用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

44    0    0    0

引用:成日响度聽,話小朋友小四或呈分被追上,其

原帖由 IloveJJ 於 14-03-21 發表
成日响度聽,話小朋友小四或呈分被追上,其實係咩原因呢?因為其他同學小三以前無認真溫習嗎?定係其他原因 ...
1)有啲人,細囝細囡,小四開竅追上
2)初小記性好同小心嘅同學佔優,有啲學校高小題目刁鑽咗,要識轉灣,只記性好同小心唔足夠,要肯思考,只靠死記但思考唔夠好嘅同學會被追上。

978212  特別係數到高小唔識轉彎就死,有啲學校數出啲刁鉆的最起碼兩三彎先到  發表於 14-3-21 11:18
978212    發表於 14-3-21 11:15

王國會長

IloveJJ 發表於 14-3-21 10:19
成日响度聽,話小朋友小四或呈分被追上,其實係咩原因呢?因為其他同學小三以前無認真溫習嗎?定係其他原因 ...
任何一級也有人升降

回覆:點解會小四被追上

同學開竅左,補習同學多左,記性好都要識轉彎,也要小心做,小四考課外讀物多左,但功課深左,小朋友深左又5想唸......

ANChan59  Agree  發表於 14-3-21 13:03

引用:同學開竅左,補習同學多左,記性好都要識轉

原帖由 JJDBB 於 14-03-21 發表
同學開竅左,補習同學多左,記性好都要識轉彎,也要小心做,小四考課外讀物多左,但功課深左,小朋友深左又 ...
其實小二之後已經好稳定下,真係有可能出現大落差既是中四开始

引用:同學開竅左,補習同學多左,記性好都要識轉

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+14-03-21+發表同學

原帖由 IloveJJ 於 14-03-21 發表
咁如果我仔係記性好,喜閱讀,只係有時唔小心,又無補習,係咪問題唔算大呢?

...
其實教育孩子學習態度最緊要(在成績上)!成績嘅野一山還有一山高啊!
教出一個品格好先重要!

manmanchubb  tollay agreed  發表於 14-6-6 15:43
mindwong   agree  發表於 14-3-21 14:36

IloveJJ 發表於 14-3-21 10:19
我既原因係: 小四開始張成績表要見中學, 所以就會叫D小朋友認真看待考試.  小一-小三係HEA住過, 因為覺得佢地仲細, 想佢地玩多幾年.  小一- 小三只要佢地升到班就OK, 小四開始要佢地拿A, 小五要有名次......到左中一, 又開始HEA, 中二又開始有要求.

Yanamami    發表於 14-3-21 14:37

有無諗過,有可能喺上到高小,呈分試就殺到埋身,阿媽開始發功谷定仔女,準備P5?如果你仲傻更更,就會不進則退。機會只喺留俾有準備既人,無理由到P5先如夢初醒去谷吧?梗喺P4開始啦。而且有好多中學會睇埋P4成績的。

JJDBB  媽咪開始發功,咁考出黎的成績究竟比媽咪定比自己呢?  發表於 14-3-21 16:52

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-3-21+14:23+編

原帖由 Yanamami 於 14-03-21 發表

有無諗過,有可能喺上到高小,呈分試就殺到埋身,阿媽開始 ...
好喜歡你個句,机会是留比有準備的人,這已是好的学習態度了。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-3-21+14:23+編

我的小女小一, 想請教要預備/訓練小朋友那方面? 才可在小四,五時順利過度, 不至於到時走得太辛苦. 謝意

Yanamami  自理、小心、有校率、整齊、多閱讀。做好呢d先啦。  發表於 14-3-21 17:40

有少少經驗之談, 同大家分享

我阿仔小4, 阿女小2, 我覺得最好既預備是要佢自己負責任, 讀書係自己, 不是家長, 要培養好好的自學能力和責任心 做好一個學生應該做既野, 唔係下下要阿媽叫叫叫先去做, 叫叫叫先執好功課

眼見很多小朋友, 都只係一味家長谷谷谷, 初小已經請很多不同老師跟跟跟, 我覺得到高小, 唔 work 了, 因為小朋友已經習慣了依賴, 上堂時發夢, 唔專心, 諗住有補習老師跟, 但到頭來, 只是追追追

以我大仔學校為例, 今年有一科, 老師俾小朋友睇一套片, 說學校書本是沒有的, 考試會出的, 你要留心, 小朋友係不可以一邊睇, 一邊抄筆記,  (當然條片同佢教緊幾科目有關連) 呢 d 額外野,  要小朋友專心上堂, 才可以, 所以從小習慣專心上堂, 好比請一大批老師跟功課為好

聽小囡講, 她們上堂都已經要抄 note, d note 考試會出, 書是無的
教育王國以外之相冊連結已被刪除

好多女仔高小開始對數學感到吃力 (我自己係其中一個), 初小時的數學題比較直接, 女仔計數細心又肯操練會有優勢, 但高小的數學開始 tricky, 唔係你死操爛操就得, 這時班上的男同學會明顯追趕上來.  

JJDBB  數學冇得死讀!  發表於 14-3-21 17:00

JJDBB 發表於 14-3-21 13:17
其實教育孩子學習態度最緊要(在成績上)!成績嘅野一山還有一山高啊!
教出一個品格好先重要!

...

咁我囡囡好似爸爸咁有品, 又係自學自己理自己, 但都好似爸爸咁大頭蝦, 生字照抄都抄錯, 做閱讀理解唔識轉彎, 成績入唔到頭20名, 咁到底係失敗定成功呀?

注:爸爸話成功, 我則想發功。

JJDBB  而且,做人做事態度,比起成績表更重要啦!  發表於 14-3-21 17:18
JJDBB  全級二十名好叻架啦喎,大頭蝦我真系唔知點講,要提點提點。要追上前唔難,不過,都是一句,睇成績,最緊要你比佢0既態度先長遠計!  發表於 14-3-21 17:18

JJDBB  媽咪開始發功,咁考出黎的成績究竟比媽咪定比自己呢?
點答好呢?

我只喺講個事實答樓主既問題,而你講到既喺讀書應有既態度同方法。媽咪發功,當然唔夠小朋友自發禁好啦。但其實有幾多小朋有真喺自發呢?所以我覺得成績好的學生,除左能力之外,仲有好多其他特質,例如:自理好、成熟、小心、organsied、記性好、做野有效率。。。。之類。而呢d特質,唔喺可以“突然”之間由無變有,所以同學“突然”上到P4成績好,應該“歸功”媽咪~~

囝囝mama    發表於 14-10-8 00:33
JJDBB  明白了!  發表於 14-3-21 17:27

引用:+本帖最後由+金毛B媽+於+14-3-21+15:17+編

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-3-21+17:37+編

孩子學校的校長曾有以下的分享,小學生來說,考全級20名,與全級50名,在老師眼中沒有份別,祗要改變小小,绝對可互調名次。而50名與80名又是一樣。有分別的可能是20名與80名,故每級有大逆轉,一D都唔奇。

978212  我都咁認為架,考第一和考第十嘅能力係差不多啲,邊個細心啲就排前啲  發表於 14-3-21 21:14
‹ 上一主題|下一主題