用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳英皇試學日(今日第一天)
go

將軍澳英皇試學日(今日第一天) [複製鏈接]

經過今日所謂之試學日, 以為入課室好似返學咁,點知原來响HALL, 感覺只有一個字“亂”, 我頂唔順早走半個鐘。而經過今日短短30分鐘, 我開始後悔報左哩間, 請問坑口本地幼兒園比較好, 同埋仲可以報名GA? THANKS
   2    0    0    0

回覆:將軍澳英皇試學日(今日第一天)

試學?? 佢前幾日打咗比我, 話bb太細, cancel 試學ge!?!?

billbillmi 發表於 14-3-22 00:18
試學?? 佢前幾日打咗比我, 話bb太細, cancel 試學ge!?!?

学校可能無諗过咁多人,真係失策,希望之后三次試学会好d。我地去到,另一家長講,我地先知全部試学日既時間由一点改为一点半开始,如果早知,我唔駛向公司請全日假。
学校話有寄信及电話通知,我地完全無收到。
個家長仔仔亦係细仔,佢地都照來。而且,因太多人,好彩一点已比开始登記。
昨天有得試校服添。
原本話昨天要比雜费,現在改为5月,都算学校有改善。
雖然太多人,我仔仔都喜欢玩,尤其最后老師出動波波比佢地放入纸箱里。

我知慶恩及厚恩都完晒又full 晒。

唔係wo,  佢話無晒試學日wo

其實哩間係咪一間好學校? 定係只係講$嘅學校? 睇到其他人 講佢地話五月先收雜費係怕教育署, 因為若果佢地早收 係違規。

咁你哋會唔會讀呢間?

billbillmi 發表於 14-3-22 06:44
唔係wo,  佢話無晒試學日wo
無cancel,21/3当天依然派张通告問家长果4天会出席边一天!你個係細B,先会咁講,你可以再打电話去問黃校監。
就算細B,上一堂都好丫,上最后果堂law!

billbillmi 發表於 14-3-23 22:13
咁你哋會唔會讀呢間?
会呀,一來得依間有offer,二來我仔喜欢,讀住一年N班比佢玩下学下野,好过係屋企咁悶。学校既行政係有d乱,但有家長話見到学校有改善,希望学校继续改善又update下個校網,太少資料了。
好彩留意到学校的壁報版上有d update既資料,如全天学生活動時間、茶点食什么、穿什么校服、日曆表,更有梁省德及港澳信義会小学的信,贊揚英皇畢業生在其学校考取優良的成積>>>唔明点解学校唔將依d資料放上網?

朋友仔仔上年讀左一年N,如果唔係冇offer一定唔揀佢,內步亂到七彩,一年換了3個班主任,本來她仔仔學習介片,但老師竟然要求家長幫小朋友著片,話驚人手未必安排到要去廁所。

真係差到咁

回覆:kqfamily 的帖子

好恐怖啊,真係要考慮唔讀喇。知唔知其他區內的N班幾時交錢? 咁可以打去問下有無候補...

我仔今年年頭插班入PN, 我返佐一個月多D就退學, 好恐佈,全間學校無安全感,送完個仔返學仲擔心 :
1) 間學校每朝早會都比D家長企哂係禮堂度陪D小朋友做早操,但情況極混亂,家長可以自由出入間學校及班房, 除保安問題外, 又會增加細菌傳墦既機會,(入學校前,並無消毒雙手的安排),另外如果自身要返工,無法陪同小朋友做早操, 個小朋友見到其他同學仔有父母陪返學,個小朋友又會有咩感覺呢?
2) 點解我會話無安全感?因為我小朋友試過病佐無返學, 已通知學校, 但第二天個班主任竟然話我小朋友無交功課, 即係連班主任都吳知我小朋友缺席(呢個可能同每個月都有小朋友插班及老師都係返佐兩三個月有關,佢自己都未認得哂D學生),再加上每日返學放學時間,D家長可自出自入,咁我小朋友被其他人帶走佐,學校都未必第一時間知啦。
3) 有一日我小朋友同另一個小朋友爭玩,我小朋友比另一個小朋友咬到隻個腫哂(其實我吳介意,小朋友爭野爭執受傷好難避免)但老師竟然話睇吳到事發經過??????仲要我返到屋企後,發現原來吳止一個傷口. 至此我放棄, 我雖然仲未有K1 offer, 但我實在吳會再送個小朋友返呢間學校

回覆:yasumi 的帖子

返,放學時間,大門係開住的

已打電話到其他學校, 可惜已FULL OR 要WAITING LIST

tzeyeemama 發表於 14-4-1 08:30
返,放學時間,大門係開住的

你意思你只係返/放學時間係開住, 而其他時間係CLOSE? THANKS

回覆:BBIX 的帖子

Yes

引用:已打電話到其他學校,+可惜已FULL+OR+要WAI

原帖由 BBIX 於 14-04-01 發表
已打電話到其他學校, 可惜已FULL OR 要WAITING LIST
通常四五月才買校服confirm遲些再打

‹ 上一主題|下一主題