用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道 vs 培道, 大家點揀?
go

宣道 vs 培道, 大家點揀? [複製鏈接]

宣道 vs 培道, 大家點揀? 宣道約少於50%上宣小, 而培幼上培小是100%, 係龍校

0    0    0    0

回覆:jennyliu2 的帖子

你甘心培道就培道, 但如果讀完培小都會考返宣小不如宣幼, 雖然宣幼冇學卷, 但聽聞每日有net, 上宣小好似50%?

回覆:宣道 vs 培道, 大家點揀

讀宣幼去考培小易過讀培幼去考宣小…

回覆:宣道 vs 培道, 大家點揀?

兩間小學既level 唔同, 我會揀宣道

回覆 alanyeungsl2011 的帖子

點解讀宣幼去考培小易過讀培幼去考宣小???

回覆:pshun 的帖子

你小朋友是囝or女?
培道中學是女校。
宣小是否你心儀小學,有朋友讀緊,好谷下!
如果宣小係你心儀小學,當然揀宣小啦!
否則就揀培道!
其實兩間都係好學校,睇家長取向!

引用:回覆+alanyeungsl2011+的帖子 點解讀宣幼

原帖由 pshun 於 14-03-19 發表
回覆 alanyeungsl2011 的帖子

點解讀宣幼去考培小易過讀培幼去考宣小???
我覺得如果培幼上唔到培小,再考到宣小的機會應該仲細,相反,宣幼考唔上宣小,考到培小機會反而都ok wor…

但培小年年收好小人WO, 應該冇30個外來生嫁.

宣小是一線小學,培道只屬二線,撇除學券,如果兩間都有OFFER,我會揀宣幼。因為即使直升唔到宣小,出去再考直/私小學競爭力仍然係較高的
‹ 上一主題|下一主題