用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班
go

升中面試班 [複製鏈接]

想為小朋友準備見直資學校, 唔知JM有無好升中面試班介紹?
   4    0    0    0

Royal learning centre

回覆 念女 的帖子

御學軒

My friend who interviewed P6 students this year said he met a lot of P6 students who "recited" prepared answers once they heard "key words" in his question. When they were asked follow-up questions or other questions, they kept smiling.

王家爸爸    發表於 14-9-14 08:39

回覆:升中面試班

好多中學一聽就知你係面試班背出來的答案,必定reject。因面試是要看小朋友臨場表現,好多時都問無乜關係嘅野。亦如果有read aloud 會針對文章問問題。個個都背晒self inyroduction,但小女今年見5間(直資和津校)都完全無問過!

個人覺得面試班都值得上,見多d 題目,亦要練習大膽,同埋在小組討論上如何佔優,有領導才能= =。

如果家有2個小朋友年紀相近,你教小朋友答老師無嘈交/無打交,你估老師信5信?大人都知誠信好緊要,所以都應如實說,只輕描一下便可。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

引用:好多中學一聽就知你係面試班背出來的答案,

原帖由 Jennie 於 14-03-21 發表
好多中學一聽就知你係面試班背出來的答案,必定reject。因面試是要看小朋友臨場表現,好多時都問無乜關係嘅 ...
因小朋友比較怕羞,請問有咩可以早啲準備,例如自我介紹,學定普通話定英文? 唔該。

王國會長

引用:想為小朋友準備見直資學校,+唔知JM有無好升

原帖由 natvong 於 14-03-19 發表
我覺得冇用,阿囡今年見過三間學校,全部都係考學術問題。

真的不會有用, 浪費金錢和時間! in了8次, first in 通常都不會要自我介紹. second in 都是圍繞生活, 時事, 興趣活動, 看學生的性格和反應.
真正可以操練的, 我想是心算罷, 因為不能筆試, 遇到數學題目, 只能心算.

學定普通話定英文? 臨時抱佛腳冇用,不如去外留簡介會同人對話,國內/英國,agent日日有開,一來做訓練二來是免費的

普通話、英語和廣東話的表達能力要浸出來, 不能速成. 提議平日多點和子女閒談.

回覆:QQ_PAPA 的帖子

Agree. Do more practise is better.

我覺得不需要,同小朋友分享見工經驗好過。

引用:Royal+learning+centre

原帖由 念女 於 14-03-20 發表
Royal learning centre
唔該哂,謝謝分享。

簽名被屏蔽

回覆:natvong 的帖子

個人應為身教好重要,學校多數喜歡留意小朋友的言行舉止,對答反應,眼神接觸,所以留意下小朋友的小動作。

引用:我做了兩個網頁,對面試會有幫助:專門幫助

原帖由 PeterTai 於 14-06-09 發表
我做了兩個網頁,對面試會有幫助:

專門幫助家長和學生自己練習面試:www.facebook.com/tutorsap
原來千方百計都是為了賣廣告!

TwinWong    發表於 14-9-2 14:28

除了心儀學校,都會多報幾間,等小朋友拿經驗。

natvong 發表於 14-3-19 21:33
natvong 媽媽打算報邊幾間直資學校?

係有囡話見到有考生背背下 斷片 停咗落泥 面紅了
老師叫next 佢跟住不知所措 企向到都再講唔到野
所以唔好唗錢 我地反而比幾十蚊去in 直資 攞下經
取長補短 較有效
但真係害羞嘅小朋友 又要特別照顧嘅

回覆 芝華士BB 的帖子

agree. that's my plan too.
‹ 上一主題|下一主題