用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 我女掛住睇書咩都唔做, 點算好???
go

我女掛住睇書咩都唔做, 點算好???

我小朋友K3, 最近呢個月迷上Chapter books, 成日睇, 但就睇到一起身又唔刷牙洗面食早餐, 有時仲會掛住睇書功課都唔記得做!
因為我係在職母親, 我係屋企就好啲, 我返工時工人就會成日打來投訴佢又唔食飯啦, 佢又叫極無反應唔肯去刷牙等等!

有時話佢佢仲會入房抨門!

睇書係好, 但係點可以教佢取得平衡?

慢慢講道理又試過, 同佢一齊定時間表又試過, 點算好!!??  

回覆:chowhui97 的帖子

好叻女。同佢講每日最多一粒鐘,然後自已收,如果唔係媽媽收。我仔睇平板電腦都咁協定,30分鐘自動收機。

回覆:Olympian 的帖子

Thanks! 但我 remote 好難攪,佢聽我講完就算,又或者cut 我缐!

回覆:sfly97 的帖子

咁始終睇書都是好事,別太擔心,傷了關係不值得。

回覆:Olympian 的帖子

你講得啱!要慢慢教!!

回覆 Olympian 的帖子

>>因為我係在職母親, 我係屋企就好啲, 我返工時工人就會成日打來投訴佢又唔食飯啦, 佢又叫極無反應唔肯去刷牙等等!

有時話佢佢仲會入房抨門!

This kind of behavior is not acceptable. Need to address this kind of negative behavior.

You may need to empower your 工人

Setup rules with awards and penalty.

yes
definitely need to set rules and ask her to follow
banging the door is not a good behaviour and u need to tell her straight away

chowhui97 發表於 14-3-17 11:30
我小朋友K3, 最近呢個月迷上Chapter books, 成日睇, 但就睇到一起身又唔刷牙洗面食早餐, 有時仲會掛住睇書 ...
K3 迷上 Chapter books,好價得慶祝。

回覆:我女掛住睇書咩都唔做, 點算好

我個仔又係K3,Chapter books要有獎勵制度先肯去讀,好彩上黎EK取經,終於搵到啲佢鍾意既題材,但距離迷上Chapter books仍有一段距離,好羨慕你個小朋友咁鍾意睇書。

不過,為左睇書咩都唔理又好似麻煩啲,希望你快啲搵到方法搞掂佢啦。

以毒攻毒,乖就再買多本。

little_yolky  good 喎  發表於 14-6-26 16:12

回覆:chowhui97 的帖子

有冇家長會喺屋企可以收書?每項活動都限時,比如看書兩小時,吃飯一小時,要習慣的。

SekBauBB 發表於 14-6-26 13:58
有冇家長會喺屋企可以收書?每項活動都限時,比如看書兩小時,吃飯一小時,要習慣的。

...
要變身做怪獸至收到。我細囡都係咁衰, 好似有強迫症咁, 一攞起本書, 一定要由頭睇到尾至肯做第二樣嘢, 有時, 攞個本係聖經咁就死得啦, 咁厚。從佢懂事已經有set時間限時啦, 不過, 我係在職MM, 真係佢從來都無聽過你講。

家姐就好好, 跟足指引。不過, 有時會俾妹妹帶壞, 跟埋一齊玩唔溫書。真係唔好細, 教壞大。

回覆:我女掛住睇書咩都唔做, 點算好???

回覆:little_yolky 的帖子

或者佢做嘅野過左時限,就要佢跟住落黎嘅第二樣野要減少時間,當係小懲罰。

睇書始終都係好事,但係都要佢睇得奈要比對眼仔休息下同確保係夠光,費事第日近視就唔好

回覆:我女掛住睇書咩都唔做, 點算好???

好過看電視!

UPDATE 下最新近況, 情況係完全一樣, 日講夜講講到口水乾.  暑假全盛時期佢話一日可以看6本CHAPTER BOOKS.... 暈.. 咁乜都唔駛做啦!!

如果你地個係女的話, 可以俾佢試下睇 rainbow magic. 呢啲關於FAIRY的書我女極迷, 一個暑假看了最少3-40本以上, 近期至愛.