用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ? ...
go

請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ? [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:請問大家對男女校、純男校和純女校有可看法 ?

我兒不太懂與女孩溝通,所以必選男女校。

但我又覺得0k哦,讀書会專心嘛。

goodboy1 發表於 14-3-25 23:42
如果學校有男生和女生,係咪會好d呢 ?純男生或純女生,會唔會好悶呢 ?
...
放學行出門口,就各自各精彩,今時不同往日了!

tttw1    發表於 14-3-30 17:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:如果學校有男生和女生,係咪會好d呢+?純男

原帖由 goodboy1 於 14-03-25 發表
如果學校有男生和女生,係咪會好d呢 ?純男生或純女生,會唔會好悶呢 ?
...
純男校和純女校有聯繫, 有些會組成合唱團, 要識異性朋友不會局限在學校, 出外補習會遇到, 比賽又有, 同學介紹, 朋友嘅朋友又得, 唔使擔心喎!

我自己小時讀女校,所以我想我女讀男女校,因為眼見太多,反叛期時越禁止接觸,小女孩更想接觸男孩。

我自己男女校,老公同仔男校。  自身经验是我中学生涯由中一开始便見過無数同学拍拖,追来追去;反而老公同仔思想好单纯,可以專心讀書

totheend  agree!!  發表於 14-3-26 14:46

引用:我自己男女校,老公同仔男校。++自身经验是

原帖由 longlokma 於 14-03-26 發表
我自己男女校,老公同仔男校。  自身经验是我中学生涯由中一开始便見過無数同学拍拖,追来追去;反而老公同 ...
可能真係男仔同女仔唔同,我見的女校小女孩,直頭用"恨識男仔"來形容; 所以一有人鍾意自己,無論對方條件如何,也不介意,便迷咗落去無心機讀。

但我大女係男女校,可能大家都係讀書形,而我女又睇唔上同齡男孩,覺得佢地無咁成熟,所以只會偶然仰慕師兄嘅才華,唔會做啲咩; 眼見佢同學校內拍拖係有,但係係真係好少比例,多數係校外識男仔多。所以我覺得睇校風好過睇呢啲

Yanamami  不能一概而論~~  發表於 14-3-26 08:28

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-03-26+發表

原帖由 fionakong2008 於 14-03-26 發表
可能真係男仔同女仔唔同,我見的女校小女孩,直頭用"恨識男仔"來形容; 所以一有人鍾意自己,無論對方條件如 ...
对! 我相信真係男女不同。 仲有一样真------女校女孩子会較粗魯;男校男孩子会較粗口

CynthiaSin  agree  發表於 14-3-26 18:19
totheend  男孩 Man D,粗魯d, 沒問題.  發表於 14-3-26 14:48
Yanamami    發表於 14-3-26 08:28

思想唔好再停留喺30年前啦!而家科技發達,要識男仔女仔有幾難?一個whatsapp同十個女仔講我好掛住你,有幾難?課外聯校活動又多,要識人好易吖~~上名校secret睇下就知。純女/男校就只如longlokma講,粗魯d就真~

引用:思想唔好再停留喺30年前啦!而家科技發達,

原帖由 Yanamami 於 14-03-26 發表
思想唔好再停留喺30年前啦!而家科技發達,要識男仔女仔有幾難?一個whatsapp同十個女仔講我好掛住你,有幾 ...
識嘢喎名校secret係我女介紹我先識

我以前讀過 男女子中學 及 女校, 現在極反對子女讀男女校。

以前一班同學40人左右, 20 個女仔, 20個男仔, 中一時很滆洽的, 男男女女一齊, 有傾有玩。

中二開始, 男女受受不親, 男女有別, 男仔女仔好以分晒兩批人, 20個女人再分四五批人, 所以平日一齊玩的, 一齊傾的只有四、五個人而已, 我的人際社交好差。如有同男仔交流就被成為取笑話題, 攪到好似罪人犯人咁, 狗男女要浸豬籠咁,  簡直無聊極。

仲有, 中四時選科, 竟然無一個女同學敢選理科, 佢地個個都話無同伴選理科。 最後理科班只得三個女仔讀。唉 ~~~~~我原本就是讀理科的人, 我數學科, Science 科 次次 9X 分, 因為無女仔讀, 我放棄選讀理科。

到中六時, 轉讀女校, 氣氛完全唔同, 成班女仔40幾人, 好開心, 好有交流。

現今的男女校, 宅男宅女多的是, 不善交際, 一班34人, 扣去男仔, 扣去宅女, 可以交流的有幾多個呢 ?

我寧願小朋友開放D, 粗老D, 嘈吵D, 我都要有社交朋友人際, 懂得與不通層次的人溝通。

所以我鐘意齋校。

講到搵異性朋友, 只要識得同人溝通, 簡直易過借火。

我識得有些女仔讀男女校, 現在中二, 不善交際, 屋企三分鐘可以返到中學, 但她竟然一個男性同學都無聯絡, 無溝通。 她連女人堆好同學都幾乎無。

念女  agree  發表於 14-3-27 22:15
totheend  同意!  發表於 14-3-26 14:49

Lily2003 發表於 14-3-26 08:59
我以前讀過 男女子中學 及 女校, 現在極反對子女讀男女校。

以前一班同學40人左右, 20 個女仔, 20個男仔,  ...
都喺架~~讀男女校,其實都少同男仔溝通,熟少少就有嫌疑,俾人笑,所以都好避忌,變左男還男,女還女的。真正拍拖都有,唔喺禁多。不過年代唔同,可能我地保守d,而家狼死d?

ha8mo 發表於 14-3-26 09:21
同我既認知完全一樣  特別猴擒
錯啦~~~猴擒一批,怕男人的又另一批。我朋友個女,參家考級搵個夾琴老師喺男的,她女兒都要兩三堂黎warm up,唔慣o咼~~

男女校早D拍拖->小3下已有同學拍拖了...

女校純D; 升中后有D變Tomboy....拍拖都有(在補習社識的); 上次炮台山后樓梯上一Marymount中學女生同一男學生 hug & kiss

男校不是很清楚; 只知中學有D男仔Guy Guy地  

現在社會同以前吾同

我like 純男/純女校多DD

‹ 上一主題|下一主題