用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 點讀筆 **Update @4/22** , ORT 其他相關書,購買和使用 ...
go

點讀筆 **Update @4/22** , ORT 其他相關書,購買和使用 [複製鏈接]

***加BLOGGER爸媽筆自製點讀#3***
***純分享,買筆或書事宜,請各位PM討論。打中文打得很辛苦,別讓版主刪我帖噢***

原來都有好多姐妹都搵緊點讀筆資料,我將我知的SHARE比大家,我自己爬左四個月EK和其他BLOG先去馬。有錯或多D資,煩請指正。以下係我考慮過的IPEN
香港:
易讀寶
教育出版社IPEN 聰明筆
RASS LANGUAGE
OXFORD Reading Pen
LEAP FORG

用以上名字在EK search已經搵到好多用家comment,不過總的來說,呢D係出版社的筆,咪一定要幫佢買書。
易讀寶可以自制點讀書,內置所有音檔,不定時上網update就可以
教育出版社IPEN 聰明筆有d書要每套書再買cd入,小數怕長計。

大陸:
小達人
爸媽網 ([url=http://www.ebama.net/plugin.php?id=wei_shop&mod=list]官網團購[/url], 大約兩個月一次,要定期CHECK, 留意我訂的時候,我用唔到海外支付宝比錢,我同Hotline足足攪左一個星期先訂到)

**利申,我是訂了爸媽網**

好多人買佢地係因為可以點ORT(Oxford Reading Tree),爸媽網內置可以點。小達人要賣家幫手入。佢地冇特定書的,你只要有聲檔就可以入落支筆可以自制點讀書。當然可以將非點讀版的ORT整到點到,有些少功夫。
兩者分別其實不大,之前舊版爸媽網筆跟舊版小達人係用同一款,依家爸媽網出另一格式,不可兩者共容。新版爸媽筆可以用小達人的音檔,小達人就不能。

D音檔係之前其他用家將D file cut好晒,所以可以一頁一頁點。
最新版的小達人賣點係音質而爸媽網賣係共容性,可點的書多D。我選爸媽網係因為佢有個FORUM有呢可以問埋其他用家。

大陸其實仲有勁多點讀筆。不過同香港果d,一樣好多都鎖死書目。

另一大考慮是售後有問題,而且支筆唔係特別平,呢點要留意。聽講有迪迪尼美語可以點,不過我冇考慮呢套書,所以冇再做study

買筆注意事項,
書種,入新書目的速度,耐用度,保養,售後支援。
價錢一般都係$400~600,呢果差別其實唔足以影響買邊支筆。
Youtube都好多呢D筆的VIDEO,可以睇下點用。

書目介紹
海尼曼GK @ #6
粉紅豬Peppa Pig @ #33

遲D再UPDATE多D

85    0    0    0
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

回覆:點讀筆

點解買點讀筆?
因為我懶,英文唔好,又唔想小朋友睇咁多電視。要我開電腦,DVD或者將d mp3入落player或tablet真係堅持唔到

另一原因係學校都會跟課本用,咁我都買左支香港的筆,因為小朋友係學校學左點用。其實以前未有筆時好多學校書Cd要另外買,計落唔差得遠。如果學校書有筆的,可以睇下書的內容和可點的部分夠唔夠豐富,有d有歌仔唱下小朋友會鐘意d。

培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

相關討論我曾參考:

1) 小達人點讀筆&媽媽網點讀筆

2) Oxford Reading Tree
3) Oxford Reading Tree有冇需要點讀筆4) 爸媽筆DIY點讀

培理家長group
得閒入黎傾下

回覆:點讀筆 **Update @3/24** , ORT 其他相關書,購買和使用

我今天收到的,爸媽筆x2
ORT 1~9 連指導書
粉紅豬
海尼曼 GK & G1
汪培珽第一階段
律動英語

以上書爸媽網和小達人都可以點的,不過FILE格式不一樣。
如果對以上書有興趣我再介紹,在TAOBAO和爸媽網都可以搵到相關資料

培理家長group
得閒入黎傾下

昨天開點讀筆,第一次用,攪了很久。
先是小朋友的熱情,由開箱到開筆全程跟到實。
其次是點不到ORT,應該係先點封面左上的小樹然後佢會讀完全本。但我點的時候不停說"請添加文件"。
繼而,點海尼曼時點不到封面,只能點内文。而且不見每本書都讀得對。
我初時以為TB產品品質是這麼差,後來賣家說我筆內的音檔未更新。
昨夜攪定海尼曼,今天還要整好ORT。
有JM問除ORT有咩書好介紹,第一篇會是海尼曼GK。待續

cat28b  如果筆和書都在同一家買,是否不用自己更新音檔,自己更新音檔難?  發表於 14-3-25 21:34
培理家長group
得閒入黎傾下

海尼曼一共有三套,GK、G1和G2 (G2仍未有點讀版),全為英式發音。
**update@3/26**

非常經典的少兒語法英語書,書中均為圖片帶出一些最基本語法的具體應用,通過讀、寫、遊戲、畫畫等多種手段反復強化,配有大量的彩色圖畫,形象、生動、直觀,便於理解和掌握......

GK適合幼稚園情度共70本。Level A ~ C,大約幾蚊本。以下為其中一本內容:

The baby (Level A)
The baby has a bottle.
The baby has a book.
The baby has a blanket.
The baby has a block.
The baby has a bear.
The baby has a duck.
The baby has a toy.
The baby has a smile!

基本上每一頁只有一個新生字,初學英文會容易上手。

Level B 也是一頁一個新生字,不過每頁為兩句句子。
Level C都是一頁一個新生字,每頁為兩句句子,不同的是句子結構多少少變化。

內容比較生活化,不過可能比較合二至四的小朋友睇。如果以學開英文的小朋友可能會覺得小小悶。不過starting 來說用黎學生字,尚算合適。

喜歡他的原因是它書仔細細,有些4x6寸有些6x8寸,好省位和可以帶出街睇。

培理家長group
得閒入黎傾下

引用:+本帖最後由+jenniferK+於+14-3-25+09:52+

原帖由 jenniferK 於 14-03-20 發表

***開箱UPDATE***
我已有易讀寶, 請問可唔可以用ort

hoping_c 發表於 14-3-25 19:10
我已有易讀寶, 請問可唔可以用ort
如果想買點讀版直接點聽是不行的。

可以像一般轉音檔落筆,只要你有易讀寶的點讀貼,將ORT的MP3入落支筆度就可以。不過只能最多得三百個音檔可用,如要每頁獨位點,要花好多時間EDIT。

培理家長group
得閒入黎傾下

回: cat28b  如果筆和書都在同一家買,是否不用自己更新音檔,自己更新音檔難?

當你第一次書連筆買,賣家好多時都會幫你入音檔。爸媽網的出廠已有裝好的ORT。不過唔知點解我的唔可以直點,問左賣書的已很快解決了。

如第時支筆再有新書兼容亦只須跟賣書的取音檔。如爸媽網的,亦可以在FORUM download.
培理家長group
得閒入黎傾下

jenniferK 發表於 14-3-25 07:49
我今天收到的,爸媽筆x2
粉紅豬
請問你的筆及書是一間店買, 定分開買。因為爸媽網好似只有筆冇書, 你是否買$428那一款的新筆? 書是否在淘買?另外, ORT是否好簡單用到, 頁頁公仔都有地方一按讀仔?
你以上的書是買比幾歲看?
ORT 1~9要幾多$ ?

Sorry, 問那麼多

hoping_c 發表於 14-3-27 13:52
請問你的筆及書是一間店買, 定分開買。因為爸媽網好似只有筆冇書, 你是否買$428那一款的新筆? 書是否在淘買 ...
唔好客氣,頭先打晒成篇SAVE唔到

請問你的筆及書是一間店買, 定分開買。因為爸媽網好似只有筆冇書, 你是否買$428那一款的新筆? 書是否在淘買?另外, ORT是否好簡單
爸媽筆x2
粉紅豬
汪培珽第一階段

<--團購不包郵,不定期開購,唔知幾時截單。未開團見不到書。

海尼曼 GK & G1
律動英語

<--TB包郵

買得唔多建議TB,差價不大,團購過程好麻煩。如果多媽咪問先再SHARE。

用到, 頁頁公仔都有地方一按讀仔?
點有字的地方每頁獨立播,STAGE1冇字書,點封面播全書。

你以上的書是買比幾歲看?
1~8歲。三個小朋友SHARE睇。可能再會買多一支筆,1歲多的原來都識少少點用了。果別書我會介紹,不過要少少時間。

ORT 1~9要幾多$ ?
可參巧我先前PM你的LINK,過千的,不過唔想賣廣告,TB有好幾賣家。擔心版主刪帖。

培理家長group
得閒入黎傾下

粉紅豬

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:Quote:hoping_c+發表於+14-3-27+13:52+請問

原帖由 jenniferK 於 14-03-27 發表
唔好客氣,頭先打晒成篇SAVE唔到

請問你的筆及書是一間店買, 定分開買。因為爸媽網好似只有筆冇書, ...
團購是否比tb平些?
入mp3筆是否好易及快?
粉紅豬果套有是否都可以點讀? 我個仔好鐘意隻豬

hoping_c 發表於 14-3-27 19:16
團購是否比tb平些?
團購是否比tb平些?係,不過不包運費,ORT 1~9成10kg運費都成百蚊。如果你同TB某D賣書免運費,大數一定TB平。
團購唔知幾時有,包咩書,除非你好有耐性等。

應該係,我未試。我入佢自定的格式都好快,好似入DATA落手指咁。

我會係上面寫多少少。
培理家長group
得閒入黎傾下

jenniferK 發表於 14-3-28 09:37
團購是否比tb平些?係,不過不包運費,ORT 1~9成10kg運費都成百蚊。如果你同TB某D賣書免運費,大數一定TB平 ...
謝, 最後, 你那些書有冇phonics的書?

ORT和海尼曼係有PHONICS內容的,不過佢唔會特別每果音咁教。
TB有套叫Hi5係PHONICS的,你可以睇下
培理家長group
得閒入黎傾下

回覆:點讀筆 **Update @3/26** , ORT 其他相關書,購買和使用

謝謝詳細分享!請問新款爸媽網可以占咩書而舊小達人占吾到架?

‹ 上一主題|下一主題