用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高小階段: 小五小六
樓主: rinarina
go

高小階段: 小五小六 [複製鏈接]

請問各媽,一般的呈分試班.每日1個鐘及祇針對該校補習專科,其效果好嗎?謝!

yamyau 發表於 14-8-16 11:54
9月升P.6

我都是在職媽媽 (仲要工人姐姐已離職一年)
係 完全好明你 壓力真係唔少
我啊囡好彩仲肯配合還幸可以保持到學業 上年一開始要應付 樂理考試 朗誦/音樂節比賽
又要校內兼顧幾個服務 又要上兩樂器班 校內外三個樂団
又要補習 真係星期一忙到星期七

希望各位準備升中嘅同學仔 來年有好收成

ting916 發表於 14-8-17 14:26
請問各媽,一般的呈分試班.每日1個鐘及祇針對該校補習專科,其效果好嗎?謝!
...
如果小朋友可以每日 1個鐘針對性補専科當然好 但要睇下佢是願意配合你
啊囡同學仔就唔肯配合佢媽咪日日做補習功課
次次到上補習堂前一晚至趕工
到星期六補一個半鐘數 同 一個鐘中文
平日無再做咩練習 因為無咩學樂器
所以佢有好多時間溫書 都考得好好

簽名被屏蔽

我囝囝今年升小六,他成績一般,他仍然堅持不補習,每次考試後,多年來我只是幫他做試後檢討,雖然成績仍然上吓落吓又上吓,我只著重他的學習態度,態度正面便算了,他堅持每星期抽小小時間上興趣班,他有時見到其他小朋友放學後仲要一日走兩埸(興趣班+補習班),身體疲憊不堪坐都瞓着地上興趣班,其實效益是否真的那麼大呢?

王家爸爸  不補習   發表於 14-8-19 09:45

引用:所有野一齊要顧,學業、體藝、學界比賽、音

原帖由 Yanamami 於 14-03-24 發表
所有野一齊要顧,學業、體藝、學界比賽、音樂/朗誦節、面試、補課、portfolio、簡介會、呈分試、排名、選校 ...
嘩,原來自己咁勁,安排所有嘢!
在職媽咪,冇工人,幸好c6幫忙下手,都ok.  

只係用以下方法

1.佢成績一向好好,所以冇補習,主力佢自己,有需要我會幫下手!我亦在適當時侯會考驗他的能力,e.g.英文listening. 將中學的比佢試,每次提升d,等升英中冇咁辛苦!睇多d明珠臺,聽多d英文!

2.世界好大,幾叻小朋友都好多,唔好做井底之蛙,出多d比賽
A. 增加自信心, 每次出賽能盡力,用平常心就係發揮水準
B. 要經起失敗,將弱項強化
C. 知道自已位置

3. 除了一體一藝外,到五、六年級更加他喜愛的活動,期望身心都有平衡發展 (仔傱小到小四身體唔好,所以健康好重要!)

4. 找出適合的方法溫習

他自己亦對自己成績有所要求,冇壓力就假,所以只可能講“你盡力就得,加油“! 結果更加喜出望外,六年級都仍能名列前茅,能入到心儀學校!

話咁快升s1這兩年大大小小壓力,幸好仔都能經過考驗,身心健康發展平衡,能考上心儀中學,很開心!

希望未考的小五、六生及家長繼續努力!

bbstart 發表於 14-8-19 01:01
嘩,原來自己咁勁,安排所有嘢!
在職媽咪,冇工人,幸好c6幫忙下手,都ok.  
同意,唔好做井底之蛙,出得比賽多,先知叻人多。

kwan_kwan3 發表於 14-8-18 09:25
我囝囝今年升小六,他成績一般,他仍然堅持不補習,每次考試後,多年來我只是幫他做試後檢討,雖然成績仍然上吓 ...
適度補習可能有好處,但過度補習可能會變成依賴,反而會影響自主學習的能力。

回覆 TwinWong 的帖子

thanks!
‹ 上一主題|下一主題