用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上了小學,什樣?
go

上了小學,什樣? [複製鏈接]

如題
   2    0    0    0

親子童讀樂

回覆:上了小學,什樣?

我小朋友很好,讀緊特殊

回覆 Y123 的帖子

讀書還是社交好。

低小還ok,但理解力弱,預咗一年會比一年成續差,因為被閱讀理解和作文拉低
數學唔使點溫都有90
今年三年班,中文開始唔合格,
高小至中學會越來越擔心,唔係擔心成績,係擔心校園欺凌,因為佢哋多是會被整古戲弄的一群

歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

回覆 維豬豬 的帖子

你講得好好,我心裡就是這樣想,他剛讀小一,學業一般,老師話佢好有禮貌,但我發現佢俾人蝦,同老師講,佢話會同成班同學講要愛護同學,我問返亞囝佢話冇講到(我想佢聽唔明)!你們的小孩會這樣說嗎:如果我死咗,你會點呀?我好擔心佢呀!
其實,讀特殊學校好d嗎?你們會同學校有要求嗎?

引用:回覆+維豬豬+的帖子 你講得好好,我心裡就

原帖由 midcocc 於 14-03-19 發表
回覆 維豬豬 的帖子

你講得好好,我心裡就是這樣想,他剛讀小一,學業一般,老師話佢好有禮貌,但 ...
一年班就俾同學蝦?大家都仲係成舊飯之喎
我仔學校啲小朋友又無喎,依家3年班都未發現有欺負既情況

歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

K3都被人蝦啦,一巴巴甘打,因為阿仔哭,坐旁邊的同學話吾中意他哭,就打

回覆 LeeCC 的帖子

係呀…佢平時都有講,我都會同佢講唔好理d同學又可以同老師講,但去到參加學校的運動會(家長一齊),去排隊又俾同學話、行前同老師講嘢又俾同學話、一起坐在看台又有嘢話佢。我同老師話,佢話我個仔冇嘢,好好,我覺得佢都唔想處理.

回覆 LeeCC 的帖子

一巴巴甘打,甘就過份左
現在k3小朋友甘惡

回覆 midcocc 的帖子

平時學校有無支援比你仔

習慣每天與小朋友傾計,有時佢地未必敢同老師講.
如果慣同你地講, 會知佢地返學有否開心/被人蝦之類.
盡早知,盡早解決.

回覆 apple~y 的帖子

有支援,佢哋話攪好亞仔遲到、不想返學的事,所以整咗返學獎勵表,今日開始。

我阿一現小一,成績好好,有朋友,但情緒不穩定,甚至在堂上尖叫,好煩,好彩老師體諒,但我知有D家長有微言。

我仔去年小一....入左特小....半年阿仔壞行為出返晒...愈黎愈嚴重...學校仍用緊最不服人心既口問...回答...我阿仔幾好...講真...學校最怕家長...有朋友決定吾入特小...入表面上比較包容既學校...我地家長都最怕學校煩....朋友話好頭痛...係其他家長投訴比學校話吾想佢個仔坐近我朋友仔...因為老師一定會安排比較叻既同學幫SEN仔....所以我個人認為特殊又好主流又好...到最終都係靠自己好過...我已經無咩期望....而家有經驗知道香港整體教育已經逼到人人SHORT晒...吾讀書又吾得....講真有d似賭博...睇下你好吾好彩數....遇到好老師好同學仔....我仔仍在失學中...我自己辛苦D自己教番好個仔行為......呢間特小係太子地鐵站附近...真係好驚...入去半年吾夠....壞行為出晒黎...愈黎愈差....家長們人人死忍...因為家中有個特殊仔女....無地方收留....最慘....要改就一定經過痛苦....呢間學校出名包容....但開心過後讀完出黎咩都無改過....十年八年後到最終個波又自己接番...我就寧願辛苦由細改....以前讀既幼兒園2年都未排到位...人地有料既老師一個星期就教晒正常行為比個仔...我絕對吾會再怕事....讀得好就讀..吾好就轉....點解要被人講幾句就無事...個仔係我...其他人最好日日無事個個月出糧.....曾經有人同我講轉校好煩...我馬上發火...煩...邊個煩....我吾覺得煩....十年八年後畢左業學校就吾會再理...到時邊個最煩....最後...有一類家長愛聽人講好話..比老師騙....試問大家又真係知自己小朋友實際係學校既日常生活係點....大家都知特殊小朋友比達差...易被人洗腦....恐嚇.....識教既人好容易控制佢地...知道晒佢地弱點特質.....好彩我自細有一套教仔方法....個仔咩都同我講.....我再求証.....特殊小朋友係絕對可以教....因為香港好多人吾識教...識既又吾教...搞到成個特殊教育錯晒....學校政治色彩愈黎愈深...多一事不如少一事...因為人人要保主自己飯碗....加上好多家長已經帶小朋友帶到人都癲...以為比左學校就一天光晒....寵到學校不得了....而我....就學會自私了....我只會睇成果....吾好同我講感情分...人情分....希望大家體諒....我無意得罪任何人...但我要保護我子兒

辛苦了!見到你好大壓力。學校唔啱真係好煩惱和難受。
聽說特小可以轉另一間特小,有無考慮過呢?
咁依家你小朋友讀緊邊度呀?

回覆 kashin 的帖子

特殊小學都係咁!好無奈!你自己教?教到嗎?我仔仔在學校都是融合的學生,唷…囝囝話要做壞人,還問我,如果佢死咗,我會點??我同教學助理,(這幾次)有時轉堂去看吓(老師不在同學又…)或小息時教佢去找同學玩(好個自己一個又俾同學蝦),但佢哋…,我還想轉去特殊小學!!

LeeCC 發表於 14-3-19 09:13
K3都被人蝦啦,一巴巴甘打,因為阿仔哭,坐旁邊的同學話吾中意他哭,就打 ...
k3已經咁惡!
慶幸我個仔讀1歲班,已經識唔蝦人,同唔會俾人蝦。不過都曾經有同學話佢遲到(因為要返E位),佢唔開心同我講,話唔想返學,問左原因,我教返佢點應對。(我係請假去讀另一間學校,有請假!)之後就無事。有時A仔唔識應答就會俾人蝦。所以呢個係重要要教既事。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

除了學校日日有一大班小朋友可以一起和兒子玩外...我吾見得學校真係會幫小朋友改壞行為補充好行為....只係機械式訓練...有好多吾同玩具在一對一時教同學玩...呢個我仔一歲已經日日做幾個鐘頭一對一啦....如果日日要對住成堆小朋友...由吾識同人玩日對夜對都會玩啦....所以我好心水清...留番比學校睇下佢地有咩驚喜比我......如果係無.....而家我轉左心態....學校只不過係一個消磨時間既地方...吾會再有咩期望....而家我自己教返...教小朋友絕對吾難....難在香港教育點都離吾開填鴨式...機械化...要知道教特殊小朋友要用腦去教腦..吾係用機器去教死物....嚴格黎講...係要用活腦...世界變化好大....所以就出現好多好多專對特殊小朋友既吾同教學法..再加以宣傳再包裝下變得好受家長歡迎....用咩方法取決於我地家長...所以我明白要用心去教一定得.....但如果要追到同年齡既能力呢個已經追死人啦....香港仍是咩都講分數...我已經將呢個思想掉低....我教仔係一定要大家都有好心情才教....點解要日日搞到教功課溫書好似戰場....我吾會逼兒子做咩做咩..因為我都吾想比人逼....我細細果就教佢...如果吾想就吾好做...要做就要做到最好...吾知係吾係咁...阿仔真係咩都自己想學就去學..吾學就同我講未想學..但無耐突然同我講請我教佢咩咩咩....我好鍾意呢種感覺....見到佢會自己重複練習....吾比我幫...但做吾到又會講....做吾到請媽咪教佢...真係好開心....日常留意小朋友有咩長處短處困難興趣係我最有滿足感...因為我知別人心事....知道就可以教了....8年用心全職陪仔成長係我最大幸福....阿仔性格喜好通通了解.....8年努力換黎今日好成果...感恩...

回覆 kashin 的帖子

好欣賞你!加油!

引用:我小朋友很好,讀緊特殊 +

原帖由 Y123 於 14-03-14 發表
我小朋友很好,讀緊特殊
我仔讀特殊,都好開心

‹ 上一主題|下一主題