用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 國際班定學卷學校
go

國際班定學卷學校

其實本來一心讀國際升直資/私立小學,因為考既全部fail 或waitlisted.  點知最尾一間考既新校收左,而家二揀一,唔知點揀。兩間都係四月先收留位費。所以我都有小小時間諗....

國際全英,四千幾,有小學直升,一程車,新新地,上午班,happy school.

學卷我諗幾乎全中,扣左學卷千幾,一程車,全新,下午班,happy school.

我住中間,兩間既距離幾乎一樣,但學卷就近婆婆屋企d, 係行到(30分鐘), 但坐車要兩程車,除非的士。國際就係遠d ,但就一程車。

我同先生都會計劃俾小朋友去外國讀書。

問題就黎嘞,到底讀好d 中文定讀好d 英文??讀好d 英文,第時適應冇咁辛苦?定讀好d 中文?因為始終係中國人,4大長老英文都麻麻地,其他親戚大部分係外國 ,下一代應該都係英文人...

我自己中文好麻麻,先生中文唔錯,似乎想小朋友中文都好,但我自己就覺得英文好 d 適應期短d 對小朋友好d...因為我自己都經歷過係外國升學適應既難堪,唔想小朋友有自己既唔開心經歷....

所以好難揀呀!!!!!

引用:其實本來一心讀國際升直資/私立小學,因為

原帖由 cscsmlkyh 於 14-03-22 發表
其實本來一心讀國際升直資/私立小學,因為考既全部fail 或waitlisted.  點知最尾一間考既新校收左,而家二 ...
嘩!!! 我同你好似。原本就諗住送個囡去外國,又唔中意田鴨教育,所以報國際班而家收左一間,又係一程車。但同時間又係收左間學卷,都係一程車。問題係我想佢去到外國英文好d易適應,但我比較中意happy school, 所以好煩. 我比你易決定,因為間國際班係谷嘅,所以我應該會揀學券happy school.

而家等緊另一間IS call waiting, 因sliding 已經霸哂d位,如果真係call 到,到時就堅係唔識揀喇,因為兩間都係happy school :)

其實本來一心讀國際升直資/私立小學,因為考既全部fail 或waitlisted.  點知最尾一間考既新校收左,而家二 ...
我都係外國升學,所以覺得適應嘅野可以當係磨練吧,無可否認,英文好d一定易好多,但你要比較下兩間學校除左語景之外仲比到咩野你,邊一間教德育好d,反而係重點。

我情況也差唔多,暫傾向學券,視乎幾歲去外國,如十歲前容易適應,英文好快上手吾需要現在谷,學好些中文先,最多去上下英語会話及家中是菲傭,英文不會太差.不過幾歲去我未決定因想一家回流要揾夠錢先
但仍少許可能選國際學校回那間師資十分好及小班教學,學卷那間是傅統老牌, both happy school 及一程車15分鐘,但价錢差超遠,千頭 vs $7000,頭痕呢

bennyeva 發表於 14-3-22 07:43
我都係外國升學,所以覺得適應嘅野可以當係磨練吧,無可否認,英文好d一定易好多,但你要比較下兩間學校除 ...
因為一間係全新校,另一間亦只係幾年,所以真係唔太知教出黎或者detail 係點,不過兩間都係基督教,我諗德育會ok.  而且兩間辦學團體都係有經驗既,所以真係,唔覺得兩間除左語文之外有咩大分別。
唯一分別可能係讀國際就未必會返轉頭讀津校....除非考到間好好既津校(但其實未必會去考)

aprilwychan 發表於 14-3-22 08:44
我情況也差唔多,暫傾向學券,視乎幾歲去外國,如十歲前容易適應,英文好快上手吾需要現在谷,學好些中文先,最多 ...
我諗住grade 9/10 先同佢過去,咁既年紀其實幾"監戒",唔係會pick up 唔到,難d.  但我先生傾向大學先去...我就好唔想。
所以我地都唔會太細俾佢去,先諗係咪打好d 底好d

aprilwychan 發表於 14-3-22 08:44
我情況也差唔多,暫傾向學券,視乎幾歲去外國,如十歲前容易適應,英文好快上手吾需要現在谷,學好些中文先,最多 ...
千頭同七千差好遠喎真係!同埋我諗七千兩年都唔係最緊要,但再升上去分分鐘仲貴!

引用:Quote:aprilwychan+發表於+14-3-22+08:44+

我諗住grade 9/10 先同佢過去,咁既年紀其實幾"監戒",唔係會pick up 唔到,難d.  但我先生傾向大學先去... ...
我同老公都唔捨得,都係想佢1516歲先過去😔但如果而家唔揀國際去揀學券的話,點都唔係易適應咖喇,要取捨

bennyeva 發表於 14-3-22 13:05
我同老公都唔捨得,都係想佢1516歲先過去😔但如果而家唔揀國際去揀學券的話,點都唔係易適應咖喇, ...
係囉,就係咁大先過去果度係問題囉.....坦白講我唔怕佢學業上追唔上,我自己讀普通中學亦唔係讀書好勁既,成績係冇問題,尤其理科,但去到識朋友就係問題,就算你幾想"容入"佢地,就算對方係幾welcome, 有時打唔入個圈子就係打唔入,當然文化背景有關係,但語言係一大障礙,要溝通唔係溝通唔到,但人地係要講慢d 就你,一大班人邊得閒就你咁多,久而久之大家都冇癮啦,除非你去山卡拉冇華人者(但我地會去既出名多中國人,一定唔會去第度),最後多數係入華人堆,呢個本身唔係大問題雖然,但要係一個地方生活,咁辛苦何必呢?我自己就真係唔想小朋友咁,雖然我眼見多數係咁,除非十歲以下就過去,不過我地一定唔會同佢咁細去......除非香港真係唔住得.....

但同時間作為中國人,中文的確好重要,亦唔想佢唔識
當然一定唔會唔識,但未必夠好

引用:Quote:bennyeva+發表於+14-3-22+13:05+我同

係囉,就係咁大先過去果度係問題囉.....坦白講我唔怕佢學業上追唔上,我自己讀普通中學亦唔係讀書好勁既, ...
有同感…如果兩間都係happy school, 而國際嗰度德育都ok, 我會揀國際。但如果國際德育唔ok, 老師無愛心,我會揀學券。

我有錢的話會去國際
想慳錢就學券

其實吾使咁頭痕呀!
願意比多d就國際,想省錢就學券。
我好多類似背景的親朋好友,佢地挑學校都係純個人取向比吾比$ at kg stage而已。
語文學習重啟蒙。
除非家長冇打算小朋友留學前先帶佢去旅遊或探親去增廣見聞,不然,kg階段只靠學校的重要性相對好微。
語言係人類survival tool, 眼界開左自然會有求知求真本能興趣。小朋友所以喪失左這本能,只係家長ignore左而已。
FYI, 觀察所得,親朋好友加自己小朋友都英語為primary language, 但我們冇好似其他人咁様,帶佢上咩英語playgroup.

引用:我有錢的話會去國際想慳錢就學券

原帖由 monmonbbb 於 14-03-22 發表
我有錢的話會去國際
想慳錢就學券
我估錢對樓主來説應該唔係「最重要」的考慮因素(可能只係其中一點),如果供唔起的話,一開始就唔會報國際了吧。既然而家有兩個offer, 應該考慮清楚d係好事

回覆 bennyeva 的帖子

因為我自己都係咁~ 讀緊國際 但真係想慳錢但見英文真係教得不錯吾捨得放棄

回覆:monmonbbb 的帖子

你的考慮也是對的,我都係想個囡英文好d,所以都煩惱過,有時…錢係用來買番小朋友個愉快童年同親子時間,唔洗出去補英文班:)

我都有呢個煩惱, 但最終選擇happy school學卷學校
主要唔想咁谷, 想課程全面平均d, 而且太專注英文都唔係咁好, 話晒英文易學過中文
而家中文太差好蝕低, 中文唔係至細浸淫好難學得識

bennyeva 發表於 14-3-22 21:39
有同感…如果兩間都係happy school, 而國際嗰度德育都ok, 我會揀國際。但如果國際德育唔ok, 老師無愛心,我 ...
我諗ok, 因為寫到明有bible story time.  但都打算呢幾日係學校附近觀察下!

回覆:cscsmlkyh 的帖子

其實好多國際班都有教中文的,只是時間較短,問清楚才決定較好。自己亦可以在家教小朋友中文,始終香港中文人較多,要學中文不難。

annayu 發表於 14-3-24 09:52
其實吾使咁頭痕呀!
願意比多d就國際,想省錢就學券。
我好多類似背景的親朋好友,佢地挑學校都係純個人取 ...
我同意唔可能只倚靠學校,坦白講我覺得直到小學完之前,學校同家長都係好重要。上到中學,大概就開始有獨立既一面,當然學校同家長仍要幫助,但已經比小學小。到高中,大學,基本上一定靠自己。
語言係生存工具之一我亦同意,只不過,假如係可以提供到較好既語境,減小適應期,呢個,講白d 係用錢去減低佢有可能會遇見既挫敗,我相信,正正係因為自身經歷,做父母後,更想為小朋友多鋪排。當然過份保護,人生中沒有經歷亦唔係好事,但人生要面對既已經好多,況且,要經歷既事,就係你有幾好預算都好,亦會經過。所以,只不過係能力所及既事情上,為小朋友準備好d 者,反正佢一定會需要遇見。

想當然,佢生在香港,或者佢亦會好似父母咁,返黎佢出生既地方發展,咁中文當然又係考慮之列。之所以因為咁,我先有咁既猶豫,假如可以兩者兼容,我就唔會咁考量,但的確,兩間幼稚園出路完全不一樣,先有咁既問題。

錢,假如係問題,一早就唔會考慮國際,錢只係其中一樣,而唔係最主要既一項