用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 學障升中一問!
go

[讀障] 學障升中一問! [複製鏈接]

小兒在校有調適,默書和考試加時,大家覺得對呈分試時有無幫助呢?應否取消?因聽有些家長說,好多中學都唔想收學障的小朋友,會否對小兒升中不利?

小兒有亞氏保加和讀寫障礙
   0    0    0    0

emilylam 發表於 14-3-14 12:49
小兒在校有調適,默書和考試加時,大家覺得對呈分試時有無幫助呢?應否取消?因聽有些家長說,好多中學都唔 ...

當然對呈分有大大既幫助, 為何要考慮去取消?

係你未派到中學時, 學校係唔會將你小學既個人資料交比中學, 所以中學係唔會知你有無學障, 會等到一切中學落定晒, 小學先會將資料交比中學

loklok0104 發表於 14-3-14 15:00
當然對呈分有大大既幫助, 為何要考慮去取消?

係你未派到中學時, 學校係唔會將你小學既個人資料交比中學,  ...
thank you!
其實我係怕被中學排斥,統一派位不受影響,那,自行呢?要面試時??

所有派位, 自行, 直資, 私校都唔會知你個人資料, 包括學障, 專注力不足, 除非你自己主動講比學校知, 否則學校係唔會知.

我仔今年小六, 剛考完第三次呈分, 現皆段見自行及直資, 中學仲未有著落

我正想開個新TOPIC問下大家,全香港九龍新界,有邊間中學有愛心,BAND3都冇問題,但校風好D,對學障學生多包容呢?

之前聽人講大埔有2間,請問仲有咩好選擇呢?要搬屋都冇問題O架﹗

emilylam 發表於 14-3-14 12:49
小兒在校有調適,默書和考試加時,大家覺得對呈分試時有無幫助呢?應否取消?因聽有些家長說,好多中學都唔 ...

如果間中學唔想收學障小朋友, 入咗都唔會好過~

我會照反映小朋友既問題比學校知。但我小朋友係多方面都有緩慢問題, 所以無得呃!
我當時照比小朋友調適去默書考試~

annaanna 發表於 14-3-20 09:34
我正想開個新TOPIC問下大家,全香港九龍新界,有邊間中學有愛心,BAND3都冇問題,但校風好D,對學障學生多 ...

我都想知~

我都想知呀~~~

回覆 emilylam 的帖子

me too

引用:我正想開個新TOPIC問下大家,全香港九龍新

原帖由 annaanna 於 14-03-20 發表
我正想開個新TOPIC問下大家,全香港九龍新界,有邊間中學有愛心,BAND3都冇問題,但校風好D,對學障學生多 ...
又唔駛揀b3咁灰,或者試吓揾d口啤好嘅直資,如果官津校就唔好揀太谷太top嘅學校,因通常呢d學校都冇咁包容。

annaanna  但成績唔好,直資點會收喎~  發表於 14-5-21 17:15

熱血勳章

希望在人間,我個仔都有直資收。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... age%3D10&page=2

virgokaren    發表於 15-2-26 16:33

引用:希望在人間,我個仔都有直資收。+http://ww

原帖由 hktwun 於 14-05-01 發表
希望在人間,我個仔都有直資收。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2557783&extr ...
Good choice.我都識人响入面讀緊,老師真的好好。

阿仔今年升中一, 我11月開始就去好多中學既 open day 參觀, 當時我都問左d老師同校長,如果小朋友有呢d問題學校會點樣幫? 會唔會唔收? 有d校長就問非所答話我地有訓導處, 有d就會解釋其實有好多學生都係咁, 叫我唔洗太擔心,學校會有社工跟進同埋調適, 所以到你地既小朋友升中前可以去多d open day 問下?
同埋你有權選擇將唔將你小朋友既報告比中學, 學校會有回條比你簽, 之前學校社工教我填簽唔想比, 到有學校收左先攞去比返間中學

其實上咗中學佢哋自己都可以handle﹐我仔而家中二﹐學校每次測考都有所謂既調適 (只係加時而已)。

版主

eeyore_fy 發表於 15-2-17 17:09
阿仔今年升中一, 我11月開始就去好多中學既 open day 參觀, 當時我都問左d老師同校長,如果小朋友有呢d問題 ...

其實 學校果份報告, 比我地手頭上的報告 更詳盡

http://www.edb.gov.hk/attachment ... st%202013_FINAL.pdf
六間資源中學

回覆 boboma 的帖子

Thx  a lot
‹ 上一主題|下一主題