用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 greenfield long beach升小一資料
樓主: tam_bb
go

greenfield long beach升小一資料 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-03-23+發表學校

原帖由 happyday888 於 14-03-28 發表
多謝分享。點解得兩個高班學生有結果公佈?是否現在私立/直資小一派位還沒有出嗮結果?

...
剛剛同一位K3家長傾,原來K3只有8人。佢小朋友考到Victoria 和崇真國際班。

引用:Quote:原帖由+happyday888+於+14-03-28+發

原帖由 tam_bb 於 14-04-01 發表
剛剛同一位K3家長傾,原來K3只有8人。佢小朋友考到Victoria 和崇真國際班。

...
好謝回覆。我剛剛周末去過學校睇,校舍好似好大,遠遠比interview open 俾家長用的地方大。有無家長可以share 而家PN, K1 及K2開左幾多班啊。

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+14-04-01+發表剛剛

原帖由 happyday888 於 14-04-01 發表
好謝回覆。我剛剛周末去過學校睇,校舍好似好大,遠遠比interview open 俾家長用的地方大。有無家長可以sha ...
K1A am 是英普班,大約24人。K1B am是英普粵班,大約12人。k1 pm class 就不太清楚了。

回覆:greenfield long beach升小一資料

至於pn class,上午好似有5班,比去年多了。讓pn class 家長幫手分享一下吧~

tam_bb 發表於 14-4-1 11:31

...
其實小班教學都幾好@用家,我估『外藉同學』,升K3 時會轉到國際學校吧....

我認識自己屋苑的外藉 GF 同學 (K2 NOW),佢話想小一想比個仔考陳守仁,想讀 LOCAL SCHOOL.....

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-4-1+11:31+剛剛同

原帖由 0909MAMI 於 14-05-30 發表
其實小班教學都幾好@用家,我估『外藉同學』,升K3 時會轉到國際學校吧....

我認識自己屋苑的外藉 GF 同學 ...
GF的課程,升local stream or international stream都冇問題~

GF規模比往年擴大很多,小班教學恐難再出現
如果由GF開校由PN直上K3,14/15年度才畢業

引用:GF規模比往年擴大很多,小班教學恐難再出現

原帖由 totorobus 於 14-05-30 發表
GF規模比往年擴大很多,小班教學恐難再出現
如果由GF開校由PN直上K3,14/15年度才畢業 ...
聽聞pn class已經不再是1:8,大約是1:10,但呢個師生比例都唔錯。至於K1或以上,仍然是1:8。

成績幾好,收錄左再跟同事、朋友分享先

tam_bb 發表於 14-5-31 06:48
聽聞pn class已經不再是1:8,大約是1:10,但呢個師生比例都唔錯。至於K1或以上,仍然是1:8。

...
K1 1:8是13/14年度嗎?一個普通話老師、一個英文老師、一個助教,對一班24人?之前曽問過14/15 K1安排,如無記錯校方稱1:12,助教不是長駐一班

引用:Quote:tam_bb+發表於+14-5-31+06:48+聽聞pn

原帖由 totorobus 於 14-06-01 發表
K1 1:8是13/14年度嗎?一個普通話老師、一個英文老師、一個助教,對一班24人?之前曽問過14/15 K1安排,如 ...
我小朋友現在am 英普粵班。佢嗰班得大約14位小朋友,有一位NET、兩位PTH ,因為其中一位PTH teacher 前排放產假,早兩個月回來了,所以見現在佢嗰班長期有1 English + 2 PTH teachers 。至於Cantonese teacher,就唔係日日有。

回覆:tam_bb 的帖子

請問下午班上課時間?

引用:請問下午班上課時間? +

原帖由 Sky_be 於 14-06-01 發表
請問下午班上課時間?
Pn class返3小時。k1開始,返3.5小時。至於下午班上課時間,我不太清楚。

回覆 tam_bb 的帖子

這個小朋友我知道,她是mixed的,很樂天很smart,家裏英語和普通話語境很好,不是一般香港家庭。

DCMaMe  You know the kid or the mother? I know them too. Do you live at the same district as them?  發表於 14-6-3 09:34

8個? 即多數都唔會係度讀三年或四年? 又話間學校k3多少人畢業,才決定明年pn收多少人既? pn佢地收成二百喎

引用:回覆+tam_bb+的帖子 這個小朋友我知道,她

原帖由 Jane1983 於 14-06-02 發表

這個小朋友我知道,她是mixed的,很樂天很smart,家裏英語和普通話語境很好,不是一般 ...
對~ 她是mixed,很可愛,很有禮貌的。她媽媽也很nice。Janer,你小朋友也在greenfield讀?

引用:回覆+tam_bb+的帖子 8個?+即多數都唔會係

原帖由 happybbpig 於 14-06-03 發表

8個? 即多數都唔會係度讀三年或四年? 又話間學校k3多少人畢業,才決定明年pn收多少人 ...
K3嗰8位小朋友,不是由gf long beach pn開始讀上去的。因為是新校,所以他們是中途K1或K2才插班的,所以咁少人。

Jane1983 發表於 14-6-2 12:40

這個小朋友我知道,她是mixed的,很樂天很smart,家裏英語和普通話語境很好,不是一般 ...

所以其實考小一睇家庭栽培多於學校! 不過我覺得响GF(LB)讀嘅都會係有心機栽培嘅家長多!

Jane1983  同意,家庭栽培好緊要  發表於 14-6-3 11:03

在小朋友的聚會見過小女孩和她的媽媽,小妹妹係又可愛又乖巧!我不是Greenfield用家,不過認識幾個家長,feedback都很好。

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-6-2+12:40+回覆+

原帖由 smile_w99 於 14-06-03 發表
所以其實考小一睇家庭栽培多於學校! 不過我覺得响GF(LB)讀嘅都會係有心機栽培嘅家長多! ...
十分認同

‹ 上一主題|下一主題