用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
樓主: IloveJJ
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 14-6-4 17:57
千祈唔好話失敗,有好多野都唔係父母去決定,父母只係盡量去培養,始終路係小朋友自己去行。我都覺得喜歡閱 ...
我兩個囡就係幾個月大識自己攞書睇果隻, 不過, 係睇書入面既公仔

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-4+17:57+千祈唔

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-06-06+發

原帖由 IloveJJ 於 14-06-06 發表
睇公仔都唔緊要呀,幾個月梗係睇公仔啦!無搣書、食書已好好!咁而家喜歡看書嗎?

...
幾個月大搣書、食書也好正常,小女细時也是。到五歲已很喜歡看書。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 14-6-6 12:38
睇公仔都唔緊要呀,幾個月梗係睇公仔啦!無搣書、食書已好好!咁而家喜歡看書嗎?

...
大寶無搣書/食書, 佢甚至從來無將任何嘢放入咀巴, 包括食物, 所以佢歲半時, 我特登請成個禮拜大假, 教佢自己吃餅仔。依家小一好鐘意看書, 係全部字既書, 中文書看得好好多, 因為我唔記得訓練佢睇英文書。

至於細寶, 細果陣就成日畫書, 嬲到我呢。依家K2, 前排見佢睇書, 我叫佢唔好剩係睇公仔, 都識下啲字啦, 佢就話:我對眼真係衰, 自己會自動走去睇啲公仔。不過, 都係鐘意「睇」書既。

annie40  so cute!  發表於 14-6-6 22:41

回覆 金毛B媽 的帖子

請問點樣先可以令小朋友專心上堂?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我對眼真係衰, 自己會自動走去睇啲公仔 好好笑

回覆:IloveJJ 的帖子

有啲小朋友,初小只係温一温明咗就算,唔会操卷又唔去補習,所以成績一般,但唔代表佢哋唔叻。到高小一發力就追過好多人。

回覆:點解會小四被追上

現在教個女p.2, 我仲教得深入過老師,作者背景都要知,要佢理解, 不死背。 不預習,要佢上堂留心,只測考前溫,溫時要認真, 上星期我還帶她去度假營及沙灘,因想大家輕鬆一下, 她還說今次溫習好開心,可以出去玩。到今日剛出成績,中英數也高分。最重要的兩點係明白內容及認真,不要以為狂操練習就明,只係變成一個機械人,轉條題目就答唔到, 明嘅人係唔駛操都保持到。

Jane1983    發表於 14-6-6 21:12

回覆:IloveJJ 的帖子

同意多閱讀重要過多操練。但谷開或操開嘅家長若特然放手就要有心理·準備名次起初會大落

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-6+12:38+睇公仔

IloveJJ 發表於 14-6-4 10:27
「係初小時,一部份家長専攻課文內容,預習、温習、再温習,用大量時間去學同樣嘅知識,滾瓜爛熟下,成績自 ...
我意思係有智慧地分配時間,無話唔温書呀!  我驚你第日找我晦氣!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-4+10:27+「係初

原帖由 A-Mum 於 14-06-06 發表
我意思係有智慧地分配時間,無話唔温書呀!  我驚你第日找我晦氣!
...
其實無人認識你孩子和學校多過你,别人點建議你使唔使操?

十個說要,九個說不要,咁點?十個十個都話唔使,信口開河,你信唔信?信左衰左,找边個娒氣?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 hellohelloruby 的帖子

尃心是一種能力,可以訓練,例如畫畫,寫書法,閱讀。每天用心的做最少二十分鐘,持之以恆,慢慢地孩子便能不自覺地把相同的態度精神,轉化在學習上。
偶然老師是悶蛋,孩子雲𨘋太虛,是情有可原的。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-4+10:27+「係初

引用:Quote:原帖由+A-Mum+於+14-06-06+發表我意

引用:回覆+hellohelloruby+的帖子 尃心是一種能

原帖由 annie40 於 14-06-06 發表
回覆 hellohelloruby 的帖子

尃心是一種能力,可以訓練,例如畫畫,寫書法,閱讀。每天用心的做最少二十分 ...
打少D机也可幫助専注力。成日用 iPad 揍仔的,不要問點解細路唔專心聽書。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-06-06+發

原帖由 IloveJJ 於 14-06-06 發表
我雖然讀書唔多,但知道一樣野,就係為自己既決定負責,無論聽取邊個意見,都唔會找晦氣。開呢個topic,原 ...
我意思係,别人根本無足夠認識比這類意見你。意見一係好 general,  一係信口開河,沒甚麼參考價值。别人閱讀上高小有問題,代表你会有咩?不同B,不同學校,不同文化,學校不同程度,變数太多了,也可能那學校其他同學用功的原故。

你找同校家長老師頃重好D。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-06-06+發表我

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-06-06+發

原帖由 IloveJJ 於 14-06-07 發表
多謝你關心!你知道現在既家長有幾緊張嗎?無人願意分享的,同班不分享,不同級也不分享,最願意分享的,就 ...
十分同意。這是 parent education的一個好方法,在有自身分析能力、懂互相尊重的基礎下,大家分享經驗,建構知識,成為自己的經驗

shadeslayer 發表於 14-6-6 23:37
打少D机也可幫助専注力。成日用 iPad 揍仔的,不要問點解細路唔專心聽書。

...
其實我又好唔明, 啲細路對住個iPad玩得好專心喎, 點解轉咗讀書就唔專心?

利申:我窮等人家無iPad, 所以無經驗, 只係响火車茶樓見啲小朋友真係可以好專心咁玩。

‹ 上一主題|下一主題