用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班面試,其實有乜意思呢?
樓主: Jules_S
go

N班面試,其實有乜意思呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Charlie妹+於+14-04-03+發表

原帖由 Jules_S 於 14-04-03 發表
請問係乜方法?願聞其詳
例如聽聞sc好鼓勵小朋友發問,令佢地好outspoken,劍鳴則教到啲小朋友好主動做功課,仲話要買補充做tim!

回覆:brrbaby2007 的帖子

引用:Quote:原帖由+Jules_S+於+14-04-03+發表請

原帖由 Charlie妹 於 14-04-03 發表
例如聽聞sc好鼓勵小朋友發問,令佢地好outspoken,劍鳴則教到啲小朋友好主動做功課,仲話要買補充做tim!

...
如果大部分所謂的名幼就是重學術和要操練習的話,對我來說,肯定不是happy school. 在幼稚園階段學懂多少書本上的知識不重要,最重要是孩子享受學習的過程,學會學習的技巧,如對學習產生興趣、主動提問、及嘗試解決問題和學習與同輩相處。如果咁細個就操學術,我覺得呢類型嘅學校和家長態度都是短視和不健康。怪不得,香港有越來越多因學習壓力大的兒童和家庭問題,還有越來越越年輕化的現象。說到底,條路點行,都係自己揀!

回覆:丁丁aunty 的帖子

Agreed, same case.

引用:我識咁多龍b媽,應該只有一個b+有上intervi

原帖由 halflower 於 14-04-03 發表
我識咁多龍b媽,應該只有一個b 有上interview班,其他都冇上,不過可惜,佢地成功率都低,所以interview班 ...
Interview 班有咩用?咁細個小朋友,我連PG 都無上,同個囡去多d會所同人玩,出多d街仲理想=_=

‹ 上一主題|下一主題