用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SSGK vs St Clare
go

SSGK vs St Clare [複製鏈接]

Interview 完 SSGK, 我較喜歡 SSGK, 學校資源, 環境唔錯, 老師好nice, 但升小我地只有15分, 要看運氣。
St Clare, 學校環境整潔, 傳統學校, 英小, 雖唔一定promote上小一, 但我估自己幼稚園會有優勢。

兩間都係好學校, 其實我較喜歡 SSGK, 但唔夠分, 一定要參加大抽獎, 如果抽唔到, 叩門上小一機會有幾大?

(唔需要比較兩校小學學費問題)

求高手賜教!!
   5    1    0    0

今年SSGK 好大競爭,好多 sibiling... 有人昨天已經收到信,你收到未?

TY33819 發表於 14-3-26 09:40
今年SSGK 好大競爭,好多 sibiling... 有人昨天已經收到信,你收到未?
收到了, am offer, 所以求教

讀ST CLARE, 基本上小一上其小學都幾保險(就算要再INTERVIEW, 都比出面幼稚園生高, 天主教學校通常會照顧自己學生多D), 首先你會否TARGET ST CLARE私小(要交學費)?  因為佢比學位你, 你要簽字放棄大抽獎, 以你情況, 15分首輪抽St Stephen Girls 基本機會係零, 如你target St Stephen Girls, 你要大抽獎, 但係睇運氣, 因為11區最熱門女校, 而且今年大抽獎得4x位, 好多世襲位, 三年後更多人大抽獎, 機會更低.  如抽唔到, 可籍ssgk 扣門, 但扣門位很少, 唔一定扣到.  所以這兩間都比較頭痛.  

回覆:cathyleex 的帖子

ssgk sure, 好難考架! 小一扣門一定機會大好多架!

catcle 發表於 14-3-26 09:57
讀ST CLARE, 基本上小一上其小學都幾保險(就算要再INTERVIEW, 都比出面幼稚園生高, 天主教學校通常會照顧自 ...
catcle, 你說中了我的憂慮。 我當初簡St Clare, 因為小學有保障, 要交學費唔係問題, 我覺得兩間學校的level差唔多, 當然小學唔使交學費有好的教學質數係最perfect。
理性上, St Clare係穩當啲, 但要放棄 St Stephen Girl, 仲係上午班, 真係唔容易...同埋佢地叩門位好似好少。

saiwinghei 發表於 14-3-26 10:42
ssgk sure, 好難考架! 小一扣門一定機會大好多架!
我知機會難得, 所以好挣扎。上嚟EK希望攞多d意見, 盡快考慮, 唔想hold 位

引用:ssgk+sure,+好難考架!+小一扣門一定機會大

原帖由 saiwinghei 於 14-03-26 發表
Yes.  Basically the school will try to absorb all their kindergarten kids.  The first screening happpened when they decided to give you K1 interview.

唉....又 VS.....哂命

heidya 發表於 14-3-26 11:16
唉....又 VS.....哂命
唔係呀, 唔好誤會呀, 真心希望有經驗家長比d意見架!!

heidya    發表於 14-3-26 11:33

回覆:SSGK vs St Clare

我個人覺得唔好因為am or pm offer...最緊要是可以能夠接到上小學,少重擔憂~而且到小朋友上小學實可以應付到時間上問題!

樓主, 你為何有了st clare offer後,再報ssgk?我並無惡意,只是希望樓主回想當初諗法,希望幫到你選擇。我明白你的情況,我也是兩間offer,還拿不定主意的人。

SSGK好似叩門較好,就算叩其他小學也較有優勢,好多學校鐘意收SSGK既小朋友

cathyleex, 你要睇埋兩間中學比較, st stephen girls 入u率好似下降緊, 仲好似唔過50% (我記得係第二個post睇過), st clare係英小, 唔知st stephen girls係中小定英小呢?  st clare好似考呢兩年dse考得好好.  以成績睇, 應該st clare會好d, st stephen girls名氣大d, 但入u率就比其它st paul convent, 聖心, 大坑真光低好多.

catcle 發表於 14-3-26 12:34
cathyleex, 你要睇埋兩間中學比較, st stephen girls 入u率好似下降緊, 仲好似唔過50% (我記得係第二個post ...
早兩日都比較過,st stephen girl比st clare ,tl,sh都差D。

不如又問下自己想小朋友點? ST CLAIR 程度應該會深D,去到小學都係谷谷地,有朋友個女讀到好辛苦... SSGK 比較重品德,中文小學.. 不過,唔知佢地會否突然又再申請轉直資...到時可能又有變數

其實,你個女乜都無都考入SSGK,真係好叻,congradulation~ 但一考慮到小學問題,真係唔知你個年有幾多叩門位... 要講運,不過,入面D小朋友,聽講都考到dgs/spcc 等名校的...

回覆:SSGK vs St Clare

我都相信ssgk screen 過先揀你小朋友,即係好似你甘乜都無的學生唔太多,學校計過收得返你。但這只是我自己推測。你可以再搜集下今年有幾多好似你甘乜都無的學生,自己再權衡下有幾多叩門位,我估計就唔會太多啦,尤其是三年後,今年够唔代表三年後够,最怕學校計錯數。三年後的情況我地最清楚,好多三年前不太難入的幼稚園今年都超難入。你話晒有間龍校,真係要好好諗清楚。但你得十五分,ssgs 不接受其它人叩門,即是說你現在唔讀中學前都唔會有機會讀。真係好難決定,所以我諗過最後無報

catcle 發表於 14-3-26 12:34
cathyleex, 你要睇埋兩間中學比較, st stephen girls 入u率好似下降緊, 仲好似唔過50% (我記得係第二個post ...
呢度d mammy 真係細心, 講真, 我以前無諗過睇埋中學 DSE 成績, 因為好似十幾年之後的事。但老公提起, 琴晚我就上去睇下, 我有啲 surprise SSGC 入 U percentage 係 around 50%, 而 St Clare 有 6X%, 仲高過聖心小小。 可能因為 St Clare 係比較低調的學校, 小學係私小, 所以無咁多人提。

回覆 cathyleex 的帖子

應該咁講, ST CLARE穩鎮D, 要入其私小應該唔會太難, SSGK要博, 如有大心臟或當SSGK係一間非龍校來讀, 到時出去考私小真資, 咁心理上會好D, SSGK其實都係一間好幼稚園.

yubaba  agree.  發表於 14-3-26 14:29

唔可以只睇入U率,因為SSGC有極大部分學生都去外國讀書,冇喺香港升學,冇得作準,十幾年後更加唔知咩世界啦。我估小學問題較急切,其實我都有KAu Yan and SSGK offer, 都諗梗點,但如只計喜歡,一定係SSGK
‹ 上一主題|下一主題