用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想入CKY小學
樓主: adalyho
go

想入CKY小學   [複製鏈接]

回覆:想入CKY小學

希望cky 學生來年有更好成績

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-3-21+12:12+

原帖由 hkpapa852 於 14-03-21 發表
真道自知新牌仔,學揸日本車仔先。揸Ferrari 唔係人人得㗎。

引用:今年IB成績亦都話咗俾我地知,+點解D人越來

原帖由 hkpapa852 於 14-03-21 發表
今年IB成績亦都話咗俾我地知, 點解D人越來越神化SPCC
IB成績今年全港 No. 1, DSE又出個狀元; 相反DBS既DSE ...
其實SPCC幾十年來academics都好top  只不過佢地D學生或畢業生不喜歡出風頭啫。

不過實話實說,校際運動比賽就麻麻地,甚至语掂

Cky明天有校慶嘉年華,有興趣可以去看看。

deleted

回覆 adalyho 的帖子

今天去了CKY開放日。誠然這所用4億元打造的校舍確實是富麗堂皇,圖書館也是無得鼎。不過,感覺有點怪怪的。

開放日很多部分都是免費的,例如在校舍内走動、到圖書館看書、到演奏廳看表演、乘搭穿梭巴士到港鐵站等。不過,也有挺多需要用錢的部分,例如ArtRoom 内的活動要2coupon 一次,DIYWorkshop 内的活動要自行購買DIY材料,3coupon 一包材料,coupon必須一本10張的買,一本100元,不可以散買。Coupon也不用擔心用不完,除了可以用來玩攤位遊戲及上述的活動,在有蓋操場也有大量學生在四處兜售飲品(一張coupon可換250ml的維他檸檬茶一盒)、零食、玩具、文具等。

我孩子在走之前突然想吃棉花糖,要1coupon。但我身上的coupon 已經用完了。這時,我看見一個約四至六年級身穿CKY 校服的男生手持一本coupon, 就問他可否轉讓一張給我。他說可以,代價是20元一張coupon。此時,我學得這學生真是很棒,年紀小小已經很會做生意,利害!

我不是參加過很多所學校的開放日,不過我到過的幼稚園、小學及中學的開放日都有大量免費遊戲、活動給參觀人士(特別是給細的小孩子)參加。活動的材料不一定很貴,但是經過用心設計的活動也是很好玩,讓遊客很開心的。很多學校在活動后還會派紀念品呢。唯獨這一次的經驗很例外,到處都讓我有錢錢錢錢的感覺。這次參觀也令我領悟到這所學校是不適合我的家庭的。

readymama  其實有好多is open day 都有fun    發表於 14-12-27 11:52
linhorma  非常同意, 賣COUPON都算, 仲要十張十張咁買, 我因為仔仔上堂所以遲去, 根本十張都唔會用得晒, 想買包檸檬茶又唔收現金, 最終一張都無買  發表於 14-3-31 17:04
73662710  Definitely won't apply for this school!  發表於 14-3-24 18:59

hoihoima 發表於 14-3-23 00:28

今天去了CKY開放日。誠然這所用4億元打造的校舍確實是富麗堂皇,圖書館也是無得鼎。 ...
原來開放日係賺錢日,
咖啡----2張coupon, 三文治----3張coupon, 杯麪-----3張coupon,
1枝水---1張coupon, 6粒魚蛋---1張coupon,
T-Shirt ---$150,  膠水瓶-- $50,  環保袋--- $70

Bigtaoc123 發表於 14-3-21 14:13
以我所知,蔡繼有學校參加IB試的學生,是在小學二年級時入讀,讀了十 一年之後,期間經歷了IGCSE,最後參加I ...
只有14人畢業, 有點奇怪,
翻査資料, 2002年時共收了123人小一及小二, 現時中六共58人.( 即當年的小一)
未計中一時再收人, 即係當年呢123人共有51人退學 (123-58-14), 退學率達42%.

Any more comments after at open day?

我去過協恩open day都係要買coupon玩攤位,不過就冇話coupon換嘢食飲品

有冇science experiment 睇?

引用:+本帖最後由+hoihoima+於+14-3-23+01:10+編

原帖由 hoihoima 於 14-03-23 發表

不是幫CKY講說話,但喇沙開放日都要買入場門票玩攤位,仲唔比上樓參觀。其實好多學校都係咁。

引用:Quote:原帖由+hoihoima+於+14-03-23+發表本

原帖由 h2013 於 14-03-23 發表
不是幫CKY講說話,但喇沙開放日都要買入場門票玩攤位,仲唔比上樓參觀。其實好多學校都係咁。

...
上次去協和小學同DBS都係要俾錢買飛先可以玩遊戲同買野食買飲品。學校都係想借機會籌款。
參觀唔駛錢,睇學生表演都唔駛錢。

其實open day真係一個好機會,家長可以了解到間學校係唔係自己杯茶。

引用:Quote:原帖由+h2013+於+14-03-23+發表不是

原帖由 四隻貓 於 14-03-23 發表
上次去協和小學同DBS都係要俾錢買飛先可以玩遊戲同買野食買飲品。學校都係想借機會籌款。
參觀唔駛錢,睇學 ...
我同意俾錢買飛玩攤位遊戲正常不過,間間學校都係咁做!

我同意最好唔入俾錢買飛玩攤位遊戲D學校

有幾位朋友仔女讀CKY,據說開放日的攤位遊戲全是每班家長及學生出錢出力做的,家長們要自費提供材料、獎品及充當攤位工作人員,所以如想入讀CKY就要預埋呢樣

Twins 媽咪

RE: 想入CKY小學

回覆 fc926 的帖子

咁又幾奇怪,學校開放日是學校行政一部份,應該有budget, 點解要家長出力之餘仲要出錢!

引用:有幾位朋友仔女讀CKY,據說開放日的攤位遊戲

原帖由 fc926 於 14-03-23 發表
有幾位朋友仔女讀CKY,據說開放日的攤位遊戲全是每班家長及學生出錢出力做的,家長們要自費提供材料、獎品及 ...
我係cky家長,我們班攤位遊戲的禮物和佈置也是有家長幫手的,但全是可以自由選擇參不參加,自願性質,學校絕對沒有要求家長一定要出錢出力。

回覆 四隻貓 的帖子

agreed!

請問約想讀CKY,我每月要預幾多錢給孩子教育呢?
我自問不是有錢家庭,擔心入了去才知不適合自己

‹ 上一主題|下一主題