有個人理由。(只係議事論事,無意貶低任何學校)

引用:講真,如果york真係唔適合到令一個家長幫小

原帖由 teambuilder 於 14-03-26 發表
講真,如果york真係唔適合到令一個家長幫小朋友中途轉校,而咁不幸轉左去一間更唔合適的學校-沙田樂基; 如 ...
咁你又唔好即刻以為人地由york轉樂基係因為York 唔好

果位媽咪話因為樂基平啲同近屋企啲啫。

你地係咪講緊我呀?我囡囡在York(國際班)轉左去沙田樂基(國際班),讀左2個月,之後轉返去York, York係非常好,只貪樂基好近屋企及口碑一向唔錯,但入左學之後發現,樂基嘅課程及教學手法唔多適合我女兒,之後求York比多次機會,我向York認晒錯,可幸係,我離開York 1星期左右就決定返轉頭,York先肯比返個位我,有今次經驗,我唔會再離開York,直至上小學,York係一間學術好勁,英文語境好好,教學手法生動得泥又好谷,小朋友谷得泥係好開心,因York嘅教學手法真係有一手,至於樂基,我不評論喇,佢做得沙田名校,總有原因,總有佢可取之處,只是佢唔係我杯茶,樓主如想知道更多,可以pm我,另外,我真心覺得York好先返去,並唔係其他幼稚園無位先返轉頭,haha, 當初離開,我係貪樂基又平又近。

回覆:careysum 的帖子

Thanks careysum. I have pm u for more details.

引用:+本帖最後由+careysum+於+14-3-28+07:04+編

原帖由 careysum 於 14-03-28 發表

你地係咪講緊我呀?我囡囡在York(國際班)轉左去沙田樂基(國 ...
係你呀!我就係喺york fb group 見過你講,個心先無後悔捨hkps揀york。

引用:+本帖最後由+careysum+於+14-3-28+07:04+編

原帖由 careysum 於 14-03-28 發表

你地係咪講緊我呀?我囡囡在York(國際班)轉左去沙田樂基(國 ...
你令我安心好多呀。

回覆:York 國際班及沙田樂基

我唔鍾意個校長成個生意人咁,同埋york真係貴。但朋友個囡讀York,佢話d老師有愛心,唔會理你有冇錢。亦教到小朋友好開心,學術好,英文唔洗講啦。所以係極度肉赤既情況下,而家去比錢。

那樓上各位媽媽最後都無揀樂基?

引用:我唔鍾意個校長成個生意人咁,同埋york真係

原帖由 kissobaby 於 14-03-28 發表
我唔鍾意個校長成個生意人咁,同埋york真係貴。但朋友個囡讀York,佢話d老師有愛心,唔會理你有冇錢。亦教到 ...

回覆:York 國際班及沙田樂基

老師好有愛心,小朋友又開心,係功課較多,U3超碼做一小時

引用:老師好有愛心,小朋友又開心,係功課較多,

原帖由 alicekg 於 14-03-28 發表
U mean York or hkps?

回覆:jutma 的帖子

我係呀!揀咗york,到宜家都好滿意。雖然無揀hkps,但佢有口碑,沙田區我諗佢算好好!

careysum  認同, 如果我一定要選沙田學校, 都係會選樂基.  發表於 14-3-31 19:48

引用:那樓上各位媽媽最後都無揀樂基?

原帖由 jutma 於 14-03-28 發表
那樓上各位媽媽最後都無揀樂基?
我係呀!揀咗york,到宜家都好滿意。雖然無揀hkps,但佢有口碑,沙田區我諗佢算好好!

回覆:expensiveflower 的帖子

係York

引用:我唔鍾意個校長成個生意人咁,同埋york真係

原帖由 kissobaby 於 14-03-28 發表
我唔鍾意個校長成個生意人咁,同埋york真係貴。但朋友個囡讀York,佢話d老師有愛心,唔會理你有冇錢。亦教到 ...
你決定讀York?  我覺得佢真係好貴。。。。。我係pm offer

引用:老師好有愛心,小朋友又開心,係功課較多,

原帖由 alicekg 於 14-03-28 發表
其實interview 時我都覺得York 老師好有愛心。。。

回覆:sakbbjaijai 的帖子

係啦,York 4500個月,徳信$1000個月差好多。

‹ 上一主題|下一主題