用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學知園面試歸來
樓主: babykellie
go

學知園面試歸來   [複製鏈接]

我小朋友係PN﹣K1用家,她極之愛上學,每日都會分享在校的點滴我知。上星期觀課日,全班分成兩組,一組用英語教森林動物,另一組用國語學鳥的種類。在兩組的學習裡,老師都會叫小朋友答問題,他們都好雀躍舉手回答。分組完畢,小朋友走出課室,穿上翅膀,經過路障,扮小鳥父母帶小蟲回家餵小鳥,當中小朋友可活動身體之餘,又可明白小鳥要依靠父母餵食小蟲才可成長。作為家長,我絕對覺得找合適的學校給小朋友是很重要的。我講了這麼多在觀課的事其實想話比你們知,這學校的學生9成9都是主動,愛學習,有自律的。透過很難的面試,學校才會找到他們想要的學生及家長。為何我說家長呢?因為這校很注重家校合作,從細微處,老師已可知那些家長會是合作型與否。沒有學校想跟太過神經質的家長合作吧!

還有,全班7成學生是大仔大女,8,9,10月出生的都好似無。

five555 發表於 14-3-17 23:33
我小朋友係PN﹣K1用家,她極之愛上學,每日都會分享在校的點滴我知。上星期觀課日,全班分成兩組,一組用英 ...
thanks for your kind sharing five555! I do feel the stress of parent-teacher co-operation from the school with a lot of parent volunteers assisting in the interview.

引用:唔洗,+不過我諗學校係分兩批次出offer

原帖由 csmiimii 於 14-03-17 發表
唔洗, 不過我諗學校係分兩批次出offer
係咪11/4 第一批offer, 5月再出第二批offer同埋waiting letter ?
因為我呢part唔係好明

引用:不過我覺得LH+INTERVIEW+內容都覺難,+尤其

原帖由 lexbb 於 14-03-17 發表
不過我覺得LH INTERVIEW 內容都覺難, 尤其第二PART, 見老師, 老師又問幾歲, 又問咩名, 爸爸去左邊, 公仔口 ...
你係邊間in?老師只係問我囡叫咩名!之後乜都冇再問啦!仲有我都有提水架,會唔會因為我提水及囡答唔到自己個名而老師放棄再問深d嘅問題呢?

MKBB1108 發表於 14-3-17 23:44
係咪11/4 第一批offer, 5月再出第二批offer同埋waiting letter ?
因為我呢part唔係好明

...
yes, first batch of offer is 11 Apr, second batch is 12 May

回覆:學知園面試歸來

呢段日子有如渡日如年!

今日in完康城,流程同大家所講差不多。唱遊時重覆四次音樂、坐低,放圈,感覺有点漫長!到individual in冇諗到要小朋友開聲對答咁多問題,我諗真係大b先會做得好。不過都感覺好好,阿囝仍玩得開心。

回覆 miffybb2012hk 的帖子

其實都是的,這令我再對這學校沒什麼憧憬,學術如何了得,被如何形容為神校,但未能包容,是不適合我女兒的。

回覆 noknoknok 的帖子

我也相信只是個別事件

引用:請問有冇係海逸分校面試後既感想可以分享吓

原帖由 siplee88 於 14-03-16 發表
請問有冇係海逸分校面試後既感想可以分享吓?好似大部分都係凱帆,青衣或康城,,係咪紅墈海逸少人報?:sur ...
Yes, I wanna know too.

回覆:noknoknok 的帖子

是否適合,不能單靠一次interview,某一位老師某一句說話結論,我會看用家同學校討論區家長評語,因有朋友試過考了另一間老師較嚴同校長很cool 的學校,因只有這間offer. 唯有讀,結果,仔仔不幾開心,又學到很多野 , 老師又鐘意佢

noknoknok  還是要讀過才清楚,但沒有其他方法時,只好以面試作出判斷。  發表於 14-3-18 13:01
noknoknok  其實適不適合也很難只看討論區的評語。  發表於 14-3-18 13:00

請問凱帆校PN收幾多人呢?

interview已完结,有冇媽咪可以講下凱帆校單對單interview時考左咩,同埋校長問左咩問題。thank you

引用:請問凱帆校PN收幾多人呢? +

原帖由 winbun 於 14-03-18 發表
請問凱帆校PN收幾多人呢?
你預佢四班大概100人啦

甘青衣收幾多呀?

回覆 b_mami 的帖子

One to one interview- name
- pack school bag, ask him to pick fork, towel, book
- then ask him "mama want to tell a story, what will u pick for him"
- teacher point to the book and ask the color
- then ask him his most favorite story book (my son can't answer)

We met 主任 on part 3:
- ask his name
- ask him who is the person in his photo
- ask whether he is happy too (我仔佢然用手指point 住塊臉saY happy)
- then give him the gift and he say thank you, bye bye and bye kids

回覆:Peasmama 的帖子

兩班。 60人以内

回覆:Irene_2011 的帖子

我小朋友喊到出課室冷静,最後亦係成功收聲,入房後校長還幫佢講好說話。學之園真是好學校,唯一缺點不是龍校

引用:回覆+miffybb2012hk+的帖子 其實都是的,

原帖由 noknoknok 於 14-03-18 發表
回覆 miffybb2012hk 的帖子

其實都是的,這令我再對這學校沒什麼憧憬,學術如何了得,被如何形容為神校, ...
學之園並非神校,反而係幾年前籍籍無名但近年來努力而得家長歡迎。
明白面試感覺令家長對學校觀感不同,但過去幾年確實令我覺得學校包容性極高,原因是小兒並非乖巧文靜,反而是動作多多,試過上堂扮蜥蜴係地下爬又唔講野,如果包容度低老師可能會投訴或罸,但老師反而同小兒講"我想和xxx說話,你可以請他回來嗎?",小小技巧就令小兒乖乖上課,及後亦無投訴反而欣賞小兒有創意教導我如何培養孩子。
我非常擔心孩子紀律,但老師卻提醒我放慢腳步讓孩子發展。現今小兒亦非乖巧但而有很大進步。
明白每人經歷不同,作為父母為孩子選校一定非常小心,希望你孩子能入到心儀學校。

‹ 上一主題|下一主題