用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教,如有st Stephen girl , 德望,樂基怎樣取捨。 ...
go

請教,如有st Stephen girl , 德望,樂基怎樣取捨。 [複製鏈接]

At Stephen girl 有學卷派位也好,德望半龍。樂基語文好。可否分享一下意見

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會考慮交通,同埋理想小學
如果你將來都係想入GH,就唔好煩喇
但如果你唔鍾意GH小學,就無謂喇
另,KG派位好唔好,係人地嘅事,同你個女無關!派位~係講運氣!除非你話有好多畢業生考到好私小/直資,呢d數據先可作參考
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

謝謝,st Stephen 係聽說私小官津派位也不錯。且叩門也多收回自己kg 學生.但设有太多資料所以一問。住址不是太大問題的。

引用:謝謝,st+Stephen+係聽說私小官津派位也不

原帖由 fannylty 於 14-03-16 發表
謝謝,st Stephen 係聽說私小官津派位也不錯。且叩門也多收回自己kg 學生.但设有太多資料所以一問。住址不 ...
聖提如果抽唔到,叩門位唔係得好多,如果你手頭上唔夠分第一輪入,入到小學既機會其實只係比其他人多少少。

GH係半龍, 比較有安全感.  聖提只係到扣門才有少許優勢, 但扣門位不足以容納所有聖提幼學生.  

Thank you for your comment.  it may be true. GH is safer. How about HKPS, it's really a good school indeed.

HKPS完全冇BACK UP, 揀龍校在於你想一鳥在手, GH已經可以比到你, 你嚴GH唔夠, 出去勁補, 至少你在K3已有GH, 考少一間得一間. HKPS係九龍塘并不及KV或ST CAT質素, 我覺得不需要掙扎在HKPS了. 不喜勿插.

luvgaga  totally agreed!  發表於 14-3-18 15:44

引用:HKPS完全冇BACK+UP,+揀龍校在於你想一鳥在

原帖由 catcle 於 14-03-17 發表
HKPS完全冇BACK UP, 揀龍校在於你想一鳥在手, GH已經可以比到你, 你嚴GH唔夠, 出去勁補, 至少你在K3已有GH, ...
請問有那方面,令你覺得hkps 不及KV /St cat.?

回覆:請教,如有st Stephen girl , 德望,樂基怎樣取捨。

你喜歡的學校和我很接近,我也很喜歡聖提和樂基。但當有第一間女龍offer後已决定不考聖提,點都係龍校穩陣,而且這些女龍雖有一點差距但始終距離不是太遠。你已有德望又去揀聖提樂基太冒險了,如萬一考私小直資失手又派得差,將來真係唔知點同阿女交代

回覆:請教,如有st Stephen girl , 德望,樂基怎樣取捨。

而且,德望雖不是傳統名校,但近年成績非常優秀,讀得

回覆:jenjenny 的帖子

Thanks Jenjenny . 有一點差距是指?真的希望暸解多點才作诀定。囡囡讀邊間呀?

引用:At+Stephen+girl+有學卷派位也好,德望半龍

原帖由 fannylty 於 14-03-16 發表
At Stephen girl 有學卷派位也好,德望半龍。樂基語文好。可否分享一下意見

...
不考慮交通,當然係gh

GH好些.  

HKPS 雖好, 但考P1未知素好多,

St. Stephene P1 更是抽入, Kinder 又不深, 出去考其它小學冇優惠.

三間完全唔同類型的學校,如果你想要既係:
1)小班教學
2)純英普教學
3)雙班主任
4) net 班主任
5)活動教學
6) 沒考試測驗

作為用家,我覺得樂基是很好的選擇,至少我女(四歲)現在英普都十分流利, 還會自己拿書來閱讀。但如果你求的是德望小學,以上7點都不重要,希望幫到你。

catcle 發表於 14-3-17 17:33
HKPS完全冇BACK UP, 揀龍校在於你想一鳥在手, GH已經可以比到你, 你嚴GH唔夠, 出去勁補, 至少你在K3已有GH, ...

我也想知HKPS如何不及KV, St Cat
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

fannylty 發表於 14-3-16 20:14

...

如果你對小朋友能力充滿信心,我揀HKPS

否則就GH算了

St Stephen兩頭不到岸,如你有20分,不如HKPS第日小學再自行搏St Stephen Girl
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

fannylty 發表於 14-3-17 22:46
Thanks Jenjenny . 有一點差距是指?真的希望暸解多點才作诀定。囡囡讀邊間呀?

...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2737801&page=9#pid37941889

差距是指成績,聖提成績比我想像中差很多,我也不太明白。

Bluegene  因為小學上中學不是金B1,家長有能力,好多學生唔考DSE出國,早兩年F1 19X人到F6得番14X人。  發表於 14-3-20 21:26

引用:Thanks+Jenjenny+.+有一點差距是指?真的希

原帖由 fannylty 於 14-03-17 發表

...
我女是大坑真光 vs st clare, 其實我收到堅道真光offer時已決定不報聖提,而且我那時還一直以為聖提成績比真光好,因還未作成績比較。始終龍校穩陣嘛!

回覆:jenjenny 的帖子

小囡都係樂基user, 真係有齊以上所說的優點。所以選擇有點困難。半龍又有優勢

‹ 上一主題|下一主題