用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DEL THX
go

DEL THX [複製鏈接]

DEL THX
   0    0    0    0

回覆:禮賢AM 協恩PM

我會偏向禮賢,想入協小不用入協幼,搬屋仲實際,反而禮小是私校,可參加大抽獎,進可攻退可守。當然你要再比較兩間師資、宗教、校巴等安排再決定。

引用:我會偏向禮賢,想入協小不用入協幼,搬屋仲

相信大學都比較喜歡龍或半龍校,起碼上直屬小學比較有保證,如果有得揀我會選機會大嗰間,除非小學你會搬去34校網,否則禮賢比較穩陣

Tomorrow is better

Interview /曾經的接觸⋯你覺得兩間有咩分別?
其實⋯淨交表格安排,已有很不同的感受⋯

引用:Interview+/曾經的接觸⋯你覺得兩間有咩分

原帖由 jolidora 於 14-03-23 發表
Interview /曾經的接觸⋯你覺得兩間有咩分別?
其實⋯淨交表格安排,已有很不同的感受⋯ ...
同意。。。。。真係相差好遠。。。

引用:Quote:原帖由+jolidora+於+14-03-23+發表In

引用:Quote:原帖由+joannec05+於+14-03-24+發表

原帖由 剛果公主 於 14-03-24 發表
我未報過協恩,好好奇想知道你地講既分別呀!
交表環節,協幼係一批批入內交表,要在校外等一些時間,禮賢就進入禮堂交表,好快完全,個人就覺得兩間都ok,因為之前試過某地區校要凌晨排隊交表,現在覺得這些叫熱門學校的收表安排已經做得幾好

我同你相反,禮賢pm.協恩am.最後放禮賢,現考慮緊協恩

真係魚與熊掌

其實協幼真係唔駛太介懷係am定pm.如果你有睇佢website.會發現只係k1有分am.pm.到k2會兩班都係am. k3就2班都返pm咁嘅模式

我會揀協恩, 禮小小一去考都有機, 好多朋友都考到. 而且禮幼上禮小機會都唔係大, 兩邊都搏我寧願搏間好D

協恩, 有機會叩到協恩小學。

如果會搬去34區,就協恩。始終協小係津校。

引用:協恩,+有機會叩到協恩小學。

原帖由 muichujamie 於 14-03-24 發表
協恩, 有機會叩到協恩小學。
X 2

回覆 alanyeungsl2011 的帖子

真系要知自己想要乜?我個仔由禮幼升上禮小,我們一家好鍾愛禮賢,主要是由禮幼開始覺得老師好有愛心又樂於和家長溝通,好重視品德教育,早幾年既禮幼(仲有學券)是鼓勵愉快學習(有些家長喜歡仔女學好深,快人一步就未必合適),但去年轉了沒學券,課程是明顯比以往深了少少!而由禮幼升上禮小,去年大慨有40%,最後有些大抽獎派到第一志願就放棄了! 過去禮小升中派位都唔錯,大溉70%派band 1,而據聞,好幾間中學特別喜歡收禮小學生,特別附近幾間band 1既女校,可能是由於禮賢出名重視品德培養有關!
至於協恩,我唔了解,只可以比到禮賢的資料你!

引用:Quote:原帖由+剛果公主+於+14-03-24+發表我

原帖由 alanyeungsl2011 於 14-03-24 發表
交表環節,協幼係一批批入內交表,要在校外等一些時間,禮賢就進入禮堂交表,好快完全,個人就覺得兩間都ok ...
我係一個下毛毛雨下午担住遮。。等咗1個鐘。。。講緊協恩。。。。

引用:Quote:原帖由+alanyeungsl2011+於+14-03-24

原帖由 joannec05 於 14-03-26 發表
我係一個下毛毛雨下午担住遮。。等咗1個鐘。。。講緊協恩。。。。
我都係,當日的確係比較涷同有雨,不過我都體諒學校要保護學生安全,因為的我掛隊正值放學時間,太多陌生人可以自由走動都唔係幾好

面試當日校方都有好多家長義工幫手,她們都好有禮貌,同我個女傾得好開心,又有地方坐,算係唔錯

以上是個人感覺~

‹ 上一主題|下一主題