用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
樓主: IloveJJ
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

亞囡係爸爸前世情人,總會比較對亞囡包容,體諒

引用:好多女仔高小開始對數學感到吃力+(我自己係

原帖由 jaycee_mami 於 14-03-21 發表
好多女仔高小開始對數學感到吃力 (我自己係其中一個), 初小時的數學題比較直接, 女仔計數細心又肯操練會有 ...
我囡學校都係,以前頭3名全部女仔,今年小四頭三名是男仔

引用:Quote:原帖由+jaycee_mami+於+14-03-21+發

回覆:IloveJJ 的帖子

都可能數學高分影響平均分拉高了,我囡囡跟上年差不多平均分,但名次反而更前了些,可能有人退步了

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-3-23+16:26+照大

原帖由 A-Mum 於 14-03-23 發表
你概括了的,真的沒法避免,因為越高班,真係越考資質。  
不過有另一個可能性,係初小時,一部份家長専攻 ...
有見地!

我只想我囡可以 keep 住依家咁成績就夠了

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+14-03-23+發表有

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+14-03-23+發表有,

原帖由 joanthony 於 14-06-03 發表
我仔p2上學期考試測驗, 英數常95以上, 中文6字頭, 所以淪落到班考第7, 所以我今次先要發狂同佢追中文, 我想 ...
用成績頭幾名來訓練自動自覺,不如用学習態度更正面正確!

回覆:點解會小四被追上

諗咁多追唔追到做乜,唔通人地講無問題,你便大安旨意?别人你控制不了,唯有自己努力。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:諗咁多追唔追到做乜,唔通人地講無問題,你

引用:諗咁多追唔追到做乜,唔通人地講無問題,你

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-06-03+發

原帖由 IloveJJ 於 14-06-04 發表
「係初小時,一部份家長専攻課文內容,預習、温習、再温習,用大量時間去學同樣嘅知識,滾瓜爛熟下,成績自 ...
努力學業不等如做練習。

但也要看呈分試。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-3-21+14:23+編

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-06-04+發表「

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-06-03+發

「係初小時,一部份家長専攻課文內容,預習、温習、再温習,用大量時間去學同樣嘅知識,滾瓜爛熟下,成績自 ...
我小朋友學習能力正屬前者。分數保持到是因為透過不断操練而來。每次測考都要由頭温過,因為她唔係好記得學過嘅嘢。我本都是主張多閱讀少操練,但面對唔keep 住温就會好易錯和唔識嘅女兒,我好似冇得選擇地要用大量時間重温,十分感到無奈。 自幼陪讀仍養不出濃厚閱讀興趣,一個小二,一個K3,  他們祗想我讀佢哋聽。成日係其他posts 到見到小朋友有能力自學令父母少操心,有時諗吓是否我養兒很失敗。

回覆:點解會小四被追上

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-06-04+發表「

回覆 NT-1 的帖子

又吾好講到失败甘凄凉,小朋友仲甘細,遲d開竅,好主動自學都話吾埋。

回覆:NT-1 的帖子

加油,未必吾得。我囡小時愛看書及聽讀故事,小一至小三時,卻只喜歡有空便做手工畫畫,很少肯看書。小四識字多左,看書興趣同時增長了,主要因看電影及同學影響。她學校鼓勵閱讀。同學們互相分享那本精彩,互借圖書看,加大了動力。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+14-06-04+發

那麼,你認為努力學習,是怎樣呢?
努力學習,在不同學校,不同家庭,不同孩子資質,不同成長階段,有所不同。有合適的認真,合適的的時間,做合適的事便是了。可能是做多點練習,可能不是。

不要把努力點和做多點練習,或上多幾日補習班畫上等号。

囝囝mama    發表於 14-10-8 00:43
yuenkw    發表於 14-6-4 23:37
yuenkw    發表於 14-6-4 23:30
yuenkw    發表於 14-6-4 23:30
yuenkw    發表於 14-6-4 23:29
‹ 上一主題|下一主題