用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 協康會
go

[其他] 協康會 [複製鏈接]

請問有冇人做過專注力評估呀?我見價錢都唔平?
   3    0    0    0
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

hellohelloruby 發表於 14-3-21 17:51
請問有冇人做過專注力評估呀?我見價錢都唔平?
對呀!  協康會雖然係資助機構, 並唔係所有服務都係有政府或外間資助, 有相當部分嘅服務(例如: 言語治療, 物理治療, 臨床心理評估-專注力評估,自閉症評估等) 係自負盈虧嘅服務, 呢啲自負盈虧服務協康會叫青蔥計劃, 其實, 唔單止協康會, 有部分類似嘅資助機構NGO(例如: 東華三院雷詠祥兒童中心, 耀能嘅炮台山及樂富嘅中心, 保護兒童會嘅兒童啟廸中心, 香港基督教服務處嘅心橋計劃等等)都有自負盈虧服務. 所以, 佢哋嘅收費實在同私營嘅係差唔多.  既然收費兩者都差唔多, 無論私營或自負盈虧服務, 個人覺得最重要係揀果位提供服務嘅治療師或心理學家係口碑, 富經驗, 細心, 配合到小朋友. 所以, 有需要可pm讓你參考

.

hellohelloruby, 點解你覺得小朋友需要評估專注力? 老師建議? 定係你覺得佢坐唔定? 小朋友太細未必適合做專注力評估GA!

回覆 ChattyST 的帖子

我個仔六歲, 今年小一, 老師話佢唔專心lor

crystal媽咪  問下學校社工有無可以做轉介呀????  發表於 14-3-26 21:31
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 alexcmlam 的帖子

謝謝你的意見, 我上過協康個網站睇, 諗住比個仔上下d course 先, 睇下情況會唔會有改善, 不過都唔平, $1800/10堂, 同埋我住新界區, 對我嚟講都幾遠!
我有興趣, 請pm我!

回覆:hellohelloruby 的帖子

協康會係其他地區的中心不近你?

回覆 rkowsoakna 的帖子

唔近呀!

學生身體檢查中心可轉,去左未?

回覆:hellohelloruby 的帖子

Hi, 我帶仔半年前去過,要$6000做兩次test, 之後再約見看report.

回覆 alexcmlam 的帖子

你好呀alexcmlam, 可唔可以pm info俾我。

我女3歲,今年一月做咗言語評估,結果係言語遲緩咗3個月,所以言語能力係ok,但言語治療師覺得佢可能有其他問題,例如專注力不足/小肌肉發展遲緩,所以再安排今年9月見醫生,另外俾我見社工安排政府服務,因為我覺得早期訓練位等到機會不大,兼收位一般等一年,我就揀咗排兼收,咁我可以等埋9月個test result,如果有兼收位先考慮轉校,但估唔到,我呢兩日收到社署嘅信,派到兼收位俾我女(只係等咗3個月) ,要我兩個禮拜內回覆,我都唔知點算。講真,我個女係比人遲講嘢,但返咗學後已經進步好多,放學返嚟都會唱返學校啲歌同講返學校本故事書,佢應該唔係好嚴重,不過我唔係專家,所以我好想等埋9月個test result再決定要唔要個i 位,但奈何政府嘢唔會幫你提早做test,所以我想搵私人機構做test同攞advice. 麻煩你pm info俾我,thx!!!

回覆:協康會

我仔今年快5歲,上年年中評估有語障,一直有上言語治療課,最近比言語治療師懷疑佢有專注力不足,建議我帶佢做評估,其實我仔讀幼稚園,老師只有講過佢說話發音唔正,從來冇講過話懷疑有專注力不足,上堂會坐定定,唔敢走開,只是有時眼神會遊走咗,但老師話唔使佢出聲,只是一個眼神望住佢,佢眼神就會返來聽書,同埋上堂比較靜,只唔多主動舉手答問題,但老師話如果叫佢答,佢又答到,好鍾意做手工。我也有上課堂以外嘅學術班,我亦有問過負責教佢嘅老師,都係異口同聲話佢上堂會坐定定,只是眼神會游走,但只要提佢,佢就會返來,並catch up 得好快。同其他學生比較,佢唔算難搞嘅學生。

現在也揾緊這方面的資料。如果有也請PM我。

回覆 janssenma 的帖子

你覺得如何? 準嗎?

回覆:alexcmlam 的帖子

您好!
如果方便,可否(PM)告知更多資料?
我小朋友被評估言語遲緩,口肌發展遲…
現在努力找言語治療課程中!
妳提及以上幾間NGO,我也有看過資料,
但有些要一次性付款4堂,稍為冒險!
而且,要看是否專業治療師指導!
所以,我想再聽多/搜集多些資料!
勞煩!

‹ 上一主題|下一主題