用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔戎夜片,請教有經驗媽媽分享
go

A仔戎夜片,請教有經驗媽媽分享 [複製鏈接]

4歲2個月,日間大小便無問題,有時係街無廁所要佢忍多陣即刻飛去廁所佢都忍到!基本上一定唔會拉!但夜晚著片訓晚晚條片都係超濕,就算我訓前個幾鐘唔俾佢飲水都會濕,半夜一定要換一次片!我應該如何入手戎夜片?

0    0    0    0

引用:4歲2個月,日間大小便無問題,有時係街無廁

原帖由 淇淇0223 於 14-03-16 發表
4歲2個月,日間大小便無問題,有時係街無廁所要佢忍多陣即刻飛去廁所佢都忍到!基本上一定唔會拉!但夜晚著 ...
睡著控制不到排尿其實不關是否A事...我朋友兒子不是A,現4歲1個月,也未戒到夜片,亦是多到爆片要換,日間完全冇問題,午睡也oK不用包尿片...其實戒夜片因人而異...我女兒亦是4嵗1個月,2嵗多日夜片也戒清。睡眠時人體分沁一種酵素抑制排尿意慾,所以不容易急尿,有些人的酵素分沁不足或未成熟,便會睡著也急尿忍不到而癩。認識有人7,8嵗仍尿床,要看醫生補充該酵素;隨著年長身體發展成熟會有改善,但有少量成人也因這問題而需就醫。

我會半夜叫醒囝去一兩次痾尿, 床加隔尿墊, 有幾次濕床濕被, 仲係下雨天,你要忍耐。

我個囡六歲半夜晚還拉尿,要看醫生嗎?應該看兒科定其他專科?
‹ 上一主題|下一主題