用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ? ...
樓主: goodboy1
go

請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ? [複製鏈接]

講真啦,我女有好多同學都讀唔同既女校,有心讀書,投入課外活動(學生會,音樂/體育比賽。。。。)的女同學,唔會喺你講的猴擒,邊得閑?反而無心讀書,又無乜嗜好的,個人無乜目標的,就成日講扮靚,講男仔,d心思都擺喺唔適當既地方。

我覺得男女校好D, 唔想見到同性戀

回覆:請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ?

我真係覺得校風先至係最重要,我有兩個女,當然唔想佢地咁早拍拖,但回想我嗰時中一九月中,已經有同學問我會否同佢地落d,嗰時嗰種希望同佢地同化的心態,反叛期又刺激又想試,加上我唔係咁鍾意呢間學校,學校唔比更加想去做,所以好早十一二歲已經拍拖了。

fionakong2008 發表於 14-3-26 09:57
我真係覺得校風先至係最重要,我有兩個女,當然唔想佢地咁早拍拖,但回想我嗰時中一九月中,已經有同學問我 ...
都喺~~我女有朋友升唔番上自己中學部,去了一間校風開放的直資,F1開學就拍拖了。

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-3-26+09:48+講真

原帖由 ha8mo 於 14-03-26 發表
我講少左句,係一入U/出來打工就搵野擒
5怪得大學都有"呢士"女生。
我覺得齋校同男女校,做tomboy,痕拍拖……都好睇小朋友性格,受身邊的同學和家庭所影響。以前自己成日在inter-school function接觸到不同學校學生,反而齋校拍拖比例係多過男女校,當年齋校會搞Christmas Night Party 邀請附近齋校女生去玩。
現今,小女已是六生(男友校),因做功課較慢,當做完功課看班內whatsapp chat group(男女都有) message 已可以2xx 個。大多數都係無無謂謂講是非。 阿女就得啖笑,所以女5鍾意呢d,某些同學成日比人擺上檯討論,佢自己選女校,但5知派5派到。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 14-3-26 10:17
5怪得大學都有"呢士"女生。
我覺得齋校同男女校,做tomboy,痕拍拖……都好睇小朋友性格,受身邊的同學和家 ...
好睇小朋友性格,受身邊的同學和家庭所影響。。。。
呢句喺徵結所在~

我中意男女校多d, 因阿仔比較天真

Yanamami 發表於 14-3-26 10:23
好睇小朋友性格,受身邊的同學和家庭所影響。。。。
呢句喺徵結所在~

因為了解阿囝的性格, 所以我只幫他報男校

totheend  same here!  發表於 14-3-26 14:51

回覆:Horsebbj 的帖子

仔小學係男女校,但升中時要求揀男校,佢話班女仔好惡同好嘈

回覆 ANChan59 的帖子

支持說法

goodboy1 發表於 14-3-26 12:18
以前讀書時, 無電腦, 無手機, 同學彼此間會更主動互相接觸 !
你小朋友入咗中學未?
得閒去望望。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+14-3-26+12:21+你小

原帖由 goodboy1 於 14-03-26 發表
睇見親戚朋友d細路, 真係乜都有 !  中學拍拖, 父母由反對變無奈接受, "激青"真係唔激得架 !  ...
我同大女講:假如有一曰呀媽死咗,毫無疑問,死因一定係:激死!乜病都係妹妹曰積月累咁吽出黎

回覆 Yanamami 的帖子

究竟怕咩唧,講嚟听吓喇,唔該!

Yanamami  怕~~  [color=#999999 !important]發表於 3 小時前

Yanamami  我又唔喺她,點知她怕咩?怕羞掛~~  發表於 14-3-26 15:30
‹ 上一主題|下一主題