用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優 + 感覺統合
go

資優 + 感覺統合 [複製鏈接]

她5歲, 是語言資優, 記性好, 所以課堂的東西教一次就懂,但奈何成日比老師投訴, 明明記性是全班最好, 但忽略所有簡單指令, 例如交錯功課、放錯功作紙、 排錯隊,但老師都認為她不是故意不跟指示的。後來有人介紹她做了一個評估, 發現她是感覺統合有些問題,影響她接收訊息的能力。有人試過同一情況嗎?我仍然在思考這是否感覺統合引致的問題,因為她只是害怕玩鞦韆,而我又對感覺統合的認知不多。請過來人指教一下。
   4    0    0    0

回覆:資優 + 感覺統合

我自己都係資優,細個情況同令千金類似,欠交功課係家常便飯,由於手眼配合欠佳,字體極醜,球類運動學得唔好,跳舞更是一竅不通。後來自己知衰,痛下苦功學跳繩,練字,編織,最後學埋琴,先至有改善。

回覆 YolandaTam 的帖子

她跳舞和球類活動都唔得呢!

但統感一般是指平衡同協調, 好似行路易跌, 玩打球較差..

訓練統感的工具好多類似千秋或轉圈的, 我之前在某一協康會的中心見過, 似歷奇個些.

但不聽或聽錯指令不似是統感問題, 似是接受能力同執行能力不一致呵..

回覆 HaYi 的帖子

我都懷疑關唔關事,但姑娘話她在大班小朋友時接收太多聲音,有可能因為常常思想聲音在那一邊來,所以對一些她潛意式認為不太重要的指令就接收唔到。如果唔關事仲衰,都唔知點先至幫到她。

唔好介意,那麼請問你細個時知唔知點解自己成日帶錯功課?是否當老師交代功課時,你都在想其他事?

www.heephong.org/webprod/cht/publication/training_strategies/274

協康的網頁有些介紹感統的.

我覺得排錯對之類的簡單事但發生錯誤可能因為不專心, 她做其它事如看書會不會跳行? 我識幾個ADD (專注力缺失) 的女仔都是同一類, 己小學都錯漏百出, 同佢是否資優是兩樣野..

myfanwy 發表於 14-3-19 12:00

唔好介意,那麼請問你細個時知唔知點解自己成日帶錯功課?是否當老師交代功課時, ...

唔介意, 分享吓啫!

其他人我唔敢講, 我自己成日帶錯功課, 有部份原因係抄錯手冊, 腦部收到同手寫出嚟係兩件事, 畫圖同做手工做係唔多掂.  
除此之外. 我自己仲有一個原因, 同資優掹車邊有少少關係,  基本上係態度惡劣, 成日唔帶個腦上堂, 數學科尤其嚴重, 因為我五歲已經識計五年級嘅數, 三歲已經識睇報紙, 根本睇唔起小學課程, 上數同中文堂永遠得半個心, 成日畫公仔, 一係就作小說,  但好衰唔衰老師問我書我又答到, 老師無可奈何, 我更有恃無恐(操行就... 永世唔會A, PREFECT 唔會有份). 但英文, 由於冇接觸過, 有心機上, 永遠唔會欠功課.  講白咗, 一句話: 曳!

有樣嘢唔記得講, 到今日成四十歲人, 我仍然唔識跳舞.

myfanwy 發表於 14-3-19 11:05

她跳舞和球類活動都唔得呢!
學樂器啦! 以鋼琴同弦樂為佳.

回覆 HaYi 的帖子

最神奇係學校老師同興趣班老師都話佢上堂好專心,只是在30人的大班內接收唔到小指令。佢在家都可以坐定睇成個鍾書

多謝你分享,那麼只可以解釋為佢無興趣聽指令?

佢有學琴,由於耳仔靈敏,仲學得好好添!

回覆 HaYi 的帖子

多謝你介紹有關感統的資料,暫時我只係發現佢怕打鞦韆同聽指令的問題。佢都沒有讀書跳行或者過度活躍的情況。

引用:回覆+YolandaTam+的帖子 多謝你分享,那麼

原帖由 myfanwy 於 14-03-19 發表

多謝你分享,那麼只可以解釋為佢無興趣聽指令?
咁又未必,你都話老師認為佢唔係故意唔守規矩。以下係發生喺一個疑似資優嘅小朋友身上嘅事,俾你參考:

呢個小朋友喺一間屋邨幼稚園畢業,一向紀律好鬆,之後升讀一間傳統女校,佢十分不習慣,一年級經常俾老師投訴,二年級時更因壓力過大而出現行為問題。

到三年級,佢突然變得守規,老師唔再投訴,學業穩步上升。事緣有一次佢同家長討論規則背後嘅意義同公義問題,得到啟發。有部份小朋友如果唔明白一件事背後意義,佢會選擇唔做,拖延或敷衍。

因此,你可向令千金解釋準時交功課同排隊嘅意義,佢明白咗,可能會有改善。

我昨晚跟她解釋了為何要聽指示,希望她明白又做到啦!

引用:+本帖最後由+myfanwy+於+14-3-20+10:59+編

原帖由 myfanwy 於 14-03-20 發表

加油!受到明事理又謙虛嘅家長身教,小朋友一樣會明理嘅好孩子!

多謝你的分享和鼓勵,感激~

樓主,想請教你怎樣知道女兒係語言資優。
我囝囝好似你女兒,又係5歲,講野叻,用深奧詞彙,記性好轉數快,老師都話似gifted.
聽覺嗅覺好靈敏,但好怕嘈,隔幾條街舞獅都會爆喊要走。
去遊樂塲最怕玩馬騮架,唔知感覺統合有冇問題。

引用:樓主,想請教你怎樣知道女兒係語言資優。我

原帖由 baby0903 於 14-03-21 發表
樓主,想請教你怎樣知道女兒係語言資優。
我囝囝好似你女兒,又係5歲,講野叻,用深奧詞彙,記性好轉數快, ...
會知的,父母對住梗知啦。我仔都係5歲,佢也是語言資優,你睇我呢張貼圖就知,係佢自己想及寫的,而且很快,不用多想:

derek0811 發表於 14-3-22 00:34
會知的,父母對住梗知啦。我仔都係5歲,佢也是語言資優,你睇我呢張貼圖就知,係佢自己想及寫的,而且很快 ...
勁呀!

回覆:baby0903 的帖子

同意derek0881講,做父母是會比任何人都清楚她的程度。她沒有derek0881兒子咁勁(我有留意他形容兒子的好學情況),而我女兒則從不說BB話,2歲前只講"er",一開口就識讀英文書,之後的發展更加令我們驚訝。

‹ 上一主題|下一主題