用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ? ...
樓主: goodboy1
go

請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ? [複製鏈接]

引用:Quote:longlokma+發表於+14-3-26+07:34+我

原帖由 goodboy1 於 14-03-26 發表
朋友個仔就係讀男校, 特別羨慕學校附近的男、女校, 因為有女生。 後來成班一齊去識女仔拍拖, 唔知邊度可以 ...
真係要識唔难,其實有好多联校活动,但始終机会比男女校少,儘量減低耳濡目染的机会

回覆:goodboy1 的帖子

不時有女同學打電話比阿囝問功課或聊天, 亦有男同學會跟他分享愛情論, 預期升中後更多, 所以幫佢選男校。

回覆:請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ?

女仔揀讀女校,男仔揀讀男女校,呵

回覆 Rattie 的帖子

選不選齋校/男女校都要看校網內有無合適的選擇

噢,啱啱先知「~~」係你嘅下款,唔係代號 :loveliness:

Yanamami  我又唔喺她,點知她怕咩?怕羞掛~~

一位 blogger 小小的經驗 -

Male chauvinism can survive in all boys schools without bright girls to bring arrogant males down to earth.  In all girl environments there can be an unhealthy focus on appearance which boys, by not noticing the finer points of dress and make up, moderate.

回覆:goodboy1 的帖子

女生讀書早D開竅,加上DSE的設計利文科好的同學,通常又比較多是女生,所以我相信女校的DSE成績會好比男女校好D,而同樣道理,男女校又會比男校好D。當然,超級神校雲集各方高手則不在此限。

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-3-26+12:45

細女做乜令你咁動氣
曰曰新鮮,自問可能係同家姐有比較係真,但呢個唔係借口,起碼要盡量做好自己嘛!

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-3-26+22:02

你細女今年讀年級  朋友兩個仔又係兩極化。大仔又叻又乖,人人讚;細仔贪玩,愛蒲夜街。 ...
細女六年級,聰明多創意,但唔會用喺讀書方面,你叫佢諗一百種取得食物嘅方法就得,叫佢記十個英文生字就好唔願!恨鐵不成鋼,等生銹!
大女就似牛咁勤勤力力囉,咁你看在眼裏,個心梗係有比較囉!

noplanner  Hmm ... 如果我要教阿仔揀老婆,怕且我會提議佢揀細,而唔係大喎!  發表於 14-3-27 10:35

睇細路造化....

我個女依家p.5, 已經成日講邊個同學鐘意邊個,近排佢直情同我地講鐘意左個男同學,我地即時無咩反應,(當然之後有解釋比佢聽)阿女問點解我地無反應? 佢話佢驚我地會閙佢,所以一直無講比我地聽,但自己個心好唔舒服,覺得有野呃緊我地,所以鼓起勇氣講。其實有時佢會同我講想讀女校,佢話男同學好幼稚,又嘈又粗暴;有時又話女同學好煩,成日講是非和比較。 我依家都諗緊男女校or 女校,因為我校網兩者都有適合既選擇,女校(學風普通)就驚多是非,男女校又驚佢早拍拖, 但又覺得家庭教育似乎重要d....,所以都煩惱中!

stellat 發表於 14-3-27 00:17
我個女依家p.5, 已經成日講邊個同學鐘意邊個,近排佢直情同我地講鐘意左個男同學,我地即時無咩反應,(當 ...
揀中學,其他不重要,最重要喺校風好,學習風氣強就夠了。至于是非、埋堆、排擠等問題,等小朋有學習面對啦,第日出社會都難避免。但唔好一開始就以為她一定會喺受害者,可能她人緣好,人見人愛呢~~

引用:Quote:stellat+發表於+14-3-27+00:17+我個

原帖由 Yanamami 於 14-03-27 發表
揀中學,其他不重要,最重要喺校風好,學習風氣強就夠了。至于是非、埋堆、排擠等問題,等小朋有學習面對啦 ...
人緣好真係好緊要,吃飯要有伴,做 project 要埋堆,書本唔明要有人問,功課 due  date 最好有人温馨提示,忘記帶書要問人借,唔識/唔記得做功課要有人肯借比你 errrrr 參考 etc etc

‹ 上一主題|下一主題