用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大家對台灣反服貿學生運動有咩睇法?
樓主: neverstop
go

大家對台灣反服貿學生運動有咩睇法? [複製鏈接]

學運為七合一選舉 ? 未必。國民黨本來就是輸定的,問題只是小輸、大輸還是慘死。 但見有人政治自殺, 藍綠好友都無理由唔加兩腳呀。

馬總統 ? 唔係登輝上身就應該係阿扁身上看見未來, 現在所作所為, 可理解的。

JustAParent 發表於 14-3-28 00:59
學運為七合一選舉 ? 未必。國民黨本來就是輸定的,問題只是小輸、大輸還是慘死。 但見有人政治自殺, 藍綠好 ...
民進黨最叻選舉,政治盤算,只為選舉而生!
加多個內奸在立法院,小事化大,拖得越耐越着數,越有政治本錢。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:學運為七合一選舉+?+未必。國民黨本來就是

原帖由 JustAParent 於 14-03-28 發表
學運為七合一選舉 ? 未必。國民黨本來就是輸定的,問題只是小輸、大輸還是慘死。 但見有人政治自殺, 藍綠好 ...
台湾是民選出來,人民授權!什是是民主,首先要認識!社會上每人也有不滿政府政策,今天學生,明曰農民……!没完沒了!美國學生可否佔领白宫?

引用:Quote:JustAParent+發表於+14-3-28+00:59+

awah112 發表於 14-3-28 09:05
王金平一直都做平衡兩黨的角色,綠營都有力量,綠營拖住服貿都係正常做法,要怪都怪馬英九冇腦。

...
講台灣,自然你較熟。你估點收科?
我一向唔 buy 「屍爬」,不是雙贏,是單贏。台灣看香港「屍爬」,唔上當好正常。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:awah112+發表於+14-3-28+09:05+王金

引用:+本帖最後由+awah112+於+14-3-28+10:44+編

原帖由 awah112 於 14-03-28 發表
咁用民主制度,下次不選他!攪公投便是!

引用:Quote:skkeung+發表於+14-3-28+11:04+咁用

下次?佢已當選2次,下次佢冇得選.
制度就制度!美國又係做8年,人哋咪係咁!美國日日有爭論議題,但尊重民主制度!日日去佔領白宫!泰国,埃及個個上塲都反!收塲如何???????

回覆 skkeung 的帖子

美國係成熟o既民主制度,而台灣仲係摸索階段。一個發展中o既民主制度未必清楚知道人民底線,如果處理得唔好,自然會有人民抗爭,咁個政府以後就會明白事件要付出o既代價,以後做事更加小心嚴謹。呢個某程度上係民主制度自我完善o既機制同民主發展中必須經歷o既階段,至於個階段幾長, 個個國家都唔同。當中可能會有陣痛,但總比任由一個極權政權千秋萬世好

引用:回覆+skkeung+的帖子 美國係成熟o既民主制

原帖由 K722 於 14-03-28 發表
回覆 skkeung 的帖子

美國係成熟o既民主制度,而台灣仲係摸索階段。一個發展中o既民主制度未必清楚知道人 ...
台湾民主是得來不易,不少人為制度附出才有今天!少數服從多數是民主其中一原則!否則,永無靈曰!看泰國,埃及!台湾是一人一票選出來,不是小圈子選舉!若是,政府是人民授權,要用民主方法推翻她!

awah112 發表於 14-3-28 16:11
馬英九今日同6個校長談判。
校長點談判 .....
學術自主 ..... 學生自主 .....

引用:+本帖最後由+awah112+於+14-3-28+16:12+編

馬英九今日同6個校長談判。
馬英九面對學生尚且如此,靠他和中共談判臺灣真係渣都冇,換了李登輝早就走入立法院了。搵六大校長,咪又係hea佢耍官腔講要和平理性盡快解決事件之類,現在撐服貿的學生都比人鬧賣國賊facebook比人un-friend, 邊個校長想提早退任就幫英九哥啦。

awah112 發表於 14-3-28 16:26
唔聽話就冇畢業証書
佢做唔出 .....

轉帖

國:依據「特別法」,服貿可以「直接執行」;
  依據「普通法」,服貿只能「打包審查」。
民:不行!一定要「逐條審查」!

國:以和為貴,我們同意「逐條審核」,OK嗎?
民:恩,那就說好了喔,那沒有逐條審完不能通過!

國:我們來審吧。(2013年6月)
民:不要!
國:我們來審吧。(2013年7月)
國:我們來審吧。(2013年8月)
國:我們來審吧。(2013年9月)
國:我們來審吧。(2013年10月)
國:我們來審吧。(2013年11月)
國:我們來審吧。(2013年12月)
國:我們來審吧。(2014年1月)
國:我們來審吧。(2014年2月)

國:......我受不了了!再這樣我要直接執行囉!
民:不行,說好要逐條審的才能過。
國:我們來審吧。(2014年3月)

國:......你這樣我沒辦法,我決定要直接執行了。
民:不准!阻止他!人牆人牆!

國:...沒辦法了,依法直接送「二讀」吧。(2014年3月)(30秒過關)
民:黑箱啊!違反民主程序啊!獨裁啊!

學:反服貿!
民:反服貿!!
國:服貿對台灣經濟有利,為何要反?

學:那就反黑箱!
民:反黑箱!!
國:300多場說明會,110場產業溝通會,20場公聽會,一半由你召開,哪來黑箱?

學:佔領立院!
民:佔領立院!!

學:要求逐條審核!
民:要求逐條審核!!
國:我本來就同意逐條審核,那就來審吧。
.
.
.
.
國民黨30秒..很可惡>>>>但..民進黨..連1秒都沒...領乾薪更惡劣.

‹ 上一主題|下一主題