用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 EQ測試哪裡可做?
go

EQ測試哪裡可做? [複製鏈接]

女女5歳,哪裡可以測試?
因為老師覺得女女EQ上有些問題。

王家爸爸  不用擔心,大D自然會好D。  發表於 14-3-29 14:37
   0    0    0    0

暫時好似沒有可靠的eq 測試
for every one criticism, three positives must be given.

引用:暫時好似沒有可靠的eq+測試

原帖由 lillymarie 於 14-03-15 發表
暫時好似沒有可靠的eq 測試
咁有冇邊間可以試下?

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,想知道,你點解要做評估?做咗評估之後,想點?
點解唔直接揾兒童心理學家,或者遊戲治療師幫你?!
恐龍家

小曳人 發表於 14-3-15 20:14
樓主,想知道,你點解要做評估?做咗評估之後,想點?
點解唔直接揾兒童心理學家,或者遊戲治療師幫你?!
...
其實我女女情緒起落好大, control唔到自己....而且佢concept係1:1, 佢對人好時, 人地一定要回報比佢, 唔係就又control唔到自己...而家有時唔聽我既話, 會打我! 呢d只係其中例子...其實唔只一個老師話我女女唔似同年小朋友.
其實我唔知應該搵邊樹幫手, 因為如果花費大, 應該唔會去做. 而做test原因, 好想知女女係咪有問題, 同應該點配合

你所說的兒童心理學家,或者遊戲治療, 可否給我資料? 好多謝你意見 :)

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 sasahunghung 的帖子

我知小童群益會有相關服務

http://www.bgca.org.hk/page.aspx?corpname=bgca&i=577

恐龍家

引用:回覆+sasahunghung+的帖子 我知小童群益會

原帖由 小曳人 於 14-03-16 發表
回覆 sasahunghung 的帖子
thx!

回覆:sasahunghung 的帖子

樓主,EQ應該暫時無測試!
我個仔之前都係情緒起起落落,EQ差d,朋友介紹咗間嘢叫資優領袖,第一次去上試堂,個導師已經知道我個仔的強弱點,仲教我係屋企可以點做,好似幾profrssional咁,咪報咗3個月,而家上咗個幾月,見個囝囝有進步!
佢地仲每個月有份report俾我,講返阿仔的情況添,個仔次次去到個度都玩到唔肯走

回覆 jasonbaby08 的帖子

請問你所謂既課程邊度有?可給我資料嗎?

‹ 上一主題|下一主題