用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍活動直資vs有聯繫中學的傳統名津小 ...
樓主: Huchimum
go

一條龍活動直資vs有聯繫中學的傳統名津小 [複製鏈接]

每個人走的人生路都不一樣,建議你讓大仔讀你們認為最適合他的學校!

至於小兒子,自有他的路!

引用:好奇問,如果大仔係聰明,有直資收,點解仲

原帖由 小曳人 於 14-03-18 發表
好奇問,如果大仔係聰明,有直資收,點解仲要擔心係咪頭1/3?
嗰間中學真係咁好?!呢個世界好大,好多叻人 ...
間中學係喇記同級喎!

引用:Quote:原帖由+魚王+於+14-03-18+發表咁,公

原帖由 Huchimum 於 14-03-18 發表
我都係咁諗,唔用神父信去叩門,全靠實力入到就係天父的旨意了!
我有個街坊又係話同某神父好熟,入某間區內天主教津小唔難,重要1st round 前比資料。另一個朋友女升中又係,朋友話同神父熟,真系派得晤好就同神父講,應該入某天主教中學無問題。乜咁多天主教咁唔公平,識神父就ok。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Huchimum 發表於 14-3-18 21:58
間中學係喇記同級喎!
津校要同喇記同級,九龍已經無喇,即係港島區唔係直屬中學....得聯系,即係唔係華仁st jo
仲要有宗教喎....
我就諗唔到!

不過,如果响你心目中係同喇記同級,即係你想小朋友入到就一路讀上去
咁...
都係嗰句:留番細仔時先用呢張人情牌
你無迫切性一定要個大嘅入去讀住先
當然,你自己要諗清楚係咪真係想佢讀活動教學嘅學校,呢樣嘢無人可以幫到你!

spmok1999  一條龍直資即係港同?  發表於 14-3-18 23:09
恐龍家

ozoz 發表於 14-3-18 22:44
我有個街坊又係話同某神父好熟,入某間區內天主教津小唔難,重要1st round 前比資料。另一個朋友女升中又係 ...
話時話 ... 香港有幾多個神父 ?

rainbowcov  好多個  發表於 14-3-19 11:47
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Huchimum 發表於 14-3-18 21:58
間中學係喇記同級喎!
似乎你都已經有 strong preference 了,就信自己啦!

醒目開學勳章

引用:Quote:ozoz+發表於+14-3-18+22:44+我有個街

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 14-3-18 23:29
小女同學當年有人為了不受人情而放棄kln tong 名津,但该人兄不是神職人員。

...
自己及孩子都係少林寺出身 .... 打木人巷 ..... 由幼稚園到大學。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

引用:Quote:天瑜+發表於+14-3-18+23:29+小女同學

簽名被屏蔽

引用:Quote:天瑜+發表於+14-3-18+23:29+小女同學

原帖由 ANChan59 於 14-03-18 發表
自己及孩子都係少林寺出身 .... 打木人巷 ..... 由幼稚園到大學。
我認識一個小朋友姑姐喺kln tong某名津教書,呢間講明不受叩門。佢姑姐頂多幫侄女得到一個叩門機會,去考,考唔考到睇實力,只幫最親,其他人免問,因為學校重要應酬神父修女old girl介紹黎叩門班小朋友。另外佢姑姐認識人喺某地區名津,幫佢加把口成功叩門,呢個小朋友本身好有實力,入去之後年年好好成績。

引用:Quote:ozoz+發表於+14-3-18+22:44+我有個街

原帖由 ANChan59 於 14-03-18 發表
話時話 ... 香港有幾多個神父 ?
相信有好多,神父又好nice,點都會幫你寫幾句呱。

引用:Quote:Huchimum+發表於+14-3-18+21:58+間中

原帖由 小曳人 於 14-03-18 發表
津校要同喇記同級,九龍已經無喇,即係港島區唔係直屬中學....得聯系,即係唔係華仁st jo
仲要有宗教喎.... ...
sorry, 原來係直屬

小曳人  咁直屬就唔係3成啦!機會大好多喎!  發表於 14-3-22 12:38
‹ 上一主題|下一主題