用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學知園面試歸來
樓主: babykellie
go

學知園面試歸來   [複製鏈接]

其實我去完IN 學之園有點唔開心。

小女見到側邊有玩具,想玩,但被我制止,哭。

老師一開始還安慰小女、但不果,一分鐘板起臉孔對小女說:「你好再係度詐詐第第喇下。」

我只想講我個女真係喊,點會叫詐詐第第。

其實我自己會帶小朋友離開現場,唔阻住其他小朋友面試。

引用:其實我去完IN+學之園有點唔開心。小女見到

原帖由 noknoknok 於 14-03-17 發表
其實我去完IN 學之園有點唔開心。

小女見到側邊有玩具,想玩,但被我制止,哭。
which campus?  好似唔係幾好。。。

I am quite disappointed after the interview!  Anyways, we give a try with no regret.  

回覆:學知園面試歸來

剛in完LH, 我並唔覺得好似好多人講話呢間學校老師冇愛心。雖然我仔表現唔好,老師問極都唔肯講嘢,但係老師非常有耐性,用不同方法tum佢引導佢答問題,連我做媽媽已放棄唔tum, 老師都繼續! 這令我好impress! 第2 part唱遊,阿仔全程喊扭計要走,但老師都冇趕佢走,鼓勵佢做埋最後一個指令,真係非常好。雖然自知interview 無望, 但今次LH比我印象好好,下年K1會再試! 希望今次成功的家長不要太擔心,我相信呢間學校唔差。

回覆 JenLau88 的帖子

I also finished interview today. We also went for K1 interview. K1 and N class interviews are actually the same.  For group interview one, seems K1 is much more easier, they just go out to pick one fruit. Although my son didn't finish all tasks, but I an glad that he improved a lot! At least he "speak out" today! 就算唔成功我都已經好開心。

j830syp 發表於 14-3-17 15:56
回覆 JenLau88 的帖子

I also finished interview today. We also went for K1 interview. K1 and N class ...

Yes....K1 Group in is easier seems....short command and only pick fruits

回覆 noknoknok 的帖子

Oh my god, may I know which campus?  This is ridiculous!

學之園是我女最後一間面試學校,我感覺到他一次比一次進步,雖然只做到8成指令,但我已經好安慰。

收與唔收都唔重要,最緊要媽媽已盡左力,阿女又無喊。

cpc608  agree  發表於 14-11-1 23:46

填問卷嗰part 好奇怪, 不但考小朋友耐性, 連大人都考埋

引用:填問卷嗰part+好奇怪,+不但考小朋友耐性,+

原帖由 Ern 於 14-03-17 發表
填問卷嗰part 好奇怪, 不但考小朋友耐性, 連大人都考埋
今日我同囡囡去青衣考,第三part填問卷時張枱只有書,冇玩具。好彩囡囡肯坐定定睇下書。

For the questionnaire part and meeting the principal, will they give marks on that as well?

引用:填問卷嗰part+好奇怪,+不但考小朋友耐性,+

原帖由 Ern 於 14-03-17 發表
呢part都計分架?

回覆 melg 的帖子

好開心有你呢個例子, 我個囝囝第一PART都正正常常回答問題, 第二PART又舉手出去玩楂車, 但第三PART 無啦啦喊左分幾鐘, 跟住同佢講下野又收聲番, 我以為一喊就=FAIL

小女考的是凱帆校,我都知道女兒並非這學校所喜歡的類型。我得指出我並非認為學之園不是好學校,只是當時我當時聽到小朋友被指詐詐第第感到不解及委屈。

gv2009  希望只係個別老師  發表於 14-3-17 23:00

回覆 ruby_leung 的帖子

Yes ah, seems also take marks..

故事其實未完結。因為小女哭了扭計,在第二回唱遊面試前仍未收聲,老師很好人說可以讓小女平伏了,下一批次才面試。小女在入面試房時仍有小小眼淚,老師問:其實你地仲繼唔繼續面試。我認為無論如何都不應半途而廢。但也因為遲了一論面試而遲了見校長,校長因為時間所限,我只有大約數十秒寫問卷,校長最後叫我簽了名就要交,我每條題目只寫了十隻字就交了。我相信校長也認為小朋友沒希望的了,求其交了問卷完事算了。

咁康城校好似好好多。。。老師同校長都好nice

引用:咁康城校好似好好多。。。老師同校長都好ni

可能我帶in過十間幼稚園,間間老師都好nice,估唔到去到尾二那間會完全不同,感到有點意外

學之園幾時有Result?

BB-Max  11 April  發表於 14-3-17 18:03
‹ 上一主題|下一主題