用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
樓主: IloveJJ
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

回覆:點解會小四被追上

我囡學校,小一至小四,在最頭十幾人也沒變。我估二十名外的上落較多。

引用:我囡學校,小一至小四,在最頭十幾人也沒變

原帖由 natnatbaby 於 14-03-21 發表
我囡學校,小一至小四,在最頭十幾人也沒變。我估二十名外的上落較多。

...
會不會小一至小三靠食老本,小四因為考試題目深咗及刁鑽咗,造成成績大倒退呢?

引用:孩子學校的校長曾有以下的分享,小學生來說

回覆 IloveJJ 的帖子

My personal opinion:  it's true, 考第一和考第 五十makes no difference.   You will find this difference even more obvious when you are at work.  The most important points ar the learning attitude, be responsible and hardworking.

回覆 natnatbaby 的帖子

Same to my kid's school, within the top 15, still those face

回覆:marble2004 的帖子

Totally agreed.😊. 囡囡我只求她在中至中上游,有奮鬥心,有興趣學習,我反更重視她獨立能力,語言能力,應變力及自信。我在職場多年,深知這些才是最重要。出去in學校,見工,成績是不能太差才可有機會面試,而面試能表達自己,表現自信才重要。在公司内外,社交,努力,肯學,承擔才是最重要,誰人理你考第幾名?很多朋友,同事,讀書都不是十分好,甚至是差,但工作表現不差的。

我感覺小一至小三,在頭十幾名那些,小四後應該不會突然大落後,可能上落十名內。反而在中游那些同學,努力開竅可趕前一些,而賴散,靠死記是那些同學就被趕上。這羣可能上落二,三十名也可能的。而在八十名後的同,能一下子沖到頭二十名内,相信不太容易。

王國會長

jaycee_mami 發表於 14-3-21 16:38
好多女仔高小開始對數學感到吃力 (我自己係其中一個), 初小時的數學題比較直接, 女仔計數細心又肯操練會有 ...

數學開始 tricky 和男同學會明顯追趕上來有乜關係? 主要還是多練習, 見多D tricky 問題.

王國會長

chan.mancy 發表於 14-3-21 14:46
我的小女小一, 想請教要預備/訓練小朋友那方面? 才可在小四,五時順利過度, 不至於到時走得太辛苦. 謝意 ...
先要自己可以做好功課, 會溫習下當日教乜更好

回覆:marble2004 的帖子

引用:我同意在社會上,考第1唔等如叻過考第50嗰

原帖由 IloveJJ 於 14-03-22 發表
我同意在社會上,考第1唔等如叻過考第50嗰個,個人性格先最重要。但在升中時,考第1和第50卻有天淵之別呢! ...
如講中拎成績,提一提要拎好嘅品行!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-22+發表我

係咪好多香港家長想法係咁,覺得自己小朋友[一定][必然][應該]去做個一百分嘅學生呢?一至六年班成績唔可以差!!唔可以懶!唔好掛住玩!那麼自己真係要想一想細個時可以做嗎?做咗大人啦!係咪都係[一定][必然][應該]做個一百分嘅人呢?對你來就說唔可以有缺失唔可以失敗嗎?一衰咗就死得嗎?講真!小朋友對自己有要求係好!但過度去要求做到{完美}就會有壓力!有壓力就會好容易失敗!冇哂求學興趣!如果家長未能與小朋友去面對同解決!成績自然會越來越差唔只一科可連累好多科!

引用:係咪好多香港家長想法係咁,覺得自己小朋友

原帖由 samima 於 14-03-22 發表
係咪好多香港家長想法係咁,覺得自己小朋友[一定][必然][應該]去做個一百分嘅學生呢?一至六年班成績唔可以 ...
精彩!這就是用小朋友角度看事物!

引用:係咪好多香港家長想法係咁,覺得自己小朋友

回覆:IloveJJ 的帖子

不好意思呀!我最近看見有一個同學仔的劣態度,因為我接觸得多,所以有感覺就算佢成績好好,品行差.....只是有感而觉得感觸。
而且我見你D Post,囝囝好乖又聽你話又聰明(懇温習等等);所以心想佢应該成績差得去边;大家一講小四或小五或升中成績....我都是覺得成績好,品格好先能Ok,在此令你覺得唔好感受(如果冇更好),真系要講sorry。

引用:Quote:原帖由+samima+於+14-03-22+發表係咪

原帖由 IloveJJ 於 14-03-22 發表
唔知點解會讓你有個感覺,我要求孩子一定應該100分!我出呢個post,只係想從過來人既經驗,了解什麼是最重要 ...
樓主,無需理人亦無需解釋,啱聽就聽!!!至於學業成績,見步行步啦,每次測考結果,都會告訴你小朋友在那方面需要作調整的,只要做好自己,盡咗力,理得人家坐火箭上嚟。出個post都被扯到品行方面

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-03-22+發表唔

原帖由 sukitelfold 於 14-03-22 發表
樓主,無需理人亦無需解釋,啱聽就聽!!!至於學業成績,見步行步啦,每次測考結果,都會告訴你小朋友在那 ...
我都是知的討論下,無心嘅!

引用:Quote:原帖由+sukitelfold+於+14-03-22+發

原帖由 JJDBB 於 14-03-22 發表
我都是知的討論下,無心嘅!
真系自己講多左

引用:不好意思呀!我最近看見有一個同學仔的劣態

‹ 上一主題|下一主題