用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿仔介咗奶進步咗好多
go

阿仔介咗奶進步咗好多 [複製鏈接]

阿仔介咗奶粉轉左食豆奶,已上半年密習,開始時冇乜特別進步,因為每曰仲食住兩餐奶粉。之後上網見有jm分享介奶,但要咁固執嘅a仔介曬真係好難,所以上網訂咗豆奶粉試下取代奶粉,試左兩個月,個仔真係學嘢快左感覺佢吸收多左

20    0    0    0

回覆:阿仔介咗奶進步咗好多

初期點介? 我只係想介奶瓶都仲係好硬頸寧願唔食。

想問點解飲豆奶好?

我帶左阿女去驗致敏源,原來佢對牛奶同蛋超敏感,黃豆又係,所以佢最近轉飲左薯仔奶粉!聽醫生講,我地呢類小朋友好多時都屬敏感體質(我估同抗體,基因有關)!

戒左食後,女女反應同情緒好左!佢以前好揀食,有些食物(如蛋,果仁)佢聞到已走夾唔抖,睇番報告結果,同佢平時唔肯食既野幾敏合,可想言之,佢食左唔0岩佢食既野,佢真係唔舒服,只係佢唔識話我們聽!

齊齊加油  pm u, thx  發表於 14-3-29 22:29

引用:我帶左阿女去驗致敏源,原來佢對牛奶同蛋超

原帖由 csy_0101 於 14-03-22 發表
我帶左阿女去驗致敏源,原來佢對牛奶同蛋超敏感,黃豆又係,所以佢最近轉飲左薯仔奶粉!聽醫生講,我地呢類 ...
可以分享下邊度做同大約幾錢嗎?另外一開始點解會去做呢?thx

我都係上網見到有人幫小朋友戒食,特別係牛奶,話有幫助;加上,我女女當時快3歲了,見佢對奶的依賴大左,每日最少3支,個時已想同女女轉食豆奶,但又擔心無咁易轉到佢奶;係猶豫之際,姑奶就俾左個兒科醫生資料我,叫我帶小朋友睇,佢話有個朋友的細路也有自閉癥狀,驗完發覺係食物敏感,戒食後,癥狀減褪左!咁我咪姑且一試,諗住一係唔戒,一戒就徹底d ....結果我女女驗90種主流食物,有3份1佢係敏感,佢對一隻叫鉻蛋白尤其敏感,個隻野就好似嗎啡咁,長期食會上癮,仲影響小朋友腦部運作,由於佢由細食個d 違禁品食到大,醫生都話要戒口1年左右,才可幫佢身體運作正常。

出奇地,我小朋友戒口過程非常順利,完全無抗拒;只是開頭一星期要搣甩奶粉癮,同佢博鬥到半夜!我同我先生都覺得幫佢戒食係0岩!

Check 食物敏感要去私院check...瑪丽都好似有,但係又要排期,我就帶女去私家兒科睇,$6000化驗費,將佢既血樣本寄去美國lab 驗

回覆 齊齊加油 的帖子

You can search for "HK Biotek" which also do food allergy testing for + 90 types of common food.  I did IgG testing for delayed reaction (which is more related to the sympton of autism) for my son around 1 year ago and costed 3 thousand sth.  You can go call and ask for details.

回覆 csy_0101 的帖子

我想要醫生資料,可以pm我嗎?

csy_0101 發表於 14-3-24 09:39
Check 食物敏感要去私院check...瑪丽都好似有,但係又要排期,我就帶女去私家兒科睇,$6000化驗費,將佢既 ...

我想要兒科醫生的資料,可以PM我嗎?謝謝

引用:初期點介?+我只係想介奶瓶都仲係好硬頸寧

原帖由 pandafood 於 14-03-19 發表
初期點介? 我只係想介奶瓶都仲係好硬頸寧願唔食。
我個仔都未介到奶瓶。

引用:阿仔介咗奶粉轉左食豆奶,已上半年密習,開

原帖由 齊齊加油 於 14-03-19 發表
阿仔介咗奶粉轉左食豆奶,已上半年密習,開始時冇乜特別進步,因為每曰仲食住兩餐奶粉。之後上網見有jm分享 ...
想問下邊隻牌子嘅豆奶粉呢?

引用:我都係上網見到有人幫小朋友戒食,特別係牛

原帖由 csy_0101 於 14-03-24 發表
我都係上網見到有人幫小朋友戒食,特別係牛奶,話有幫助;加上,我女女當時快3歲了,見佢對奶的依賴大左, ...
咁真係幾好喎!因為我都係見人地介所以自己又幫阿仔試下介。可以pm兒科醫生資料我嗎?thx

Vichang 發表於 14-3-27 11:51
想問下邊隻牌子嘅豆奶粉呢?
Better Than Milk, Vegan Soy Powder, Original
iherb  訂, 第一次order可平usd$10

回覆 Catonmama 的帖子

can u PM me, thanks

回覆:齊齊加油 的帖子

大家有冇打算買面包機整 gluten free 面包?即係米面包幫小朋友小麥/面粉?

回覆 JMSS 的帖子

already pm

回覆 Vichang 的帖子

我有整呀, 有D GLUTEN FREE面粉, O係LITTLE GIANT有得買

引用:回覆+Vichang+的帖子 我有整呀,+有D+GLUTE

原帖由 Catonmama 於 14-04-07 發表

我有整呀, 有D GLUTEN FREE面粉, O係LITTLE GIANT有得買
係咪要落酵母粉架?仲洗唔洗落牛油/牛奶?我想介埋牛奶,所以唔想落。

引用:回覆+Vichang+的帖子 我有整呀,+有D+GLUTE

原帖由 Catonmama 於 14-04-07 發表

我打算買Panasonic 部機整。

‹ 上一主題|下一主題