用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
樓主: IloveJJ
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-22+發表唔

回覆 IloveJJ 的帖子

總之, 現在讀書慘過"弟弟' In the past, I just studied the day before the exam, half an hour for each subject, now it's seems behind the students, each has a team to support, otherwise...

回覆:點解會小四被追上

樓主我不是針對你!你又何必介懷呢!只是見到不同家長嘅意見有感而發!只是覺得現今小朋友好慘!真係同我嘅童年好唔同!講真!我小女下年都升小學啦!我都擔心我個女!因為佢好勝心強一做唔到一失敗就灰哂!而我都擔心自己都會變怪獸!不過我會不停提醒自己依家小朋友已經叻過自己童年時!佢已經面對好多問題!唔好再同人比較!世事係冇(絕對)(應該)(一定)(必然)的!

回覆 natnatbaby 的帖子

Agreed with you, I work in a 'god level' multinational companies, I do see a lot of cases that those top students from famous universities of the world as well as those with average academic result, compare with these two groups, of course those from world class universities get a job easily BUT this group of people is also the group get fired easily.  Those who without 'god level' academic result, but they are willing to learn and with good working attitude and with better social skills usually can be more stable in their career lives.

In fact, no one knows after a number of years what our kids will be.  I always tell my kid you can chase what you don;'t get in your study (of course, it's tough), but you can learn what a good person should have - responsible, hardworking, be focused and careful.  I would rather go for a person's characteristic...

5tgb 發表於 14-3-21 19:27
孩子學校的校長曾有以下的分享,小學生來說,考全級20名,與全級50名,在老師眼中沒有份別,祗要改變小小, ...
阿仔學校老師都咁講, 分數差距其實好少, 差0.09分就相距4個名次, 所於20-50名能力上吾爭好遠.

有無發覺,排名高的同學,多數各科平均好(9字頭),而排中間的(e.g.4X~5X)的就會某d科好,某d科差(e.gEng & GS有95,但中/數得82),一拉就拉低曬名次。

引用:有無發覺,排名高的同學,多數各科平均好(

原帖由 Yanamami 於 14-03-23 發表
有無發覺,排名高的同學,多數各科平均好(9字頭),而排中間的(e.g.4X~5X)的就會某d科好,某d科差(e.gEng ...
有,真系比一科拉低晒。但眼看8x分真系5算低分。另一個現象,尤其是數學,漏了單位,全題扣分,嫻嫻地十分八分.......這個老師講1OO分一八十分学生在他心目中5系5識,是有好多分扣左不必錯嘅地方!

Yanamami  亦證明我上邊講,排得頭的同學都有小心,淡定既特質,喺分數上顯示出黎。  發表於 14-3-23 10:46
Yanamami  所以高小好多人會操數,可以操番好d,少d唔小心野,就無禁傷。  發表於 14-3-23 10:44

回覆 Yanamami 的帖子

我小朋友個間, 全級第一名比某科狂拉低的情況下(只有6字頭), 但都top10內, 相信他正常情況下高過其他人幾十個馬位, 我這想法對嗎?

我都知道有學校全級第一的人英文閲讀卷都係6字,所以話每間學校每次考試卷深淺不一,最緊要要跌大家一齊跌問題就不大。

IloveJJ 發表於 14-3-23 16:26
照大家既意見,我諗我都無咩需要擔心的!反正,我現在已發功,阿仔又有溫習,如果將來同學發功,要追過阿仔 ...
你概括了的,真的沒法避免,因為越高班,真係越考資質。  
不過有另一個可能性,係初小時,一部份家長専攻課文內容,預習、温習、再温習,用大量時間去學同樣嘅知識,滾瓜爛熟下,成績自然好。另一些家長可能選擇把時間投資在其他基本功,例如多閱讀,多訓練思考,到高小考得越來越多課外材料,基本功好的小朋友就可能趕上。  

怎樣分配時間,很考爸爸媽媽的智慧。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-3-23+16:26+照大

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-3-21+10:19+成日

原帖由 tintinlam 於 14-03-21 發表
我既原因係: 小四開始張成績表要見中學, 所以就會叫D小朋友認真看待考試.  小一-小三係HEA住過, 因為覺得佢 ...
小一至小三hea 住過,基礎會好嗎?

little_yolky  可以的, 因為係hea住學業, 專心睇書。  發表於 14-6-6 12:11

IloveJJ 發表於 14-3-23 18:58
我都聽過,其實我就是後者。我個仔好鐘意睇書,而家我平時係只要佢做功課同睇書,考試前至溫返內容,咁佢今 ...
我仔只係K3,不過我會上黎睇下及聽下d朋友意見。記得之前有個家長講過,佢小朋友天資聰慧亦愛睇書,初小好輕易就攞高分,所以冇另外同佢做乜,但高小時就比好多人追過曬,覺得好後悔云云。。。
另外,有d家長話,其實知道排名好重要,因為你會知道自己學校大概有幾多百份比入band1學校。。。所以排名亦可說是一個指標。

除非你小朋友讀緊龍校或你完全覺得求學不是求分數,或你心中冇準備入band1中學或你覺得讀唔讀大學都冇所謂。若果唔係,適量既操練(唔等於谷),我相信是必須的。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-3-23+18:58+我都

回覆 978212 的帖子

齊齊跌無所謂,  卷 出 得 深 的 正常 反 射,  只 怕 如 我 小朋友 個 間, 2 班 精 英 班 只有 他 的精 英 班 全班 插 水 式 下 滑,  差 不 多 立全 級 最 低 分 都 高 過他全班最高分 個 位...

我覺得人比人比死人!名次嘅嘢低零點幾分都可能相差得好遠!我覺得用自己成積來比自己好過比人!!教自己小朋友自我檢視,會唔會有咩嘢令到自己分數低咗或高咗嘅原因!!起碼好過唔知咩事就不停谷佢做練習!聽過知己知彼百戰百勝!先知自己了解清楚,後先了解別人!

samima 發表於 14-3-22 18:00
係咪好多香港家長想法係咁,覺得自己小朋友[一定][必然][應該]去做個一百分嘅學生呢?一至六年班成績唔可以 ...

我自己細個時可以做到, 但係個人好緊張, 好有壓力, 好唔開心。縱觀自己的前半生, 的確係唔太開心, 95分唔會滿足, 一定要攞100分, 一定要做最叻。

依家教小朋友就有啲hea, 覺得開心最重要, 自學最重要, 所以so far佢依家都好開心 (雖然缺點如天上星星)。老公話比上不足比下有餘, 做中庸就可以了, 最緊要開開心心。不知道自己有無做錯, 都係正「學習」做一名好母親, 希望自己適時地tune下, 希望「儘量」做得好。

little_yolky 發表於 14-3-21 16:54
咁我囡囡好似爸爸咁有品, 又係自學自己理自己, 但都好似爸爸咁大頭蝦, 生字照抄都抄錯, 做閱讀理解唔識轉 ...
通常黎講爸爸會冇咁緊張成績 (唔係全部,但多數都係 ),自己既仔女可以搞掂自己就已經覺得成功架喇,仔女對自己既事負責任,仲想點? XD

p.s. 冇睇之後既回覆,只係見到呢個回覆想搭訕 : D
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-3-24 13:22
通常黎講爸爸會冇咁緊張成績 (唔係全部,但多數都係 ),自己既仔女可以搞掂自己就已經覺得成功架喇,仔女對 ...

係呀, 唔知點解, 啲爸爸要求好低, 尤其係對囡囡。
‹ 上一主題|下一主題