用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想入CKY小學
樓主: adalyho
go

想入CKY小學   [複製鏈接]

黄牛學生是個别例子,學校乖巧有禮的學生亦好多。
學校無理由鼓勵機會主義,希望學生幫自己括多一百幾十。至於家長,身教最重要,阿仔可能見到開trading 公司的爸爸一樣是轉手賺個開,醒目得很。但未明白生意同筹款是兩回事,這點值得調校。
坦白講,cky行的是無分數,無名次,無精英班,比起那些競爭激烈的學校,學生肯share的心態其實較大。

引用:+本帖最後由+caa+於+14-3-31+13:40+編輯+\

原帖由 caa 於 14-03-31 發表
首先不談這位孩子做法對與錯,因為有好多可性令佢咁做,但公平點請先不要用黃牛學生去標籤他/她吧。

從經濟學上,一本十張的ticket,跟據the principle of diminishing marginal benefit, additional unit提供的marginal benefit會越來越細,所以bulk purchase一定是平過單獨買的。所以那學生叫那家長去買一本十張她不買,因為其餘九張用途不大。相反可能那張ticket對那學生是剛剛好的需求(我都係段估暏)。我咁講並不是讚同那學生提價賣飛,而是指出各有所需,明買明賣。

另外黃牛飛的定義是所有飛已經賣出,手持飛的人向求飛的人用較高價錢出售。CKY還有飛出售,只是那家長不願意買一本十張飛吧。當你話只買一張學生提價是否黃牛,不是吧?還有買賣黃牛飛是否illegal? 不會吧。太太很想睇陳奕迅演唱會,我冇時間打電話排隊,老婆又要睇,貴D買黃牛飛,明買眀賣,買又不會告他賣黃牛飛,唔買我又唔會唱佢,商業社會嘛。

至於debenture更加冇關係,你貿debenture之前以經知agreement係乜, 賺咗錢要分享是agreement內定的,跟買ticket有何關係?如果我買匯豐升咗又要同匯豐分?

回覆 caa 的帖子

I take it that you just find it convenient to label the kid as a scalper which "may" be illegal and then try to judge him
without a deeper understanding of the ethical, historical and economical aspects of 炒黃牛.  Why is it OK to label other people's children with a catchy name and not understand what the label means?

On the topic of debenture, why is it OK for the schools to share in the profits?  Companies raise debt and equity and they don't share in profits of secondary transactions.  Governments, non-profits like schools, raise debt financing and they don't get to share in profits of secondary transactions.  Why is it OK for schools to do so?  Why is this not just plain simple greed on the part of the school to have their cake and eat it too?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 hoihoima 的帖子

家長提過,一般想轉校的都會在讀完小學後,有成功轉去王錦輝的。

至於在小學階段或中學階段轉校的,好像沒有甚麼先例。

LL222 發表於 14-3-31 22:18
首先不談這位孩子做法對與錯,因為有好多可性令佢咁做,但公平點請先不要用黃牛學生去標籤他/她吧。

從經 ...
炒賣黃牛飛真係違法.
「根據《公眾娛樂條例》,如果高價兜售或轉售門票係違法,罰則係每張計算,每張罰2,000元。」

但拆飛賣只要不高於一本十張的價錢, 應該無問題.

回覆 PotterLai 的帖子

亦有一些學生轉了去李寶椿聯合世界書院

PotterLai 發表於 14-4-1 00:47
回覆 hoihoima 的帖子

聽家長提過,一般想轉校的都會在讀完小學後,有成功轉去王錦輝的。

有EK 家長分享過, 孩子在CKY小學 (好像三定四年班), 轉到Kln tong 某間津小.
原因是發現孩子比較適合傳統教學.
我當時跟這位家長詢問, 比較詳細地了解CKY的學習情況.

其實真係好睇小朋友性格+家長教育理念.
如果覺得唔0岩, 就唔好揀了.

利申, 我細仔今年要考CKY 呀!

回覆 AgapePa 的帖子

Read the law.  It says 門票.  There is a separate law on transportation tickets.  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆 Christi 的帖子

有一個女孩兩三年前轉去了聖保羅男女,但她主要靠某項特異功能。

回覆 四隻貓 的帖子

聽說蔡繼有最近加多了傳統教學的元素,建議你多問問知情人。

你大孩子在蔡繼有嗎?

PotterLai 發表於 14-4-1 16:29
回覆 四隻貓 的帖子

聽說蔡繼有最近加多了傳統教學的元素,建議你多問問知情人。

多了傳統教學的元素? 例如是什麼呢?

大女讀緊year 1, 我覺得很適合我女. 也很配合我們的教育理念.
功課每日1-3樣, 很少抄寫功課, 多是讀書給家長聽的功課.
測驗默書(學校叫 挑戰站 )不會告訴家長, 我女覺得考試好好玩好開心...
好多外出學習e.g. 參觀超級市場, 去睇畫劇......

我女每日有好多時間睇小說同練習樂器. 我覺得同傳統學校應該會好唔同.

有家長話唔知小朋友係學校學左咩, 覺得好迷惑...我又唔覺. 老師定期會派發學習大綱同目標俾家長, 睇d功課亦會知道教緊咩學到咩.

其實我真係唔想講太多, 越多人報細佬考入機會就越細.
不過真係唔明點解有些非學校家長好似好唔喜歡學校, 但又會報名投考喎, 唔喜歡唔認同比係我就唔會再花時間去研究間學校吧?真係好奇怪.

1.3CC  對我而言考小學真的係要認同該學校才會報名而非以之測驗能力!
PS.我見亞仔自己為咗成功挑戰(默書),自己會主動練寫生字,有時回來會話自己錯了一隻字但好彩用咗寶箱喎 : )   發表於 14-4-2 10:44

回覆 PotterLai 的帖子

Cky 近幾年功課的確係比以多咗,不過我唔認為係多咗傳統教學元素,只不過功課比以前更有 structure! 其實聽高年級家長講,以前確實較 hea! 而家無論課程同功課,都係好着重探索同思考,教學理念冇變!

回覆 NIDmama 的帖子

你們說的可能是同一件事,不過大家表達方式不同。

收花牌冇問題喎,防止賄賂條例係畀收會腐爛既野(如食物,鮮花...)
買本coupon啫,唔使咁呀!!
細路又想玩又想食咪畀10張coupon佢叫佢自己安排順便學下理財,唔夠錢就要取捨架啦,呀媽月尾都係咁,個社會都係咁。
個學生一張coupon賣$20,可以話佢趁火打劫,但我覺得在商業社會冇問題,明碼實價,你情我願,選擇權在消費者身上,去百佳買橙都要買4個先平,散買貴D架啦

引用:收花牌冇問題喎,防止賄賂條例係畀收會腐爛

原帖由 fafaaki 於 14-10-15 發表
收花牌冇問題喎,防止賄賂條例係畀收會腐爛既野(如食物,鮮花...)
買本coupon啫,唔使咁呀!!
細路又想 ...
㸃解好似咁九唔答八

回覆:想入CKY小學

I

引用:想請教各位家長、CKY喜歡收維記既學生嗎?t

原帖由 adalyho 於 14-03-20 發表
想請教各位家長、CKY喜歡收維記既學生嗎?thanks
Heard a family's case, Victoria graduates: elder sibling CKY, younger DBSPD.

‹ 上一主題|下一主題