用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何知悉小朋友的成績屬咩banding?
go

如何知悉小朋友的成績屬咩banding? [複製鏈接]

小女讀紅馬小五。剛考完第三次考試,再接下去是第一呈,想知道如何辨識其成績屬咩banding?

謝謝!
   1    0    0    0

引用:小女讀紅馬小五。剛考完第三次考試,再接下

原帖由 lucial 於 14-03-24 發表
小女讀紅馬小五。剛考完第三次考試,再接下去是第一呈,想知道如何辨識其成績屬咩banding?

謝謝!
我們的老師會話比你知的

但是家長日時老師只說出級的排位而已。我想知道是依平均分來排的?
例如:中英數常拉勻是 90, 那是否是有一排位的範圍
幾多至幾多的平均分是什麼banding?

好似應是睇全級排名多過平均分的分數, 如學校的程度在是勁的, 可能全級高於33% (1/3) 的學生可以是band 1, 即如果全級有150, 多至70名以前的都可以為band 1 生, 如果學校的程度是中間的, 就估約33% 之類 (即只有約50名之前的才是band1生) ,   因為不是很清楚, 所以邊緣生是最煩, 有可能是band1,有可能是band2, 冇人可以實質地說明.  

至於學校的程度是睇之前師兄姐的中一試在全港排名而定. 同自己的成績冇關.   

不知是否如此? 請有經驗的家長提示下.

lucial 發表於 14-3-24 14:40

謝謝!
最好問班主任,因為每間學校不同。即使是同一間學校,每年也不同。

引用:但是家長日時老師只說出級的排位而已。我想

原帖由 lucial 於 14-03-24 發表
但是家長日時老師只說出級的排位而已。我想知道是依平均分來排的?
例如:中英數常拉勻是 90, 那是否是有 ...
睇分數黎定banding 係唔得架!因為出卷深淺都會影響該次全級平均分。因此,必須知道自己小朋友"排名" - 即級名次。同時,呈分並不單止呈中英數常四科,仲要呈音樂及視藝,有啲仲唔止添。
知道自己小朋友級名次後,比較返往年(唔止一年) 既派位,仲預計到自己小朋友屬band幾。如要最準確,就必須問班主任了。

明白。多謝各位的解答。
叧外請問他們的呈分試的試卷是否全部小學均是一致的?

回覆:lucial 的帖子

唔同的,係學校自己出試題

lucial 發表於 14-3-25 23:18
明白。多謝各位的解答。
叧外請問他們的呈分試的試卷是否全部小學均是一致的?
每間學校自己出,所以
間間學校都不同。

lucial 發表於 14-3-24 14:40

謝謝!
紅馬好似好多學生入旺角 QES 窩。
‹ 上一主題|下一主題