用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放榜後先申請直資可以嘛?
go

放榜後先申請直資可以嘛? [複製鏈接]

如果放榜派位不理想...除左叩門...到時先再申請直資可以嘛?(而家冇申請)   係咪難左好多...冇位...或者叫做插班呀?
   2    0    0    0

王國會長

引用:如果放榜派位不理想...除左叩門...到時先再

原帖由 jasontcy 於 14-03-17 發表
如果放榜派位不理想...除左叩門...到時先再申請直資可以嘛?(而家冇申請)   係咪難左好多...冇位...或者叫做 ...
都係叫叩門

到時要視乎你想叩門的直資是否仍有叩門位。
另外,通常叩門時,對成績要求會高些,小朋友一定要保持水準至得。
加油!

醒目開學勳章

引用:如果放榜派位不理想...除左叩門...到時先再

原帖由 jasontcy 於 14-03-17 發表
如果放榜派位不理想...除左叩門...到時先再申請直資可以嘛?(而家冇申請)   係咪難左好多...冇位...或者叫做 ...
一定難好多,某些學校仲要做卷。
不過如果好想讀,就一定要試,唔試過又點知唔得!
總之盡左力,唔好後悔有遺憾就得喇

念女  不過如果好想讀,就一定要試,唔試過又點知唔得!
總之盡左力,唔好後悔有遺憾就得喇  發表於 14-3-18 21:43

如果真的......我都會試叩門

謝謝大家~~

如果可以憑真才實料的同學,理論上放榜後叩直資係會比叩官津易。

1. 真係叻和頂尖嗰班,一係就老早已被直資取錄了,跟本不用等叩門才去叩直資。相反,可能還有一班直資已取錄的同學會向官津學校叩返轉頭,即是會有同學放棄直資的學位。

2. 直資學校的收生上限最多可以去到每班41個。但未必每間直資學校會一早用盡這些名額。這除了為免濫竽充數而收取未達標的同學之外,一班有41名同學是比較難於學習的。這跟直資強調小班的原意會相違背。

3. 這兩年因升中人口減小,業界早已響起減派之聲,學校對此亦不能獨善其身。為免情況繼續惡化,除了要求增大減派力度之外,專位專用似是大勢使然。所以官津學校的叩門位看來將大幅減小。

所以,我覺得今年放榜後,同學去直資叩門相對比官津學校容易!
:verycold: :verycold: :verycold:

其實真係難到機會等於零,唔係有心潑冷水,好嘅直資學校大把人去考,offer 左幾十個學位之後都仲有一堆人 on waiting list,點會有位俾外人叩門,除非你心儀個間直資中學係相對無咁受歡迎或band 3 中學,如果唔係唔好嘥時間去直資叩門,留番D 時間去叩其他津校仲好過。
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

miffy_sophie 發表於 14-3-18 21:56
其實真係難到機會等於零,唔係有心潑冷水,好嘅直資學校大把人去考,offer 左幾十個學位之後都仲有一堆人 o ...
我覺得又真係唔需要潑大家冷水,上年放榜後,SPCC、協恩都提供叩門學位給大家申請,waiting的同學也可以重新申請。佢地收人可以好有彈性,只要係好學生,學校覺得適合就會收。而且,有人會轉其他直資學校,又有人轉回官津,又有同學會出國升學,機會還是有很多。好像只有DGS是會從後補名單上補上,還記得DGS曾經在放榜後收了一部份排球隊的成員。大家留意心儀的直資公佈就可以。

freeman108  一試也無妨  發表於 14-3-28 13:30
QQ_PAPA  說得好! 只要 keep 住成績, 試一試也可.  發表於 14-3-19 09:27
joyjoyparent    發表於 14-3-18 23:26
:verycold: :verycold: :verycold:

咁, 如果現在放棄直資,到大抽獎時,不合心水再去叩回那間直資又會如何?

因這間直資非最心儀, 想等最心儀學校通知, 但直資又要註冊.

wangc 發表於 14-3-22 22:45
因這間直資非最心儀, 想等最心儀學校通知, 但直資又要註冊.
當你一放棄了既得的學校,你得要考慮那心儀中學是否值得你放棄直資去等。之後就沒人可以擔保會有怎樣的結果,所以你要考慮的問題還有好多,包括派不到心儀中學的時候怎麼辦?有沒有plan B?有沒有作最壞打算等明年或以後再插班?等等..........。
直資的叩門最關鍵是大家叩門同學的成績、叩門位有幾多來作決定,同樣會有不同的變數。如果成績係好好的而又有信心,趁升中人口減少的關係,我自己就會先放下包袱,計劃好plan B後,搏一搏心儀的學校!

引用:Quote:wangc+發表於+14-3-22+22:45+因這間

原帖由 ohnono 於 14-03-23 發表
當你一放棄了既得的學校,你得要考慮那心儀中學是否值得你放棄直資去等。之後就沒人可以擔保會有怎樣的結果 ...
請問是否要到大抽獎公布後7月才可到直資叩門?其實可否係6月早一步叩定

其實我同樓主問題一樣,有直資( band 1c) 收咗呀仔,但係亞仔話想等間津貼(band1a-1b), 所以我都好矛盾!

chanyukyan 發表於 14-3-27 12:31
其實我同樓主問題一樣,有直資( band 1c) 收咗呀仔,但係亞仔話想等間津貼(band1a-1b), 所以我都好矛盾! ...

我的情況都是一樣,現時十五十六。

好多學校都話得4個扣門位,
還要自行有申请先有得in!

直資都咁緊張 ?

直資有Waiting list,
要用哂Waiting 先到扣門,
上年見B2直資都無位!

引用:其實我同樓主問題一樣,有直資(+band+1c)+收

原帖由 chanyukyan 於 14-03-27 發表
其實我同樓主問題一樣,有直資( band 1c) 收咗呀仔,但係亞仔話想等間津貼(band1a-1b), 所以我都好矛盾! ...
註冊直資,等於放棄統一派位。如要等官津,只有放棄直資。至於到時派唔到心儀官津,想吃回頭草,話事權不在你手,如果係你,你會點呢?

‹ 上一主題|下一主題