用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學知園面試歸來
樓主: babykellie
go

學知園面試歸來   [複製鏈接]

引用:我覺得關唔關自唔自私事,面試真係睇小朋友

原帖由 marmalade 於 14-03-15 發表
我覺得關唔關自唔自私事,面試真係睇小朋友的表現眼綠。 但樓主真係唔應該代表學校同其他家長咁詳細咁分享 ...
Agreed!  你分析得好好

回覆:學知園面試歸來

Tks for your sharing.

我覺得校方的面試內容有好大問題。BB咁細個考得什麼?就算BB當時做到,並不代表在校內表現好。

引用:多謝樓主分享!今日in+完康城校,3間房inte

原帖由 babyBenz 於 14-03-15 發表
多謝樓主分享!今日in 完康城校,3間房interview 模式雖然相似,但down to the details 就唔同。同場8個小 ...
我in青衣分校,individual interview 同group  in都無人喊,不過去到見校長開始就有人喊,有人周圍走,我媽咪話見到有小朋友沖埋出門口添,不過,我聽返其他有小朋友讀緊既媽媽分享,學之園係想收d佢要你郁時就郁,坐時就坐既小朋友,咁細個人仔,自問自己個小朋友做唔到囉

回覆 kissobaby 的帖子

係啊,我要寫又要禁住個b唔好搶,唔搶佢就起身走黎走去,我又要去捉佢

今朝in完,對這學校感覺很好!對老師們感覺也很不錯!而interview走三間房的過程是比較須要考驗小孩的耐性。interview內容很合適這年齡的小孩,簡單且直接而不用小孩講太多說話(因本人認為這年齡的小孩根本不會在陌生人及環境下說太多話)。最後校長亦很耐心地解答家長的問題!
我囡囡今天嘅表現也不錯,所有指令差不多也可完成!入不入到,真的要看緣份了!

其實都唔一定要坐定定,反而家長如何處理小朋友更重要,我小朋友最尾部份有走來走去,上年有青衣am offer, 不過,佢前兩部份真係表現不錯,英文完整句子作答,仲教埋其他小朋友。祝大家好運!

回覆:aquasee 的帖子

放鬆d, 今日連問卷問題都同尋日唔一樣. 每年都有好多叻既小朋友做到晒都唔收, 而且真係天時地利人和, 比著個午睡時間你, 就算知內容都衰左半啦. 純粹係小朋友同學校緣分, relax

sauwaileung    發表於 14-3-16 00:40

引用:今天早上8:30第一組in,面試分三PART,+第

原帖由 babykellie 於 14-03-14 發表
今天早上8:30第一組in,面試分三PART, 第一PART單獨面試,老師要求拿牙刷,毛巾,雨傘,做一些簡單指令, ...
Thanks so much for sharing!

引用:真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走

原帖由 kissobaby 於 14-03-15 發表
真係好憎填問卷個part,見到人地d小朋友狂走狂叫。自己個個搶筆!

我in過k今日又in PN,我竟然覺得今日PN仲 ...
其實以後只會越考越深

引用:+本帖最後由+曾高+於+14-3-15+13:55+編輯+\

原帖由 曾高 於 14-03-15 發表
你可以睇到今天考的已經吾系顏色配對了。
其實到呢刻, 有一個睇法系好多學校都要一個2歲bb能歌善舞先考到。
要唱歌仲要跟住跳舞,你可想言知幾難

回覆:happybbpig 的帖子

我個仔頭兩部份都正正常常, 去到第三部份就失控了,又搶筆, 又走左去,又唔坐定定,佢一向唔鐘意睇書

回覆:scytsin 的帖子

頭一 part 單對單,老師讚叻,(不過可能只是鼓勵說話),group in 都擺對颜色同指啱身體部份,但唔多郁身體,第3 part也可坐定定,但課室内不斷大声講野,仲要校長講野時,可能扣分,沒有兄姊在讀,父母邨校出身,咁又爭少少,無論收唔收,在我心中,女女己很叻,2歲人仔,要做咁多野無喊己經好好

引用:我前兩年in,+我個囡見校長的部分睡了,最後

原帖由 aquasee 於 14-03-15 發表
我前兩年in, 我個囡見校長的部分睡了,最後第一輪waiting收左,所以interview無絕“對“的答案。

...
你小朋友應該頭2round in得好好,好奇一問,最後Wait 到嗎?

引用:Quote:原帖由+babyBenz+於+14-03-15+發表多

原帖由 小鼠 於 14-03-15 發表
我in青衣分校,individual interview 同group  in都無人喊,不過去到見校長開始就有人喊,有人周圍走,我媽 ...
真係鐵人三項賽,一喊就釘
同埋叫企就企,叫坐就坐,呢d小朋友會唔會太聽話冇哂creativity ar

要成個月後才知結果,好心急

引用:Quote:原帖由+小鼠+於+14-03-15+發表我in青

原帖由 babyBenz 於 14-03-15 發表
真係鐵人三項賽,一喊就釘
同埋叫企就企,叫坐就坐,呢d小朋友會唔會太聽話冇哂creativity ar:heheh ...
以家名幼淨系鐘意這類細路

引用:Quote:原帖由+babyBenz+於+14-03-15+發表真

原帖由 DonaldTsang 於 14-03-16 發表
以家名幼淨系鐘意這類細路
香港教育的悲哀.

我小朋友現在LH讀PN,學校無論在語文、學術及徳育都好有心教導小朋友。我小朋友每日都好期待番學,因爲課程好全面,又有得玩、又有得食,學校透過主题學習提昇學生嘅徳育同知識。今晚,我同小朋友看故事書時,佢竟然認到生字,老師們真係下了苦功。

Interview過程分3 parts, 係想揾真正合適學校教法嘅幼兒。上年面試信已早通知interview過程大概45分鐘,所以我面試時已有心理準備,頭兩parts我小朋友做到指令,第3 part見校長時我個小朋友就喊到七彩,但最後也收了成爲學生,可見學校評分是全面的。我上年去了一間學校in,排了30mins, 見得3mins,俾我感覺好似概然你交咗報名費,就俾你in吓啦!

DonaldTsang 發表於 14-3-15 19:15
其實以後只會越考越深
我孩子幾年前的 PN 面試題目涵蓋動物、顔色、形狀、數字、圖畫與實物配對等範疇,全部用説話回答老師。老師還給了孩子認一個字。所以,與今年比較,我不是好確定是深了定淺了。。。

hoihoima 發表於 14-3-16 00:32
我孩子幾年前的 PN 面試題目涵蓋動物、顔色、形狀、數字、圖畫與實物配對等範疇,全部用説話回答老師。老師 ...
嘩.........
‹ 上一主題|下一主題