用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學知園面試歸來
樓主: babykellie
go

學知園面試歸來   [複製鏈接]

回覆:hoihoima 的帖子

我兩個小朋友都係LH用家,當年兩個小朋友都唔係話in得特別出色,最後都有offer. LH唔係淨係揀最叻既學生,亦唔係要求學生喊就叮走、要坐就坐、要企就企。每間學校均有一套揀學生既標準,我既小朋友考到LH, 但同時亦失落於其他心儀既幼稚園,只可講一句:隨緣罷!

回覆 hoihoima 的帖子

值得一提,我孩子當年説話的問題全部能流利對答,不過認字的部分不成功。不過,其實認字的部分明顯是老師臨時加插的,想考考這個小朋友,不是本身的面試問題。

brrbaby2007  乜PN/K1要考認字?我真係未試過  發表於 14-3-17 13:22

回覆:學知園面試歸來

有冇人in完係老師要求小朋友講出物件名稱的?因in我囡的老師並沒有問她物件名稱,不知是否我囡是8月B年齡較細的關係呢?老師只是要求她選出物件,所以囡都做得到,但如果要她講出來,真的未必答到。
這一點令我覚得這所學校真的是根據小孩能力而設的interview!

引用:有冇人in完係老師要求小朋友講出物件名稱的

原帖由 Peasmama 於 14-03-16 發表
有冇人in完係老師要求小朋友講出物件名稱的?因in我囡的老師並沒有問她物件名稱,不知是否我囡是8月B年齡較 ...
我地有呀!叫bb揀完物件就問佢呢樣咩嚟果樣咩嚟!

有冇人in完係老師要求小朋友講出物件名稱的?因in我囡的老師並沒有問她物件名稱,不知是否我囡是8月B年齡較 ...
佢問我個小朋友把傘咩顏色,問係咩?問屋企有冇?又係咩色?

佢問我個小朋友把傘咩顏色,問係咩?問屋企有冇?又係咩色?

你們的小孩係幾月出世架

回覆 Debbie_Mama 的帖子

其實就算比你知道晒答案,其實不足2歲既人仔,係唔會聽你枝笛的,佢鍾意做就做,唔鍾意做你點佢都唔會啋你,所以真係無得準備的,唔須要担心喎!RELAX..其實個天巳經幫你安排好,入唔入到都係睇緣份.加油.

回覆 HauMiranda 的帖子

咁我都仲有希望.我個女答唔出咩色..不過我覺得老師會比較留意家長點引導小朋友多D.

引用:我小朋友現在LH讀PN,學校無論在語文、學術

原帖由 melg 於 14-03-16 發表
我小朋友現在LH讀PN,學校無論在語文、學術及徳育都好有心教導小朋友。我小朋友每日都好期待番學,因爲課程 ...
讀得開心,又學到野,我相信是每個家長想要的幼兒園,我女女interview表現ok,希望可如願入讀!

請問有冇係海逸分校面試後既感想可以分享吓?好似大部分都係凱帆,青衣或康城,,係咪紅墈海逸少人報?

我覺得學之園係我考咁多間最深既一間。

第一部份問完物件後,就同我女講"媽媽口渴,你會比咩媽媽呀?" 我女識比杯,接著老師問這是什麼? 我女答水,其實我覺得我女答得岩,但老師要的答案是杯,我女答唔出,就問什麼顏色?

同埋最後我女拎左本書講其中一頁,講pigpig,老師即刻拎本書看是什麼動物

引用:Quote:原帖由+aquasee+於+14-03-15+發表我

原帖由 babyBenz 於 14-03-15 發表
你小朋友應該頭2round in得好好,好奇一問,最後Wait 到嗎?
My girl is study LH k1 now. The first 2 parts so far so good la, but not 100% correct.

如何你睇過學之園畢業禮小朋友的歌舞表演、你會感受到學校和老師的付出、希望有心入LHK的家長能得償所願收到offer.

如果...

eliztyy 發表於 14-3-1 17:23
如何你睇過學之園畢業禮小朋友的歌舞表演、你會感受到學校和老師的付出、希望有心入LHK的家長能得償所願收 ...

其實唔止畢業禮,佢地每年聖誕節,人人有份既表演,每位家長都睇到好感動。

回覆:DonaldTsang 的帖子

其實作為家長嘅,又顏色配对,又跟老師唱歌跳舞…但其實評分準則,只有學校才知,可能對与錯佔很少分啊!有些家長会埋怨考得愈來愈深,有些則是即使小朋友不会答,也投入活動(都成45分鐘)....我認為LHK想收後者居多

引用:真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走

原帖由 kissobaby 於 14-03-15 發表
真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走狂叫。自己個個搶筆!

我in過k今日又in PN,我竟然覺得今日PN仲 ...
但真係有好多小朋友係好醒目架,開學後,有適應週,家長可以陪小朋友入去上堂,果時我先發現,原來好多小朋友真係天資聰敏!

是的、LHK老師上課和評估很著重學生上課投入度。

回覆:elizatyy 的帖子

是的,學生投入同專注很重要,考咁多嘢,佢地都想揀的配合到佢地課程學生

‹ 上一主題|下一主題