用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

升中遊戲 [複製鏈接]

阿囝今年P4, 未開始研究升中遊戲點玩. 有點老鼠拉龜, 唔知從何入手...師兄師姐們, 可以分享/指點下, 起碼要考到全級第幾, 才有大機會考入band1學校?

剛睇隔離thread講伊沙, 話有位家長仔女考十幾廿名, 自行無得in...我仲以為自行實有得in, 其實會依什麼criteria呢?

6    0    0    0

jesseyeeyee 發表於 14-3-18 13:38
阿囝今年P4, 未開始研究升中遊戲點玩. 有點老鼠拉龜, 唔知從何入手...師兄師姐們, 可以分享/指點下, 起碼要 ...
伊中佢有聯繫小學, 好少tsl學生考呢間呢!
如果你想知tsl 既升中數據, 可以試下搵返之前幾年既派位紀錄。我之前mark了四年的每校派位, 再compare 下直資/津校/名次果d, 大約都知道考第幾去到咩學生。

不過由於我地學校好多學生由四方八面而來, 他日若誇區回居所亦會影響升/跌band, 呢樣你要留意。

我係呀仔三四年級時,已經睇定邊間學校要收4年級成績表(佢地自行階段有upload application form)或佢地收生計分準則。不過好多時睇四年級既成績都未必準確, 到五年級就知道好多有實力既同學, 係呢個緊張時刻會衝上黎。我仔上學期都衰左.....大跌幾十名

silvia_ng 發表於 14-3-18 16:03
伊中佢有聯繫小學, 好少tsl學生考呢間呢!
如果你想知tsl 既升中數據, 可以試下搵返之前幾年既派位紀錄。我 ...

silvia,

我有睇到TSL升中數據, 但唔明點樣compare, 就可知道考第幾去到咩學生. 可否再分享多少少??

他日若誇區回居所亦會影響升/跌band, 呢樣你要留意 <-- 要點樣留意? 唔係好明....

睇定邊間學校要收4年級成績表(佢地自行階段有upload application form)或佢地收生計分準則 <-- 呢D資料可以係間學校網頁搵到??

唉, 阿囝4年級上學期的成績都大跌, 我估D同學4年級已開始發力啦!!!

jesseyeeyee,  以下資料可能有參考價值:  
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
"升中秘笈" 果 part

http://www.schooland.hk/post/ssmain

其實我自己都末詳細睇, 諗住下年剎到埋身先算。

yypapa 發表於 14-3-18 21:17
jesseyeeyee,  以下資料可能有參考價值:  
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141 ...

yypapa,

ths very much.

我都未開始, 但見到有人講起, 就又想知多D.

諗起都煩

伊中一向都好揀人見, 早幾年姪女區內小學全級頭五, 老師亦建議佢填伊中, 結果係冇得 in。

yypapa 發表於 14-3-18 22:27
伊中一向都好揀人見, 早幾年姪女區內小學全級頭五, 老師亦建議佢填伊中, 結果係冇得 in。 ...

呢D數字, 聽完就係好嚇人. 全級頭五, 都冇得IN, 唔知伊中想揀咩人去見?

填左冇得IN, 咪少了個CHANCE??

BTW, 學校係咪5年班會BRIEF下我地??

引用:Quote:yypapa+發表於+14-3-18+22:27+伊中一

原帖由 jesseyeeyee 於 14-03-18 發表
呢D數字, 聽完就係好嚇人. 全級頭五, 都冇得IN, 唔知伊中想揀咩人去見?

填左冇得IN, 咪少了個CHANCE??
今年開始學校好好,安排埋五年級家長聽升中講座。聽完我地班家長大家私下再share 邊間學校有openday或簡介會,我地就會有人去。因為好多時啲學校都係咁上下時間攪,所以分兩年去都好。
要先知升中點玩,必先了解個玩法。我唔回覆你之前個post 住,因用手機打唔方便。明天再詳細答你。

silvia_ng 發表於 14-3-18 23:55
今年開始學校好好,安排埋五年級家長聽升中講座。聽完我地班家長大家私下再share 邊間學校有openday或簡介 ...

thanks silvia.

我都知要做功課, 去了解個玩法. 昨晚多謝yypapa俾了兩條link, 要花D時間去睇睇.

講真, 睇完可能都一知半解, 真係好想搵人問下傾下.

係呢邊問, 諗住大家同一間學校, 參考性大D.

雖然有排都未到我個, 我都好有興趣睇定各位的意見以作參考.

我覺得以小學來說, TSL 是很合乎我理想了, 只是升中的問題因要排band,而TSL 中勁人十分多, 我個若果到高小成績若都只是普通就真是邊緣人, 是最煩的位置...

我compare 升中banding主要係睇呢個ek 家長upload及分析的資料, 不過呢個資料係最後一年會考既數據, 所以事隔幾年, 已經唔係好update︰

khmama 中學排名

所以, 近來亦要參考埋呢個post︰
2013文憑試學校表現

不過要注意, 各校並冇一個統一既標準去公佈有關數據, 睇既時候要小心被誤導。

陳守仁屬於中學校網 - 油尖旺區,以下係本區名單
油尖旺校網名單

如果想小朋友返居住地點就近入學,就要向教育署申請誇網(呢d到時學校會提醒你同埋教你點申請)。要知道自己所住區域之校網,可參考中學概覽網頁︰
中學概覽

當你睇到陳守仁以往派位既表現後,你大約會有少少心水, 考第幾屬band 幾。不過每兩年會調整一次,所以邊緣人係比較難估。黎緊要用新調整分既應該係而家讀緊小五, 之後係而家小三果班。佢地會用返兩年前師兄師姐所考既pre s1試去計。至於呢個點計, 點影響我唔識解釋你知, 我只可以話你知, pre s1 係control 唔到, 自己control到既就係專心要d小朋友考好個呈分試就好了。我睇到平均分相差一分的話, 級名次會差十名左右(頭十名太標青果班另議), 所以一分都不能少。

之前話預早睇定中學申請表, 其實每間學校都會upload上網, 似伊中為例︰
申請表download 網址

你download後自然睇到佢要乜。
此外,網頁上亦會講佢地自行收生標準同埋自行名額有幾多個。同樣以伊中為例︰
Number of Discretionary Places
The number of Secondary One Discretionary Places for the 2014/2015 academic year is 43.

Admission Criteria and Weightings
1.       
Excellent/good conduct is a prerequisite for selection.
2.

Selection for interview will be based on applicants’ academic results (P5 Whole Year and P6 First Term), rank order list, extra-curricular activities and awards (P4 to P6). About one third of the applicants will be invited to attend an interview in March 2014.
3.       
The overall admission criteria and weightings will be as follows:

Admission Criteria

Weightings (%)

1.

Selection Criteria for Interview:

(a)Academic Results in school

20%

(b)Rank Order List

25%

(c)Extra-curricular Activities

10%

(d)Prizes and Awards

10%

2.

Performance in Interview

35%

Overall Admission Criteria:

100%

你要注意中學未必會見哂所有申請人, 有d只係shortlist 部份人見, 咁就有機會交左冇得見。同時,有d學校又要求大抽獎後叩門的話, 要考生於自行階段有選該校才派表, 都要小心選擇了。

由於我未真係殺到埋身, 我唔可以話到你知我所做既準備夠定唔夠。其他實戰分享,要靠其他有經驗家長補充了。

回覆 silvia_ng 的帖子

many thanks.....silvia

知多少少啦~~ D資料有排睇

當你睇到陳守仁以往派位既表現後,你大約會有少少心水, 考第幾屬band 幾。不過每兩年會調整一次,所以邊緣人係比較難估。黎緊要用新調整分既應該係而家讀緊小五, 之後係而家小三果班。佢地會用返兩年前師兄師姐所考既pre s1試去計。至於呢個點計, 點影響我唔識解釋你知, 我只可以話你知, pre s1 係control 唔到, 自己control到既就係專心要d小朋友考好個呈分試就好了。我睇到平均分相差一分的話, 級名次會差十名左右(頭十名太標青果班另議), 所以一分都不能少。 <-- 我睇左派位, 但唔知點睇和分析, 才可知考第幾屬band幾

回覆:jesseyeeyee 的帖子

我認為小四開始可以以現時成绩set一個target, 大概想入哪幾間中学,例如大概10所津中,甘你要由而家開始從各種途徑搜集這些中學自行面試的資料,例如有interview的名次大概去到幾多,喜收什麽類形學生,是否有小学直升,自行学額多少,有無收開我校学生,名校资料容易找,你只管向着目標努力,可多問我校入了名校家長取經。open day,簡介會早些去,到p5, p6很忙,有些中学talk會撞期,有些會撞我地呈分試,早些去較好。

我覺得報地區英津要注意一下,特别是band 2生,一定要親身去該校中一簡介會了解一下該校是否認識我校,簡介會完有機會可讓孩子留下用英文和校長傾談,如該校長對tsl 印象十分好,自行又是他/她親自面見,甘勝算會增加。有些地區学校除重视学生排名外,還重视interview時英文能力表達和自信。如該校對我校不認識,了解後認為投考勝算不大,自行不要免强選,要選勝算大的英津,因band 2生入band 1英津,自行2間的取捨非常重要,自己要多做功課喔!

我前年去CKY OPEN DAY, 見過幾個TSL升去的小朋友, 但我睇返近兩三年都沒有此官方數字, 是TSL P5升上去 (CKY 5年小學)定近年都沒有了?

THX

回覆:pmapble 的帖子

有些学校會歸類於最后一項官方數字: International / local/ overseas  schools.

回覆:升中遊戲

小兒今年小四,如果全級名次二十左右,是否band 1 a 學生呢?

可以選邊間小學?

Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

回覆:Mimichuchu 的帖子

只是個人意見,相信是brand 1A(但有小小邊緣)。
進取選擇:皇仁、喇沙、男拔、聖保羅男女
保守選擇:英華、聖芳濟
地區B1A:伊中、華英、保一等等
現在多參觀中學開放日,更多了解每間學校cultural, 辨學理念等等。
當然小朋友最緊要努力讀書,爭取更好的名次!

回覆:heidikl 的帖子

28-29/3 皇仁open day, 落雨斱幾多人去,
的學生都幾 smart,

回覆:bowling68 的帖子

Bowling68, 你仔如入皇仁,大女又在港島,你要考慮搬屋了!

回覆:Mimichuchu 的帖子

Heidikl是一個成功例子,多多向她取經

名次以外,持有吸引心儀学校眼球的運動奖當然最好啦!

‹ 上一主題|下一主題