用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學知園面試歸來
樓主: babykellie
go

學知園面試歸來   [複製鏈接]

回覆:Deutsche 的帖子

Agree with you.

根本係冇得準備,好睇小朋友臨場發揮。

大家平常心啦,我個女今日IN得超差,HILOUISLL講得好啱,係無得準備咁滯,佢到時狀態點就係點。我女今日一啲野都唔肯講,仲成日嘁,又唔肯比問卷校長,我都打定輸數,因為康傑收左我女,我都係去見識下架咋,大家加油

引用:No+worry,+根本咁短時間都好難準備咩野,小

原帖由 Deutsche 於 14-03-14 發表
No worry, 根本咁短時間都好難準備咩野,小朋友臨場發揮最緊要,相信其實考的內容有很多都是在家就做到,出 ...
Agree.其實好講臨場表現,就算比你知道考咩,train好晒都唔代表臨場做到

回覆:Bu_ma 的帖子

Yes...

回覆:學知園面試歸來

知道詳細流程又如何,只是比其他家長有心理凖備,就算比家長試前訓練好,亦要睇小朋友表現,千幾人爭幾十個位,一切隨緣啦,當面試只是遊戲,放鬆d

回覆:jilly_goodsiste 的帖子

我都係呀! 你in幾點? 邊轉? 我in 3:30

回覆:學知園面試歸來

我都覺得臨場冇得控制,佢問個啲個女平時識架,但去到坐都唔肯坐低真係比你學貫中西都冇用

Debbie_Mama 發表於 14-3-14 18:24
吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學之園? 將所有題目O甘仔細分享出黎對其他今日 IN O左的家長同小朋 ...
我路過,支持你的講法!就算小學討論區那邊,都不會在完成面試前詳細討論面試題目。即使最後可能沒有實際影響,也須考慮其他人的感受!而且,學之園以前年度的面試模式在這討論區可以找到很多,已經可以給大家參考了。

回覆:Debbie_Mama 的帖子

其實我覺得都係得個知字, 就算家長知道in 乜野都無用,因為見果個係小朋友,咁短時間無可能幫個小朋友有預備d乜野, 完全係睇小朋友臨場發揮, 與小學考試題目不能相提並論, 小學生起碼都6歲人以上,我地講緊個個小朋友都得果2歲人仔未夠咋

scytsin 發表於 14-3-14 22:57
其實我覺得都係得個知字, 就算家長知道in 乜野都無用,因為見果個係小朋友,咁短時間無可能幫個小朋友有預備d ...
考小學是4至5嵗的事!

回覆 hilouisll 的帖子

我都係咁話

回覆:babykellie 的帖子

有無人無帶信去in? 搵唔到封信

引用:有無人無帶信去in?+搵唔到封信 +

原帖由 elmolly 於 14-03-15 發表
有無人無帶信去in? 搵唔到封信
封書有用架,你要填返個申請編號啊

ruby_leung 發表於 14-3-15 00:04
封書有用架,你要填返個申請編號啊

同email果個一樣嗎?

引用:Quote:ruby_leung+發表於+14-3-15+00:04+封

原帖由 323 於 14-03-15 發表
同email果個一樣嗎?
我又吾肯定……因為個email已經delete左

ruby_leung 發表於 14-3-15 00:10
我又吾肯定……因為個email已經delete左

我叫朋友睇下先, 佢封信已被"分屍"...

引用:吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學

原帖由 Debbie_Mama 於 14-03-14 發表
吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學之園? 將所有題目O甘仔細分享出黎對其他今日 IN O左的家長同小朋 ...
唔洗咁緊張,就算知點in,  都要靠臨場,2 歲小朋友,就算比你知道model answer 都唔代表佢現場表現得好,加上學校應該唔會單睇你做到幾多tasks,  而係學生整體表現,relax !!

其實我讚成分享interview 形式,但真的不須要detail到連面試用的道具,問卷問題都post出來! 我相信大家為了幫自己子女考取心儀的幻兒園,已付出好大努力,但將心比己,如果因為其他人預早知道題目,做了準備,而影響了自己子女被取錄機會,實在很吾公平! 本人見很多家長都分享了interview情況,好appreciate,但她們都不會這樣"詳細"~

不喜勿插!

sauwaileung    發表於 14-3-16 00:37

引用:吾好意思,其實樓住是否想你的小朋友入到學

原帖由 Debbie_Mama 於 14-03-14 發表
又一自私家長!

引用:其實我讚成分享interview+形式,但真的不須

原帖由 Debbie_Mama 於 14-03-15 發表
其實我讚成分享interview 形式,但真的不須要detail到連面試用的道具,問卷問題都post出來! 我相信大家為了 ...
你估你in完唔講面試內容俾其他家長知,你個小朋友就一定讀到學之園咩?
乜你認為小朋友的面試表現到我們做家長的可以控制咩?如果知道面試內容就會考得好,咁就唔會有咁多小朋友去到學校又喊又失控啦!

‹ 上一主題|下一主題