用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 私校定happy school 好
go

私校定happy school 好

想大家比啲意見,我個女比較文靜,但冇乜耐性,人又慢熱,老師話佢比較有自己個性。
如果佢係N直升,間學校會重三文兩語,學術多啲,而另一間有學卷,出名既happy school都有offer, 唔知邊開會適合阿女多啲呢

回覆:私校定happy school 好

私校同Happy学校,私校係咪一般會嚴D呢!

可否開校名, 好難比意見.

其實好depends 你覺得小朋友讀得好唔好,如果好既就唔轉....同埋,小朋友鍾唔鍾意返學?鍾意就ok 啦

你先想想target 什麼小學,如小學都happy school, 那便不用擔心。

學費是否你的concern?

好難講邊樣好喎.....睇你咩TARGET..

其實有好多因素,但我想着重以阿女既性格邊樣適合佢多啲。佢初初唔鐘意返學嫁,但依家好左好多,所以都唔係話好鐘意,或唔鐘意返學

小學都係讀返普通學校咋

引用:小學都係讀返普通學校咋 +

原帖由 finayeung 於 14-03-18 發表
小學都係讀返普通學校咋
如果主見強,小學又唔係target直資,咁我會選擇happy school, 因為品德培育通常比較好,以小孩為中心。

其實開心學校較多重品德?那私校就會重學術……?開心學校有卷嗎?

回覆:finayeung 的帖子

有學券又出名的happy school,要留意有冇好多雜費。其實最緊要小朋友鍾意,有興趣學習,如果學校好重學術,多功課 默書 測驗,但小朋友冇心機讀,教得幾深都冇用。

學術果間無學卷,本區,但都要坐校巴,上午班
Happy school 有學卷,但要去第二區,下午班
如果就咁睇,兩間都有好有唔好,所以想大家比啲意見邊隻學習環境適合我個女

好難講邊間好.....

如果小朋友喜歡就唔駛轉, 但亦視乎你想揀什麼小學.

finayeung 發表於 14-3-19 10:19
學術果間無學卷,本區,但都要坐校巴,上午班
Happy school 有學卷,但要去第二區,下午班
如果就咁睇,兩 ...
我都煩緊呢個問題, 參加完間出名既happy school既開放日更加令我卻步, 入到課室想玩遊戲, 但企左一陣都冇人理, 當時有一個老師同一個相熟既小朋友傾計, 另外兩個老師企左係度, 以為會叫我小朋友埋去玩, 點知果兩個老師又走埋去傾計. 整體感覺o的老師唔太主動, 佢成三十幾人一班, 我怕小朋友容易受到忽略.

引用:Quote:finayeung+發表於+14-3-19+10:19+學

原帖由 shingon 於 14-03-19 發表
我都煩緊呢個問題, 參加完間出名既happy school既開放日更加令我卻步, 入到課室想玩遊戲, 但企左一陣都冇人 ...
是啟思嗎?本來收了阿女讀n班,但都放棄了,去了屋企附近的村校。我去完啟思講座,參觀了村校,和村校校長見面後才決定的,始終小朋友還小,就近入學可以休息多點,而且去啟思面試時阿女有喊(去過十間幼稚園,唯一去啟思有喊),而去村校好開心,仲肯同校長傾計,所以才有這個決定。

回覆:Potato001 的帖子

Happy school 係九龍靈糧堂,學術果間係方方

回覆:finayeung 的帖子

如果比我選擇,就會係靈糧堂。