用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班面試,其實有乜意思呢?
樓主: Jules_S
go

N班面試,其實有乜意思呢? [複製鏈接]

回覆:N班面試,其實有乜意思呢?

我諗整個面試制度對父母及孩子會唔來唔少帶來一些壓力。父母的不用說,當父母有期望的時候,或多或少對孩子都會有影響,如:如為了面試應對,會訓練孩子懂得作出一些平常生活未必有的行為或對答。歲幾兩歲的孩子雖然未懂得說話以表達個人情緒,但從身體及表情可以看出,有幾多個孩子真的在享受面試過程,有多少個孩子不合作,不喜歡,不耐煩,甚至在哭哭啼啼。

我的係細b,發展比人慢,懷疑有自閉症,又唔識講野,怕陌生環境,所以帶佢去面試好辛苦、難受。小朋友唔開心,發睥氣扭計,唔聽指令,自己見到阿仔比人差,我內心唔好受,返屋企會喊。

但我選擇去,一係俾阿仔見識下,見多d人,亦俾我知道阿仔有無改善,個過程我始終係唔開心,但難得有機會見,咪見下志在參與;二係,我想佢早d返學,希望返學刺激佢發展,學講野,係屋企老人家就哂佢,不如俾老師教佢,學下群體生活,故被迫參加這場殘酷遊戲。

我聽過後備生都要再interview,仲要只是屯門普通的幼稚園,我覺得呢個社會真係有病,只不過係幼稚園,小學都唔到,點解搞到難入過大學。

仲有,間間吹墟自己有外籍老師,面試排哂d鬼婆老師出黎,家長又好在意有無net,真係多餘,小學、中學又唔見人問有無net。

Grandma asked my girl after interview how was it. My girl said: 老師怕咗我, then grandma asked why, then my girl said: 因為喊, 我聽到都唔知好嬲定好笑, 但肯定的是小朋友係知發生乜事, 我亦感覺到佢唔鍾意interview, anyway all n interview is over!

引用:我的係細b,發展比人慢,懷疑有自閉症,又

原帖由 legolas625 於 14-03-16 發表
我的係細b,發展比人慢,懷疑有自閉症,又唔識講野,怕陌生環境,所以帶佢去面試好辛苦、難受。小朋友唔開 ...
bb仲細,還有好大發展空間。我囝十月尾,到依家都唔係好識講嘢,指住咩都係“唄唄!”有小朋友外向活潑,就會俾人覺得好叻。對自己bb多啲信心啦。我覺得依家嘅面試壓力來自1.僧多粥少.2.成個教育制度催生“谷學術”。我見到眾多post討論緊邊個幼稚園“學術深”,書店又賣啲所謂“幼稚園補習題集”。我一開始都好接受唔到,因為我以為幼稚園主要都係俾小朋友玩下,適應下群體生活。但係,眾多家長唔buy happy school. 咁細就要求學術深,學校梗係想搵啲聰明or發展早嘅小朋友啦。

回覆:legolas625 的帖子

Legolas625, 不用哭,這不是你的問題,是風氣和制度的問題。作為母親,為了孩子,我們要更加堅強,更要認清什麼是真正對孩子健康發展有助的。

我在歐洲生活多年,大兒子在當地上幼兒園和國際學校,從未需要任何interview, 最多只是first come first served, 校長和老師也從不會挑選學生,報名前會帶家長參覌和瞭解學校。孩子,家長從無入學壓力。

我們半年前搬回香港,為大兒子插k3班,報了四間幼稚園,四間都收佢。四間中,三間都要面試考佢中英數,其中一間所謂「名幼」,考完之後,雖然收左佢,但校長話佢寫字唔叻,(係果邊,其實邊會咁快要寫字)要我日後要多點督促。她說,學校功課頗多,每日三張工作紙,前後版,格細細。我聽完之後,心理壓力好大,我想日後我和兒子為了學習都會好大壓力。收左我個仔之後,我真係好驚!

而唔使面試果間屋邨幼稚園,反而令我真正的令我喜出望外,那天,我和老公兒子一起到學校,校長向我們介紹和參觀學校,沒有考兒子任何東西,並讓我們參觀k3班上課情況及學校的戶外活動環境(學校天台),我和老公都十分喜歡這所學校的平實辦學態度。雖然只是一間,不起眼的邨校,但就有歐洲的水準,感覺十分親切和是一間真正為兒童健康發展的好學校。  幼稚園,不就是應該這樣嗎?

兒子上了這所半年學,每星期我都感覺到他在學業上的進步和在群體生活中的快樂。學校的活動特別多,每次學校有表演,他都十分積極投入。願意與我分享學校的點點滴滴。

兒子快升小學,我也是循著這個方向找學校。我所著重的,不單單是他的短期學習成績,更重要的是他的學習過程和全人健康發展,我們相信這些才能令他更堅強,更強壯。

回覆:Jules_S 的帖子

正面地看,這年的面試讓我提早了解香港敎育制度殘酷的一面,每次我同老公帶著自己對孖仔去參加面試,都好有壓力,覺得考得好深,有時又要等好耐,仔仔已不耐煩。但又同時觀察了一些好特別的地方,例如昨日去見學之園,兩兄弟同一個房分開枱見,一開始哥哥就即時過來找細佬,然後兩兄弟自己對調位置見,搞到兩個老師不斷要問你究竟係哥哥定細佬,雖然基本上一定吾收,但過程中卻發現細佬好獨立,但比較急,喜歡玩,所以york收了;相反哥哥比較慢熱,怕陌生人,但可以坐定定,所以他見劍鳴見得最好。

一開始參加幼兒園面試後,我將所有playgroup停下,希望趁他們未入學前,多點時間陪他們,珍惜這段不用上課做功課的日子。

係架,真係唔知學校IN 咩,我囝仲係年尾細囝,當年考PN,記得第一間IN既係英藝,1歲都未夠,行都未行得好,我係手抱住佢入去,一坐埋去知道係講國語老師,心諗死梗,最後做錯晒指示。甘我都無唔開心,放鬆心情,BB當玩,我當見識見識

引用:要歲幾未夠兩歲人仔,在完全陌生的環境中要

原帖由 Jules_S 於 14-03-14 發表
要歲幾未夠兩歲人仔,在完全陌生的環境中要完全跟著大人指令,睇下佢識唔識跟住做,我睇到嘅係,好多學校都 ...
說的太對了,有時in in下,覺得成個場景好荒誕。

實在不能同意更多!
唔明點解幼稚園N班都要面試, 問小朋友問題...
我最後所有谷學術既名幼都無去IN, 揀左間面試時唔問小朋友問題既學校俾阿仔讀, 希望佢會讀得開心啦~~

我個女係中B但遲講野,開頭去面試時只是16-18個月大,見咗十間村校都是waiting, 好彩有一間幼稚園收佢,但其實果間係冇問佢野,淨係問家長。

帶阿女出街,個個都讚佢乖,會自己食飯又會叫人(熟咗之後),見到小朋友跌咗玩具會第一時間走埋去執番俾人,去公園玩俾人撞到又唔會喊,可惜面試唔會考呢啲。不過,offer不需要多,有適合的已經足夠。

Binlojai  offer不需要多,有適合的已經足夠。 <-- 無錯!!!  發表於 14-3-17 14:51

我對這個topic有好大迴響!我和先生都認為幼稚園用這種模式選學生過份單一。所以,我絕不會催谷兒子練習面試題目!

再者,我不相信只有名校學生特別叻。但是,社會崇尚名校是真的!但我們不會因此而盲目跟隨。

同意,並由衷欣賞你!

引用:其實呢D是自由選擇,可以選擇3歲才面試。 +

原帖由 nasu 於 14-03-15 發表
其實呢D是自由選擇,可以選擇3歲才面試。
唔係嘛,3歲面試,4歲先讀k1咩?

引用:0拿,我係好認同樓主你嘅睇法,但依家有個

原帖由 丁丁aunty 於 14-03-15 發表
0拿,我係好認同樓主你嘅睇法,但依家有個怪現象,唔考小朋友淨係同家長傾計嘅面試反而叫做hea,話老師唔理 ...
Agree~完全一樣...唔想咁做,但呢個係遊戲規則

完全認同樓主,感同身受!

引用:要歲幾未夠兩歲人仔,在完全陌生的環境中要

引用:Quote:原帖由+Jules_S+於+14-03-14+發表要

原帖由 fanhl0416 於 14-03-27 發表
咁學位有限都無法
仲有好多方法,如先到先得,抽籤等,無需一定咁細個小朋友面試

引用:Quote:原帖由+nasu+於+14-03-15+發表其實呢

引用:Quote:原帖由+fanhl0416+於+14-03-27+發表

‹ 上一主題|下一主題