用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大家對台灣反服貿學生運動有咩睇法?
go

大家對台灣反服貿學生運動有咩睇法? [複製鏈接]

大家對台灣流血鎮壓反服貿有咩睇法?
   0    0    0    0

引用:大家對台灣流血鎮壓反服貿有咩睇法?

原帖由 neverstop 於 14-03-24 發表
乜搞到流血咩?出坦克,開槍?

motivator_kids  有片..警察打人- -  一定要開槍先流血?  發表於 14-3-24 22:30
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

你忘了在標題加「通識教育」四個字做擋箭牌

甘都叫流血?同中共建國個班無得比!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:大家對台灣反服貿學生運動有咩睇法?

台灣看到香港的情況,自然小心慬慎!

一日台灣未回歸,香港還好些,因為還有示範作用。如果回歸埋,香港即時玩完!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:台灣看到香港的情況,自然小心慬慎! 一日

原帖由 ANChan59 於 14-03-24 發表
台灣看到香港的情況,自然小心慬慎!

一日台灣未回歸,香港還好些,因為還有示範作用。如果回歸埋,香港即 ...
仲信呢套?香港還有什麼示範作用? 示範如何被高速再殖民?

JustAParent 發表於 14-3-24 19:10
仲信呢套?香港還有什麼示範作用? 示範如何被高速再殖民?
Yes, I still believe in this.

neverstop 發表於 14-3-24 18:22

仲有咩睇:-
1) 台灣玩完未?
- 掉了民主: 執政權國民黨, 在野黨, 學生們...三家都話民主. 最終, 都係騙人騙自己.
- 掉了法治. 執法害學生, 唔執法害制度
- 掉了經濟....根本已經無資格講經濟...差不多可以跟菲律賓, 泰國去比較
- 掉了前途.... 今日內亂開始, 將無日無之...那有前途

睇住一個國家衰落到這情況...
仲有咩好睇!
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆 ANChan59 的帖子

學生已經流血

回覆 JustAParent 的帖子

香港有反面教材作用

awah112 發表於 14-3-24 19:24
人民選的總統出賣了人民。
無錯

如無意外, 台灣經濟仲有咩出路.
四月份HTC會出一款千五蚊樓下新機.
4 核1.3 G, 對抗小米機.
台灣產業龍頭, 也無出路. 完全失守.

唔通只生產水果.
水果也有菲律賓/泰國. 韓國/日本競爭.
大學生惟有種水果.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

回覆 Stillgood2 的帖子

咁就要簽CEPA??你睇香港簽左之後點?
其實好多野唔係經濟好=人民覺得好

引用:人民選的總統出賣了人民。

原帖由 awah112 於 14-03-24 發表
人民選的總統出賣了人民。
我深信臺灣的民主不會走回頭路,在有華人的地方,臺灣還是最有希望的。民主不能保證選出好總統,也正因為人性的不可靠,我們更需要民主。人民授權的領袖,背叛人民,人民就把他拉下來。如果臺灣没民主,昨夜坦克早已出動。

簽名被屏蔽

Moneyy太 發表於 14-3-24 19:29

問題不是cepa 唔cepa問題.
攪清楚.
台灣是存在的問題.

Moneyy太 發表於 14-3-24 19:29

再補充一下.

台灣係內政問題.
根本現在是小得可憐的一個國度.
無野好講.

點講都唔會好!

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-3-24 19:46
到底爭什麼 (陶傑)

台灣大學生佔領立法院,反對馬英九未經詳細審議,通過中台兩地的「服務貿易協議」。

妳去問一下陶傑.

英國人, 美國人, 日本人...中東人點去同中國做生意.
可以用政治觀去睇.
係咁, 隨便用政治去睇.

‹ 上一主題|下一主題