用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大角咀 Sophie Kindergarten
樓主: Mleung915
go

大角咀 Sophie Kindergarten [複製鏈接]

HeiLumMa 發表於 14-3-26 09:07
應該係每學期$4000.

咁全年書簿費咪$8000?! mouth:" />
That means total monthly fee: $5650 + 320(snack) + $8000/11 = $6697

回覆:HeiLumMa 的帖子

也許收錯了資訊,不過,我記得pn也有普通話的,至於NET, 真是有NET做班主任嗎?也許需要求證。

回覆:yin725 的帖子

They only have one local teacher as the teacher in-charge

好似幾好!有得參觀校舍?

我有去聽講座, 感覺校長有心, 環境也很吸引, 但學費真的算貴, 又未知有無校巴 ... 各位會考慮讀嗎?

引用:+本帖最後由+jlaimy+於+14-4-1+10:22+編輯+

原帖由 jlaimy 於 14-04-01 發表

我有去聽講座, 感覺校長有心, 環境也很吸引, 但學費真的算貴,  ...
如無意外,我都會揀Sophie, 因為近屋企,喜歡他們的繪本教學和Jelic(不過k1先開始), 都覺得校長很有熱誠,之前有聽講座,帶仔仔玩學校既攤位遊戲,校長已認得我們,但應該到interview時才知道小朋友既名,但之後我們有日上play group, 門口見到校長,她竟叫得出仔仔中文名,我感到非常意外,仔仔當時都沒有帶名牌啊!而其他大部份老師也叫到小朋友名,回到學校感覺好親切

$5600係K1定 nursery? 咁好貴喎! 仲貴過英藝?
我喺媽咪谷知道昇御門哥間新嘅国际幼稚園好多人有興趣,我哋一齊去過佢講座,我個人認為佢哋中英文都好勁,同一堂NET 同普通話老師一齊上堂,我好少聽到咁~D老師都係來自本地名校或外國返黎,英文課程同美國同等,信心大好多!  校舍超大,仲話会有户外遊樂場同小朋友可種野,好特別,同一般国际幼稚園唔同~

引用:$5600係K1定+nursery?+咁好貴喎!+仲貴過英

原帖由 binbinjojo 於 14-04-01 發表
$5600係K1定 nursery? 咁好貴喎! 仲貴過英藝?
我喺媽咪谷知道昇御門哥間新嘅国际幼稚園好多人有興 ...
係咪講楊婉儀開果間??真係好多人有興趣?我search到下面條link,雖然無了解過,但已經無興奮報

www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10948319

回覆 yannietimb 的帖子

下?! I am so sorry but 睇黎睇去都唔見內容有 point......D人都係針對人唔係客觀評論緊学校嘅條件同質素囉!我幫囡囡搵学校只会睇配套師資教材同学校環境,佢哋講緊嘅係娛樂圈是非,我一向少理~
坦白講……為人父母係咪應該為自己仔女著想先,以仔女利益行先,而唔係計較父母同辦学人利益先呢?~ 我極懷疑佢哋究竟係咪媽咪黎架?~我唔会理係边個開囉,我只知道我親自去了解過,我相信自己第一手資料! 我諗呢班「媽咪」應該冇去過講座囉~
純粹個人經驗分享,如有冒犯請包涵~

引用:回覆+yannietimb+的帖子 下?!+I+am+so+sor

原帖由 binbinjojo 於 14-04-02 發表

下?! I am so sorry but 睇黎睇去都唔見內容有 point......D人都係針對人唔係客觀 ...
贊同你嘅觀點,對事莫對人。不過哩個post講緊sophie,我都想了解多啲,因為我都有offer,覺得佢哋校舍好靚好有心,有閱讀室,舞蹈室,手工室,小禮堂。老師勁nice!我同囝囝都好中意嗰度!不過新校no track,真係有啲唔放心,如果k1轉又驚細b囝囝爭唔過人。懇請大家多俾意見!

同埋同谷媽咪個女讀緊英藝,都係K2>K1>N班,都貴架~其實唔係PEVS嘅KG都貴同揾$架啦,同直資中小学咪一樣?!我哋揀得 non-PEGS & int'l都係買 quality嗟~

York 和 Sophie 哪間較好? Sophie比York的學費還要貴!

回覆:yin725 的帖子

已得到主任&校長確定,n班佢地認為先要為小朋友建立安全感歸屬感,母語會多點,所以常規40分鐘英文堂,加上唱遊/活動,預1小時對住NET。到K1,英粵ratio會係50:50 。

師生ratio最後學校決定為 1:8-10 ,主任confirm佢地一定會控制係max 10。

引用:師生ratio最後學校決定為+1:8-10+,主任con

原帖由 HeiLumMa 於 14-04-03 發表
師生ratio最後學校決定為 1:8-10 ,主任confirm佢地一定會控制係max 10。
咁個ratio都幾低,難怪學費咁貴啦

就算佢地想大班D都未必有咁多學生啦

引用:York+和+Sophie+哪間較好?+Sophie比York的

原帖由 jlaimy 於 14-04-02 發表
York 和 Sophie 哪間較好? Sophie比York的學費還要貴!
邊間好應該好難俾意見,sophie係新既,但york出名係學術型學校,同英文好,睇你想要咩,我有朋友仔仔今年st cat 畢業,n班時讀york唔鐘意返學,因為比較傳統教學,去左st cat就開心好多,當然這只是個別例子,亦見到好多EK york用家都話小朋友好喜歡返學, 我諗幼稚園無話邊間比邊間好,只有邊間適合自己既小朋友

其實sophie的教學理念不錯,我也很認同,但因是新校,未知是走重學術,定走重活動遊戲的方向,如 take offer 的話,真有少少博一博的成份,因預計不了三年後的“成果”,始終學費不便宜。但至少我可預計讀york重學術重英文下的“成果”。不過我始終對sophie很有好感,無論校長、老師和環境。我是報k1的。

引用:回覆+yannietimb+的帖子 其實sophie的教學

原帖由 jlaimy 於 14-04-03 發表

其實sophie的教學理念不錯,我也很認同,但因是新校,未知是走重學術,定走重活動 ...
如果是很重視三年後既成果,新校未必是你好選擇,Sophie 4/17有遊戲日,如果你很有興趣,再帶小朋友去玩下,到時有關課程問題又可以再問校長老師,我偏向揀Sophie 係因為參觀時同校長老師很多交流,我可以隨心同佢地傾關於小朋友既野,但係我出去in其他學校,完全無機會了解學校,in完就要快快走,關於學校既野,只能靠Ek用家分享

引用:York+和+Sophie+哪間較好?+Sophie比York的

‹ 上一主題|下一主題