用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想入CKY小學
樓主: adalyho
go

想入CKY小學   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 14-3-27 11:30
萬分同意. 我都反而想問點解政府不津貼這類學校?
好似鄉師自然學校, 提供主流之外的自然教學法, 但就完全 ...
其實想要政府津貼, 可以轉直資, 直資一樣可以自訂課程,

引用:Quote:四隻貓+發表於+14-3-27+11:30+萬分同

原帖由 AgapePa 於 14-03-27 發表
其實想要政府津貼, 可以轉直資, 直資一樣可以自訂課程,

但直資好似規定50%既學生一定係要跟返政府果套。有錯請纠正。

我之前睇過自然學校海星校長既訪問, 海星校長話如果申請直資會有好多限制, 貫徹唔到自然學校既教育理念, 所以最後都揀做私校.

回覆:想入CKY小學

當日我亦有去參觀,我看到的是同學們三文兩語的能力,小朋友主動自信的run 一個 攤位,亦大膽自信向旁人賣紀念品,這些正正就是我想知道和想瞭解的,至於點解要籌款,點解不是免費,好老實講,我沒有深究,因為開放日是自由参與,又冇人迫我一定要俾錢。

四隻貓 發表於 14-3-27 11:57
但直資好似規定50%既學生一定係要跟返政府果套。有錯請纠正。

我之前睇過自然學校海星校長既訪問, 海星校 ...

直資中學要最小50%學生考DSE,
直資中小學都要考TSA,
但可以自由選擇呈分和參加統一派位.

自由選擇教學語言和 敎材課本. 但學生一定要係本地生.

直資小學只要考到TSA合格, 其他點教都得, 但自然學校的學生可能連TSA都唔想考.

四隻貓  多謝你的補充.  發表於 14-3-27 12:45

AgapePa 發表於 14-3-27 12:27
直資中學要最小50%學生考DSE,
直資中小學都要考TSA,
但可以自由選擇呈分和參加統一派位.
直資應該可以收"非香港"學生, 好似SPCC, TSL, LMC都收好多"非香港"學生, 但有冇上限就唔知.

直資仲可以食2家茶禮, 收政府資助 (同官津校筆錢一樣咁多), 又收學生學費. 彈性度都好高, 好似真道就係中小學得11年, 小學初中教法"聽聞"都唔似本地學校, 只不過一定要有一半學生考DSE
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 fanhl0416 的帖子

錢行先?
我地喺今次既開放日冇用過錢.因為囡囡太喜歡個圖書館,留咗好耐,之後睇各項音樂及其他表演,免費. 反而在公共停車場用咗十幾蚊泊車.

四隻貓  圖書館真係好舒服, 我女都係圖書館睇書睇到要我拖佢走.  發表於 14-3-27 15:58
四隻貓  你泊到位0甘好既? 好多車泊學校出面俾警察抄牌$320 呀!  發表於 14-3-27 15:56

我都吾覺 CKY 好向$ 看。open day 做埋 fund raising 好多學校/團體都會。

一句到尾,如果覺得cky不是自己杯茶,大可以不來考,留番比喜歡她的家庭用,免得將來後悔

回覆 fanhl0416 的帖子

你個名拿走你老逗個姓得唔得?

smb329    發表於 14-3-28 10:34
NIDmama  超 like 舉腳贊成  發表於 14-3-27 19:44
LL222    發表於 14-3-27 16:50

引用:一句到尾,如果覺得cky不是自己杯茶,大可

原帖由 micjam 於 14-03-27 發表
一句到尾,如果覺得cky不是自己杯茶,大可以不來考,留番比喜歡她的家庭用,免得將來後悔

...
奇就奇在有人明明覺得CKY唔係佢杯茶,但係又照報名,靠運氣入到名津之後唔去in之餘,仲响度指手劃腳,無理取鬧的針對學校。

回覆:LL222 的帖子

LL222你講哂我想講嘅嘢!

1.3CC  agree  發表於 14-3-28 10:39
LL222  本來都唔想同佢一般見識,直至佢叫人改名換性就   發表於 14-3-27 17:16

我是CKY家長,我們是自願積極參與學校的活動,家長個個都自動自覺出錢出力,齊心協力做好開放日的各項工作,我們樂意前為孩子就讀的學校做任何力所能及的事情!

CKY係私校,用者自付好合理,請咁多net,設備又好,當然唔會平啦。至於公開試成績,佢始終新,要時間。由於歷史短,唔太多參考,是否比自己小朋友讀應該着眼睇個課程,啱晤啱自己,請教下現任家長實際情況,如果啱先去。好多家長係現實嘅,假如下次IB成績有幾個滿分,相信個個都爭住話好好好

回覆 四隻貓 的帖子

>>你泊到位0甘好既? 好多車泊學校出面俾警察抄牌$320 呀!

被迫泊到冇雷公咁遠,要行20分鐘先由停車場行到CKY    :(

我都系,當行山。

引用:回覆+四隻貓+的帖子 >>你泊到位0甘好既?+

原帖由 Christi 於 14-03-27 發表
回覆 四隻貓 的帖子

>>你泊到位0甘好既? 好多車泊學校出面俾警察抄牌$320 呀!
我泊在公共停車場,我朋友只停車,司機仍在車上已即抄牌了

回覆:lui 的帖子

泊車在CKY真的是一個難题,以後有大function都不敢揸車去。

回覆 lui 的帖子

Lui, 無意冒犯,只要看你提到at par with Esf,我想到IB成績,加上在國際版看過你講細女想入IS,所以先搭吓話Esf好d……

亦無批評Cky的意思!

‹ 上一主題|下一主題