用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問過度活躍小朋友嘅媽媽……
go

[過動] 請問過度活躍小朋友嘅媽媽…… [複製鏈接]

嬰兒時期有什麼特徵?謝謝分享

0    0    0    0

你懷疑自己個小朋友嗎?有乜令你懷疑?

回覆:請問過度活躍小朋友嘅媽媽……

或者我真的是怪獸家長,少少事都驚一大餐……我仔九個月大,好痴身,行開一秒都吾得,我驚佢係呢個"特質"係有D野

suslau2004 發表於 14-3-28 19:34
或者我真的是怪獸家長,少少事都驚一大餐……我仔九個月大,好痴身,行開一秒都吾得,我驚佢係呢個"特質"係 ...
你那裡聽來"痴身"嘅BB係"有D嘢"?
我只知,完全對大人"唔抽唔采"嘅BB!可能有自閉傾向!

BB仔來到世界,唯一嘅依附係父母,尤其母親!而且還要好好建立呢種依附!將來BB一歲懂行,就會有安全感去探索世界!佢知道世界有佢信任嘅人,佢才有勇氣去踏出人生!等佢一歲後你就放手讓他自己去走啦!

引用:Quote:suslau2004+發表於+14-3-28+19:34+或

原帖由 wan_sosin 於 14-03-29 發表
你那裡聽來"痴身"嘅BB係"有D嘢"?
我只知,完全對大人"唔抽唔采"嘅BB!可能有自閉傾向!
謝謝妳給我這個怪獸家長的意見,或者真的是我有問題,因為我是個新手+高齡媽媽,成日都驚BB係咪有事,所以唯有週圍問人

回覆:suslau2004 的帖子

唔洗下下話自己怪獸架!
未掌握做媽媽唔緊要!有乜嘢唔怕問!
做父母無話學得完,小朋友一路大要一路學!

回覆:wan_sosin 的帖子

其實我個仔都九個幾月,又係好痴身,玩具又唔多肯玩,又扭抱,唯一出街先会靜,我都驚佢有問題

引用:其實我個仔都九個幾月,又係好痴身,玩具又

原帖由 MSWONG1001 於 14-04-02 發表
其實我個仔都九個幾月,又係好痴身,玩具又唔多肯玩,又扭抱,唯一出街先会靜,我都驚佢有問題

...
就算真係擔心有問題,咁細真係無嘢可以做!只可多觀察BB嘅發展是否附合年齡!如果正常,要一路大一路睇,
BB改變非常快!變數好大!
但我個仔BB時唔痴身架!
由BB時期我已感到佢比一般BB活動量大好多,係踢到我D朋友唔敢抱佢,怕抱唔實佢跌佢落地!
同埋唔鍾意瞓,係明顯特徵!

引用:或者我真的是怪獸家長,少少事都驚一大餐…

原帖由 suslau2004 於 14-03-28 發表
或者我真的是怪獸家長,少少事都驚一大餐……我仔九個月大,好痴身,行開一秒都吾得,我驚佢係呢個"特質"係 ...
呢個係"正常到不得了"既必然現象。大部份阿媽都經歷過,阿b一秒都不能離開既時候,包括去廁所,沖涼!我個仔就算係A仔,都試過守住門口等我。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:chowqv 的帖子

咁請問bb時係唔係極扭抱,唔悶得,極度坐唔定。?

引用:咁請問bb時係唔係極扭抱,唔悶得,極度坐唔

原帖由 MSWONG1001 於 14-04-11 發表
你講嘅D,好多BB都會咁!探索階段無時停好正常!
有機會的話,帶去多BB嘅地方/活動,去比較下!
我有個朋友以前成日話佢個仔同我個仔差不多都係咁活躍(事實當然唔係),只係我朋友主觀認為,以為BB一般的攪東攪西就叫活躍!其實其他朋友反而覺得佢個BB比較靜!
我唔敢話你BB會唔會偏向活躍,我無見過!
但你可以出去見多D,問下你身邊經驗多D嘅朋友意見,不過就算比你肯定到佢比一般活躍,都無嘢做到,但可以記住,唔好睇電視!

咁請問你仔細個時的活動量又点樣異於其他bb?經常爬?唔坐定?可以形容下嗎?

MSWONG1001 發表於 14-4-12 08:13
咁請問你仔細個時的活動量又点樣異於其他bb?經常爬?唔坐定?可以形容下嗎?

...
不如你形容下你個BB!我答一大輪嘢,你都無講過你d嘢!咁究竟你個BB點樣情況?

我個仔十個月,一出世巳成曰扭抱,抱慣左,瞓覺要抱到訓着先可放床,到5個月大先可以放床拍到訓着,但醒的時間成日要抱唔肯坐。
現在会爬抱小左但十分痴身,同埋唔坐定,放在大人床就要爬走,又要扶野企,企左又坐,俾玩具佢玩幾分鐘又走,唯一靜的就是坐bb車去衔,但架車停得耐又嘈。
我唔知個仔係咪有問題,又冇乜識到有同齡bb,所以好擔心,更擔心佢呢個狀態遲啲如何考N班。
唔該哂你!

BB開始大,喜歡周圍探索也很正常!剛可以爬來爬去,當然唔想再像之前只可以瞓下坐下!有時想企都好正常,因為已進入學步階段!當然會企一陣又坐,佢邊有力企咁耐?出街乖你多嘢睇,滿足到好奇心,停下來無嘢睇就唔鍾意囉!

就咁其實都好難講到!不過我個仔10個月大時,已經唔單只無時停,佢已經可以做成破壞!整爛玩具!係佢手上嘅嘢好易會爛!或是將玩具"飛"出去,唔係掉落地!係打橫咁飛!

而家無人可以話你知你個小朋友係點架!你就算去見兒科醫生都唔會知!
慢慢觀察下啦!就算你BB將來真的比較活躍,都無得擔心,佢係點就係點架啦!無乜嘢可以做到叫佢唔活躍架!

做媽媽邊個唔係見步行步?

MSWONG1001 發表於 14-4-11 03:55
我阿仔bb時唔扭抱,絕對悶得,佢有佢自己玩。無點喊;訓醒自己玩(識行既時候)。最多係要我抱住,面貼面咁睇電視(不過都係3分鐘最多)。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

点解吾好睇电視?我仔現十個月大,有時會看得好入神

suslau2004 發表於 14-4-14 18:43
点解吾好睇电視?我仔現十個月大,有時會看得好入神
兩歲前不要看任何電子產品!正當腦部發育,過強刺激會影響發展!
還有少食糖,味精,色素,加工食物,都容易引起過度活躍!還不要接觸二手煙!

你可以上網再搵下以上資料,好多呢類資訊!

我想問下,你小朋友細個时,有冇爬呀?我仔現11個月大,仲未識爬呀

suslau2004 發表於 14-5-18 10:41
我想問下,你小朋友細個时,有冇爬呀?我仔現11個月大,仲未識爬呀

...
五個月已開始學爬,之後勁鍾意爬,鍾意到唔肯起身學行,識行都仲去爬!而家6歲,竟然間中都會係地下爬下!
‹ 上一主題|下一主題