用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班面試,其實有乜意思呢?
go

N班面試,其實有乜意思呢? [複製鏈接]

要歲幾未夠兩歲人仔,在完全陌生的環境中要完全跟著大人指令,睇下佢識唔識跟住做,我睇到嘅係,好多學校都係只想找聽教聽話嘅小朋友,其他小朋友,如那些願意去自己去explore,在自己喜歡事情上concentrate或不跟大人合作的孩子就不被認同。這樣的環境下培養的是什麼樣的孩子,小小年紀只能按照大人的意思去做,連按照天性,自由探索的機會也不被鼓勵,真可惜。學校只按照自己的'口味'去挑選學生,完全做不到'因材施教,有教無類'的典範。學生所接觸到的,只是狹隘的教育模式,真可悲!如工廠一様,找相同的材料,培養一式一樣的'產品'。

大一點的孩子需懂得遵守規則,學習社會模式,是可以理解的。年紀這麼小,真的需要遵行那麼多的指示嗎?孩子還有廣闊的思想發展空間嗎?

8    0    0    0

說得非常好,在陌生環境陌生人前當然比較怕羞,唔做指令唔跳舞唔代表佢唔識,我囝囝得歲半,我都冇比佢參加面試班訓練佢,即使學校唔收我亦唔覺囝囝比別人差,唉,而家已經冇有教無類呢樣,呢代小朋友好慘!

回覆:N班面試,其實有乜意思呢?

N班都有面試訓練班,唔係呱?

仲有,幼稚園就開始搞成績排名,唉,刻意俾小朋友製造壓力

hkpapa852  我識起過10間學校D學生家長, 只係見過一間幼稚園會有排名  發表於 14-3-17 13:25

無辦法,社會趨勢係咁,你想用你自己果套、一係你要好有錢,咁你就可以去另類教法既學校,行另一條唔同既路培養小朋友,甚至乎送佢去外國讀、一係你就好有心機有學識,咁就實行在家教育,唔上幼稚園。

如果唔係你就要跟遊戲規則玩,'因材施教,有教無類'講下就得,而家有名既幼稚園個個爭住入、對佢地黎講,梗係揀D容易教架啦!唔想小朋友咁細個經歷面試,一係送佢去村校,只要你肯花時間排隊就得。你想佢讀名校,唔使面試有得收,而家世代邊有咁好

停一停,想一想,所謂的名幼,都是集中谷小朋友成績的學校,很少會考慮到孩子需要的是全人健康發展。今日同一個英國媽媽傾計,覺得不是名幼,不用催谷孩子,讓孩子體驗生活,反可能是更好的學校。

大家當然會考慮將來升小學問題,神校喜歡收學術尖子。但要成為尖子,孩子和家庭要付出多少代價。到頭來,又是不是真正對孩子是最好的?你寧願為了家有尖子,而犠牲家庭和孩子玩樂時間還是讓孩子成績平平,擁有較全面發展,多點家庭時間和親子關係呢?

即使主流是趨谷型,但說到底,跟唔跟,和覺唔覺得適合,也是個人的選擇,也不需人云亦云。

在全球化的趨勢下,我聽一個小學校長話,依家考中學,不再是考學生書本內的內容,更不要求乖乖的死讀爛讀,面試時能表現獨立的批判思考更為重要。

回覆:ema0128 的帖子

屋企樓下d邨校都要面試呀,我原先一心樓下邨校實收,阿女表現自問好好⋯點知連waiting都冇呀

講得好好!!

其實呢D是自由選擇,可以選擇3歲才面試。

回覆 nasu 的帖子

到了3歲去面試k1咪又係一樣、學校都係會揀佢地覺得易教既學生,同考N班有何分別?

引用:回覆+nasu+的帖子 到了3歲去面試k1咪又係

原帖由 adalyho 於 14-03-15 發表
回覆 nasu 的帖子

到了3歲去面試k1咪又係一樣、學校都係會揀佢地覺得易教既學生,同考N班有何分別? ...
起碼不是歲幾兩歳咁細。

但如果考k1今年10月又開始啦、都係3歳都未夠!細b仲慘,剛兩歳又要考k1!總之香港小朋友好慘!

我都覺得面試是做給家長知學校收到表格後有做野。小小人仔話都未識講,去到學校面試考唔到d咩,hi and bye, 真係無咩意思。今年申請人數多無計啦!下年一人只可申請一校會好d掛,當係體驗吧!

引用:但如果考k1今年10月又開始啦、都係3歳都未

原帖由 adalyho 於 14-03-15 發表
但如果考k1今年10月又開始啦、都係3歳都未夠!細b仲慘,剛兩歳又要考k1!總之香港小朋友好慘! ...
所以我打算俾囝囝做大B,2歲幾失面試N班

香港地唔會無書讀的。最緊要日間有人照顧小朋友,我只希望小B可以過一個輕鬆的童年,有無得上N班都無所謂了。

0拿,我係好認同樓主你嘅睇法,但依家有個怪現象,唔考小朋友淨係同家長傾計嘅面試反而叫做hea,話老師唔理個小朋友適唔適合間學校就決定好唔pro(係某個大家等offer嘅帖,大家傾番面試當日係點,竟然有其他媽媽有咁嘅諗法),我覺得依家成個風氣扭曲晒,我唔介意為個位陪啲人癲,但事實我唔認同呢個風氣。

但有咩計,我個係細仔,我為左保障佢一路有位番學,實在無法唔玩,有細仔家長絕對會明白。

[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

回覆:Jules_S 的帖子

Totally agree, how sad

回覆:grace620 的帖子

如果大人本著平常心去in,根本小朋友點會可憐?壓力大部份係來自自己父母!
最終我認為in係必要既,點都要知你係咪四肢健全呱!另外老師都係人,點會蠢到唔知父母諗乜?所以小朋友表現未必係關鍵,好多時一個細微既動作老師會睇倒父母平時點對小朋友,亦知道父母有冇化解小朋友問題既能力同埋了唔了解小朋友!
總之in既時候大家除咗留意小朋友既行為循循善誘,亦要留意自己既行為!
最後都係果句:隨緣啦!

無計架。。如果將來收生。。大細b既比例係規定。。大b有大b既表現。。細b有細b既表現。。公平公平

‹ 上一主題|下一主題