用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 感統一問: 怕水沾到面
go

感統一問: 怕水沾到面 [複製鏈接]

我囡囡有少少感統問題,但唔算嚴重,而且越大就越有改善。但目前仲未能克服就係怕水沾到面上。就算一滴水彈到,佢都會喊餐死,極為誇張。最近佢沖涼自己玩水彈到塊面克服到,冇喊,我就勁讚佢。佢自己話,咁我可以去學游水啦。咁我就乘住個勢,我帶佢去游水學校睇小朋友學游水,睇人地點浸個頭入水等,佢話佢ready,想學。咁同佢報咗名下禮拜開始學,我係咪自找麻煩呢?係唔係太急進? 有冇家張有類似經驗? 佢上堂前有乜要注意or要同佢講?

0    0    0    0

引用:我囡囡有少少感統問題,但唔算嚴重,而且越

原帖由 byeine 於 14-03-23 發表
我囡囡有少少感統問題,但唔算嚴重,而且越大就越有改善。但目前仲未能克服就係怕水沾到面上。就算一滴水彈 ...
其實係咪應該同佢去幾次泳池玩下先,再考慮報呢?萬一佢一落水就驚,冇得refund咪蝕曬?我女不怕水,3歲半開始學游,都要幾個月先克服到“味”水

引用:Quote:原帖由+byeine+於+14-03-23+發表我囡

原帖由 siufung 於 14-03-24 發表
其實係咪應該同佢去幾次泳池玩下先,再考慮報呢?萬一佢一落水就驚,冇得refund咪蝕曬?我女不怕水,3歲半 ...
試下比佢小朋友玩水玩得好開心的片佢睇,事前誇張的讚她叻,好快會學識

回覆:siufung 的帖子

夏天時我地有個吹氣水池係花園俾佢玩水,又有個滑水梯,佢都冇問題(只要係玩)。我都係報咗一堂名,俾咗一堂錢。不過就擔心會嚇怕佢,但有俾咗好多心理準備俾佢

回覆:siufung 的帖子

我經常都有俾佢睇小朋友bb學游水,浸個頭落水嘅youtube佢睇。果日係游泳池佢都睇住啲小朋友點整濕塊面,佢仲問可唔可以即刻落水玩。我擔心佢一真正落到水又另一回事。想知有冇怕水整濕塊面嘅小朋友最後能克服到

byeine 發表於 14-3-24 07:21
我經常都有俾佢睇小朋友bb學游水,浸個頭落水嘅youtube佢睇。果日係游泳池佢都睇住啲小朋友點整濕塊面,佢 ...
呢個要視乎教果個既功力。
我個仔都係唔俾掂,都係阿sir搞。
我只係坐埋一邊。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題